Το νερό στη Γη δεν ήρθε από αστεροειδείς που έπεσαν στον πλανήτη μας, αλλά ήταν εδώ από την αρχή. Μέχρι σήμερα, οι περισσότεροι επιστήμονες είκαζαν πως το νερό ήρθε στη Γη μέσω αστεροειδών και κομητών, που περιείχαν τα απαραίτητα συστατικά για την δημιουργία της ζωής, συμπεριλαμβανομένου του υδρογόνου, που αντέδρασε ε το οξυγόνο του πλανήτη για να σχηματίσει νερό. Παράλληλα, οι αστεροειδείς πολλές φορές έχουν μεγάλες ποσότητες νερού σε μορφή πάγου.

Όμως, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχουν διαφορετική άποψη. Η ομάδα χρησιμοποίησε εξαιρετικά ισχυρές ακτίνες Χ, ώστε να δούνε μέσα στους αστεροειδείς, που χρονολογούνται στην ίδια εποχή με την γέννηση της Γης, πριν από 4.5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Αυτοί ο βράχοι αντιπροσωπεύουν το υλικό που έχει απομείνει από τη στιγμή που σχηματίστηκαν οι πλανήτες στο Ηλιακό μας Σύστημα, κάτι που μας προσφέρει ένα στιγμιότυπο του πως έμοιαζε η πρώιμη Γη.

Η έρευνα έδειξε σημαντική ποσότητα υδρόθειου, το οποίο ήταν μέρος του ίδιου του αστεροειδούς και όχι μεταγενέστερη μόλυνση από την πτώση στον πλανήτη.

«Ένα θεμελιώδες ερώτημα για τους πλανητικούς επιστήμονες είναι πώς η Γη έφτασε να μοιάζει με σήμερα», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών της Γης, Dr. James Bryson.

«Πλέον πιστεύουμε ότι το υλικό που έχτισε τον πλανήτη μας – το οποίο μπορούμε να μελετήσουμε χρησιμοποιώντας αυτούς τους σπάνιους μετεωρίτες – ήταν πολύ πιο πλούσιο σε υδρογόνο από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Αυτό το εύρημα υποστηρίζει την ιδέα ότι ο σχηματισμός νερού στη Γη ήταν μια φυσική διαδικασία, παρά μια σειρά από υγρούς αστεροειδείς που βομβαρδίζουν τον πλανήτη μας μετά τη δημιουργία του».

νερό αστεροειδείς

Στο παρελθόν έχει προταθεί η ιδέα πως το νερό δημιουργήθηκε στην πρώιμη Γη, όταν το υδρογόνο διαλύθηκε στους ωκεανούς μάγματος. Τότε αντέδρασε με τις ενώσεις που περιέχουν οξυγόνο, δημιουργώντας νερό, όσο ο πλανήτης ψυχόταν.

Η ομάδα εξέτασε έναν σπάνιο τύπο μετεωρίτη γνωστό ως χονδρίτης ενστατίτης, ο οποίος βρέθηκε στην Ανταρκτική και έχει σύνθεση παρόμοια με αυτή της πρώιμης Γης. Μια προηγούμενη μελέτη με επικεφαλής μια γαλλική ομάδα είχε αρχικά εντοπίσει ίχνη υδρογόνου μέσα στον μετεωρίτη, αλλά δεν ήταν γνωστό αν τα είχε αποκτήσει μετά τη συντριβή στη Γη.

Τώρα, η νέα μελέτη διαπιστώνει πως σημεία του αστεροειδούς που έδειχναν σημάδια ρωγμών στη σκουριά, έχουν ελάχιστο ή καθόλου υδρογόνο. Όλο το υδρογόνο είναι καλά κλεισμένο στο εσωτερικό το αστεροειδή, αποτελώντας μέρος της σύνθεσής του.

«Επειδή η πιθανότητα αυτού του υδρόθειου να προέρχεται από γήινη μόλυνση είναι πολύ μικρή, αυτή η έρευνα παρέχει ζωτικής σημασίας στοιχεία για να υποστηρίξει τη θεωρία ότι το νερό στη Γη είναι εγγενές – ότι είναι φυσικό αποτέλεσμα αυτού από το οποίο αποτελείται ο πλανήτης μας», δήλωσε ο Tom Barrett, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Επιστήμονες κατέγραψαν για πρώτη φορά κολοσσιαίο καλάμαρι [Βίντεο]

Το 2022, ένας μετεωρίτης που έπεσε στο Gloucestershire, περιείχε νερό, σαν το νερό που έχουμε στη Γη. Τότε, ήταν η καλύτερη ένδειξη πως οι αστεροειδείς έφεραν το νερό στον πλανήτη. Όμως, η νέα μελέτη δείχνει πως από τότε που η Γη ήταν αρκετά μεγάλη για να χτυπηθεί από αστεροειδείς θα είχε ήδη αρκετή ποσότητα υδρογόνου για να ξεκινήσει η διαδικασία της δημιουργίας του τεράστιου αποθέματος νερού που έχουμε στον πλανήτη.

Αυτό μας κάνει να αναθεωρήσουμε κάπως. Οι κατοικήσιμες συνθήκες δε βασίζονται σε διαστημικούς βράχους που μεταφέρουν νερό. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να έχει επιπτώσεις στον τρόπου με τον οποίο αναζητούμε ζωή σε άλλους πλανήτες.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Icarus.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.