Αρχικά ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι ο αριθμός πολίτη καθίσταται πλέον υποχρεωτικός, με τον Παπαστεργίου να αναφέρει ότι δεν θα αντικαταστήσει τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ, απλά πλέον η ταυτοποίησή του πολίτη θα μπορεί να πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας μόνον αυτόν. Η ρύθμιση προβλέπει την εισαγωγή ενός 12ψηιου μοναδικού κωδικού ταυτοποίησης για κάθε πολίτη, ο οποίος θα αναγράφεται στο πίσω μέρος της ταυτότητας και θα αποθηκεύεται στον τσιπάκι της, διασφαλίζοντας την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Τα πρώτα ATM της Revolut είναι γεγονός!
Ταυτότητες 2 ταχυτήτων
Η εισαγωγή του προσωπικού αριθμού πολίτη θα δημιουργήσει ταυτότητες δυο ταχυτήτων, με την εφαρμογή του όπως επισημαίνει το ethnos να αφορά τις νέες ταυτότητες, ενώ όσες έχουν ήδη εκδοθεί θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τη λήξη ή την αντικατάστασή τους.
Συγκεκριμένα, όσοι πολίτες έχουν ήδη αποκτήσει νέου τύπου ταυτότητας, τότε θα χρειαστεί να εκδώσουν μόνο προσωπικό αριθμό και η ταυτότητά τους θα ισχύει κανονικά μέχρι την ημερομηνία λήξης της (ισχύει για 10 έτη).
Ολόκληρη η Υπουργική Απόφαση όπως δημοσιεύεται στον επίσημο ιστότοπο της κυβέρνησης και πιο συγκεκριμένα στο hellenicparliament.gr
Άρθρο 5
Αναγραφή του Προσωπικού Αριθμού στα Δελτία Ταυτότητας Ελλήνων Πολιτών
Στον ν. 4727/2020 (Α΄ 184), περί ψηφιακής διακυβέρνησης και ηλεκτρονικών υπηρεσιών, μετά το άρθρο 11 προστίθεται άρθρο 11Α ως εξής:
«Άρθρο 11Α
Αναγραφή Προσωπικού Αριθμού
Ο προσωπικός αριθμός (Π.Α.) του άρθρου 11 αναγράφεται στο Δελτίο Ταυτότητας Ελλήνων πολιτών, όπως αυτό ορίζεται στο ν.δ. 127/1969 (Α΄ 26) και στην υπ’ αρ. 8200/0-297647/10.4.2018 κοινή απόφαση των αναπληρωτών Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών (Β΄ 1476), που εκδόθηκε σύμφωνα με το άρθρο 4 του ν.δ. 127/1969, και αποθηκεύεται στο ενσωματωμένο ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης του δελτίου ταυτότητας, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και τη διευκόλυνση των συναλλαγών του Δημοσίου με τους πολίτες.
Κατά παρέκκλιση των παρ. 6 και 7 του άρθρου 11 και για τις ανάγκες εκτύπωσης του Π.Α. στα δελτία ταυτότητας και αποθήκευσης στο ενσωματωμένο ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης, αυτός αντλείται κατά τη διαδικασία έκδοσης, μέσω διαλειτουργικότητας, από το Μητρώο Προσωπικού Αριθμού της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο Π.Α. αναγράφεται επί της σχετικής αίτησης και τηρείται στο ειδικό αρχείο ταυτοτήτων της Ελληνικής Αστυνομίας του άρθρου 3 του ν.δ. 127/1969.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ορίζονται ο τρόπος αναγραφής και αποθήκευσης του Π.Α., καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.
Δελτία ταυτότητας που δεν περιλαμβάνουν τον Π.Α. ισχύουν μέχρι την αντικατάστασή τους ή μέχρι την ημερομηνία λήξης τους, εφόσον έχουν εκδοθεί πριν ή το αργότερο εντός τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία δημοσίευσης της κοινής υπουργικής απόφασης της παρ. 3. Η υποχρέωση της παρ. 1 δεν εφαρμόζεται στις περιπτώσεις μη επιτυχούς ολοκλήρωσης της διαδικασίας έκδοσης Π.Α.»
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Θα έχουμε και ανθρώπους 2 ταχυτήτων αφού κάποιοι δεν έχουμε σκοπό να βγάλουμε καινούρια, τουλάχιστον όχι με προσωπικό αριθμό. Θα έχουμε τα ίδια με τα εμβόλια πάλι ή χειρότερα; μάλλον το 2ο
Τότε γιατί δε πας να την βγάλεις τώρα που δεν αναγράφεται ακόμα ο αριθμός;
Ας μας βάλουν επάνω μας και ένα barcode tattoo και να γίνουν τα πράγματα ακόμα πιο απλά…..