Η Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και καιρό προσπαθεί να φτιάξει ένα πλαίσιο λειτουργίας για τις τεχνολογικές συσκευές, ώστε να παρέχετε διαφάνεια προς τους καταναλωτές σχετικά με όσα προσφέρουν. Η τελευταία προσθήκη περιλαμβάνει μια ετικέτα σε συσκευές όπως smartphones και tablets και είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Από τις 20 Ιουνίου 2025, όλα τα smartphones και tablets που θα πωλούνται στην Ε.Ε. θα πρέπει να φέρουν μια ετικέτα στο κουτί, που θα δείχνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και την απόδοσή της. Θα είναι κάτι αντίστοιχο με την σήμανση ενεργειακής κλάσης που έχουμε στις οικιακές συσκευές. Με αυτό τον τρόπο οι καταναλωτές θα μπορούν να δουν τι μπαταρία έχει η συσκευής τους, αλλά και πόσο αποδοτική είναι.
Ο νέος κανονισμός ισχύει για τα ασύρματα τηλέφωνα, τα smartphones για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας ή δορυφόρο, τηλέφωνα χωρίς δυνατότητες σύνδεσης στο internet ή εφαρμογές τρίτων και tablet με οθόνες μεταξύ 7 και 17,4 ιντσών. Θα ισχύει μόνο για συσκευές σε αυτές τις κατηγορίες που διατίθενται στην αγορά από τις 20 Ιουνίου 2025 και μετά.
Για κάποιο λόγο οι συσκευές με εύκαμπτες οθόνες που ξεδιπλώνονται, φαίνεται να εξαιρούνται από τον νόμο, οπότε πιθανότατα δε θα δούμε τη νέα ετικέτα στα αναδιπλούμενα τηλέφωνα, τουλάχιστον όχι ακόμα.
Όμως, εκτός από τη σήμανση στις συσκευές, υπάρχουν πλέον και συγκεκριμένες απαιτήσεις που οι κατασκευαστές θα πρέπει να τηρούν, στα πλαίσια του οικολογικού σχεδιασμού της Ε.Ε. Αυτά είναι τα παρακάτω:
- Ανθεκτικότητα : Οι συσκευές πρέπει να είναι ανθεκτικές σε τυχαίες πτώσεις και να προστατεύονται από τη σκόνη και το νερό.
- Μακροζωία μπαταρίας : Οι μπαταρίες πρέπει να αντέχουν τουλάχιστον 800 πλήρεις κύκλους φόρτισης και εκφόρτισης διατηρώντας παράλληλα τουλάχιστον το 80% της αρχικής τους χωρητικότητας.
- Δυνατότητα επισκευής : Οι κατασκευαστές πρέπει να διαθέτουν κρίσιμα ανταλλακτικά εντός 5 έως 10 εργάσιμων ημερών και να συνεχίσουν να τα προσφέρουν για 7 χρόνια αφού το προϊόν δεν πωλείται πλέον στην ΕΕ.
- Υποστήριξη λογισμικού : Οι συσκευές πρέπει να λαμβάνουν αναβαθμίσεις λειτουργικού συστήματος για τουλάχιστον 5 χρόνια από την ημερομηνία λήξης της πώλησης.
- Πρόσβαση επισκευής : Οι επαγγελματίες επισκευαστές πρέπει να έχουν πρόσβαση χωρίς διακρίσεις σε οποιοδήποτε απαιτούμενο λογισμικό ή υλικολογισμικό.
Πως θα είναι η νέα ετικέτα;
Η ετικέτα του Ευρωπαϊκού Μητρώου Προϊόντων για την Επισήμανση Ενέργειας (EPREL), γνωστή και ως ετικέτα ENERGY, θα εμφανίζει επτά βασικές πληροφορίες. Η Ε.Ε. έδωσε ένα δείγμα της ετικέτας, για τηλέφωνα που προορίζονται για την ευρωπαϊκή αγορά, όπως φαίνεται παρακάτω:
Όλοι οι κατασκευαστές και εξουσιοδοτημένοι αντιπρόσωποι που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, θα πρέπει να καταχωρούν τις συσκευές τους μέσω μιας ειδική πλατφόρμας, του EPREL, την οποία διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν και υπεύθυνοι για την παροχή ακριβών δεδομένων είναι οι κατασκευαστές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επαληθεύει τις πληροφορίες σχετικά με την μπαταρία, την ανθεκτικότητα και την επισκευασιμότητα. Οι δοκιμές θα γίνονται με μια μεθοδολογία, κοινή για όλες τις εταιρίες.
Ανοίγει η πλατφόρμα του Προσωπικού Αριθμού Πολίτη για όλους με ΑΦΜ και ΑΜΚΑ
Τι σημαίνει όμως αυτή η ετικέτα για τον τελικό καταναλωτή;
Το νέο σήμα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας της Ε.Ε,. με στόχο τη βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης μέχρι το 2030. Η εν λόγω πρωτοβουλία αναμένεται να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 46 εκατομμύρια τόνους, εξοικονομώντας σε κάθε νοικοκυριό κατά μέσω όρο €150, επιπλέον της εξοικονόμησης που έχουν ήδη επιτευχθεί μέσω των υφιστάμενων μέτρων οικολογικού σχεδιασμού. Αυτή η εξοικονόμηση θα έπρεπε να έχει έρθει και στην χώρα μας, όμως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να έχει συμβεί!
Προφανώς εκτός από τη ενεργειακή σήμανση, το θετικό είναι η απαίτηση για υποστήριξη των συσκευών σε αναβαθμίσεις λογισμικού, για τουλάχιστον 5 έτη, κάτι που ίσως αναγκάσει τους κατασκευαστές παγκοσμίως να προσφέρουν τακτικά αναβαθμίσεις λογισμικού, για αρκετά παραπάνω καιρό. Παράλληλα, οι συσκευές θα πρέπει να γίνουν πιο ανθεκτικές, ώστε να αντέχουν καλύτερα στον χρόνο. Ας ελπίσουμε μόνο πως όλα αυτά δε θα είναι άλλη μια δικαιολογία για την αύξηση τιμών στις συσκευές.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.