Επιστήμονες έχουν καταγράψει αρκετές φορές γιγαντιαία καλαμάρια και είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Όμως τώρα κατάφεραν να καταφράψουν κάτι ακόμα πιο ενμυτπωσιακό, ένα κολοσσιαίο καλαμάρι.

Γνωρίζουμε πως αυτά τα καλαμάρια υπάρχουν, καθώς βρέθηκαν κομμάτια τους σε στομάχια φαλαινών. Βιολόγοι τα περιέγραψαν για πρώτη φορά το 1925. Τα κολοσσιαία καλαμάρια είναι κάτοικοι των βαθέων υδάτων, που ζουν αποκλειστικά στα νερά της Ανταρκτικής και σπάνια εμφανίζονται, οπότε παρέμεναν μυστηριώδη για πολλά χρόνια.

Τώρα στο Shmidt Ocean Institute διαθέτει μια πολυταξιδεμένη ομάδα που διαθέσει ρομπότ υψηλής τεχνολογίας για την κινηματογράφηση των ωκεανών. Η εν λόγω κάμερα κατάφερε να καταγράψει το πρώτο κολοσσιαίο καλαμάρι στο φυσικό του περιβάλλον.

«Είναι συναρπαστικό να βλέπεις το πρώτο πλάνο στο φυσικό περιβάλλον ενός ανήλικου κολοσσιαίου και ταπεινά να πιστεύεις ότι δεν έχουν ιδέα ότι υπάρχουν άνθρωποι», είπε σε δήλωση η Kat Bolstad, ειδικός σε κεφαλόποδα στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ που βοήθησε στην επαλήθευση του βίντεο. «Εδώ και 100 χρόνια, τα συναντάμε κυρίως ως υπολείμματα θηραμάτων σε στομάχια φαλαινών και θαλάσσιων πτηνών και ως οδοντόψαρων που τρέφονται με ότι απομένει από τα αρπακτικά».

κολοσσιαίο καλαμάρι
Το τηλεχειριζόμενο όχημα SuBastian του Schmidt Ocean Institute. Πίστωση: Alex Ingle / Schmidt Ocean Institute

«Αυτή είναι ειλικρινά μια από τις πιο συναρπαστικές παρατηρήσεις που είχαμε στην εποχή μου ερευνώντας κεφαλόποδα βαθέων υδάτων», πρόσθεσε ο Bolstad κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 15 Απριλίου.

Το εν λόγω κολοσσιαίο καλαμάρι φαίνεται πως είναι αρκετά νεαρό και όχι πλήρως ανεπτυγμένο, με μήκος περίπου 33 πόντους. Τα πλήρως γιγαντιαία καλαμάρια φτάνουν σε μήκος τα 7 μέτρα και ζυγίζουν πάνω από 1.100 κιλά, ενώ έχουν και τα μεγαλύτερα μάτια από κάθε άλλο ζώο, με μέγεθος όσο μια μπάλα ποδοσφαίρου.

Το ROV SuBastian του Ινστιτούτου Schmidt Ocean – ένα ρομπότ εξοπλισμένο με μια σειρά από επιστημονικά όργανα και ικανό να κατέβει στα 4.500 μέτρα, κινηματογράφησε το καλαμάρι στις 9 Μαρτίου στα ανοιχτά των Νοτίων Νήσων Σάντουιτς στον Ατλαντικό Ωκεανό. Το καλαμάρι κολυμπούσε σε περίπου 600 μέτρα, κάτω από την επιφάνεια.

Οι επιστήμονες της ομάδας αναγνώρισαν αμέσως το γιγαντιαίο καλαμάρι, όταν είδαν τους τεράστιους γάντζους στα πλοκάμια του. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που δεν εμφανίζεται σε άλλα μέλη της οικογένειας του. Οι γάντζοι μπορούν να περιστραφούν 360 μοίρες, ώστε να έχουν την δυνατότητα να αρπάξουν τη λεία τους πιο αποτελεσματικά.

Πρωτοποριακή έρευνα για ανάπτυξη δοντιών που μπορούν να “αναγεννηθούν”!

Οι επιστήμονες θέλουν να ρίξουν φως κυριολεκτικά και μεταφορικά σε όσα υπάρχουν και ζουν στα βάθη των ωκεανών. Οι βιολόγοι τονίζουν την ανάγκη να διασωθούν όλα αυτά τα είδη, από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Παράλληλα, οι ερευνητικές αποστολές στα βάθη των ωκεανών, έχουν δώσει μεγάλες δυνατότητες στη δημιουργία νέων φαρμάκων.

 «Οι συστηματικές έρευνες για νέα φάρμακα έχουν δείξει ότι τα θαλάσσια ασπόνδυλα παράγουν περισσότερες αντιβιοτικές, αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες από οποιαδήποτε ομάδα χερσαίων οργανισμών», αναφέρει η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.