Ο Λευκός Οίκος προέβη σε δηλώσεις σχετικά με τα πρόστιμα που έπεσαν σε Apple και Meta, από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δήλωσαν πως θεωρούν πως είναι μια «καινοφανής μορφή οικονομικού εκβιασμού» που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ανεχθούν.

Συγκεκριμένα, η E.E. επέβαλε πρόστιμο 500 εκατομμυρίων ευρώ στην Apple και 200 εκατομμύρια ευρώ στη Meta, καθώς οι αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βρήκαν παραβάσεις του Digital Markets Act, του νόμου ορόσημο για τον περιορισμό της ισχύος των Big Tech.

Τα πρόστιμα ρίχνουν λάδι στη φωτιά και μπορεί να πυροδοτήσουν εντάσεις μεταξύ Ε.Ε. και Trump, που έχει ήδη απειλήσει πως θα επιβάλει δασμούς σε χώρες που τιμωρούν τις αμερικανικές εταιρίες.

Όμως η απόφαση της Ε.Ε. δεν ήταν για να πικάρει τις ΗΠΑ, αλλά ήταν αποτέλεσμα έρευνας ενός έτους, σχετικά με το αν οι εταιρίες συμμορφώνονται με το Digital Markets Act, επιτρέποντας σε μικρότερους ανταγωνιστές να επιβιώσουν, σε ένα τοπίο που κυριαρχούν οι αμερικανικοί κολοσσοί.

«Αυτή η νέα μορφή οικονομικού εκβιασμού δεν θα γίνει ανεκτή από τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Οι εξωεδαφικοί κανονισμοί που στοχεύουν ειδικά και υπονομεύουν τις αμερικανικές εταιρείες, καταπνίγουν την καινοτομία και επιτρέπουν τη λογοκρισία θα αναγνωριστούν ως φραγμοί στο εμπόριο και άμεση απειλή για την ελεύθερη κοινωνία των πολιτών».

Εύκολα και γρήγορα θα αλλάζουν οι πολίτες πάροχο σταθερής και κινητής, διαδικτύου και τηλεόρασης

Το DMA, όπως και ο GDPR είχε σαν στόχο να βάλει ένα φραγμό στην συλλογή προσωπικών δεδομένων από αμερικανικές εταιρίες, που αποδεδιγμένα επιτρέπουν πρόσβαση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για να παρακολουθούν τους πάντες στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με την τεράστια διαρροή του Project Prism, Google, Apple, Meta και Microsoft επιτρέπουν την άμεση παρακολούθηση οποιουδήποτε χρήστη από τις αμερικανικές υπηρεσίες. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που οι αμερικανικές κυβερνήσεις υπερασπίζονται με τόσο πάθος τις εταιρίες αυτές, όλα αυτά τα χρόνια. Αυτός ήταν και ο λόγος που προσπαθούν να “σκοτώσουν” την Huawei, αφού είχε τη μερίδα του λέοντος στον εξοπλισμό 5G δικτύων. Κινέζικη εταιρία όμως δε θα έδινε ποτέ πρόσβαση στις ΗΠΑ στον εξοπλισμό δικτύων της.

Ο πόλεμος στην Huawei δεν ήταν ποτέ για το ότι είχε πάρει μεγάλο μερίδιο αγοράς στα smartphones, αλλά γιατί είχε τεράστιο μερίδιο στους εξοπλισμούς 4G/5G.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.