Πάνω από ένα δισεκατομμύεριο άνθρωποι χρησιμοποιούν το Google Maps αυτή τη στιγμή ωστόσο όμως ορισμένες άκρως ανησυχτικές μελέτες δείχνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι παίζει επικίνδυνα με τον εγκέφαλό μας.

Πιο συγκεκριμένα, είχαμε την πρόσφατη μετονομασία του Κόλπου του Μεξικού σε Κόλπο της Αμερικής, μια αλλαγή την οποία κλήθηκε να κάνει κατόπιν κυβερνητικών εντολών. Ωστόσο, δεν είναι οι αλλαγές στην ονομασία που κάνει τους ανθρώπους καχύποπτους, αλλά το γεγονός ότι το Google Maps σβήνει αρνητικές αξιολογήσεις χρηστών για την εν λόγω αλλαγή σύμφωνα με το bgr.com.

Αν και αυτές οι αλλαγές μπορεί να φαντάζουν ακίνδυνες, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να είναι πολύ πιο σημαντικές. Ένας τρόπος δηλαδή χειραγώγησης του κοινού. Όπως υποστηρίζει η ιστοσελίδα για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε ένα συμπέρασμα για το αν πραγματικά συμβαίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να ρίξουμε μια ματιά σε μια ιδέα που προτάθηκε για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και υποστηρίζει ότι τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε ιδίως τα ψηφιακά αποτελούν μέρος του πως σκεφτόμαστε.

Αυτό είναι το νέο IRIS – Αλλάζουν όλα από το φθινόπωρο του 2025 στις αγορές μας

Για παράδειγμα, το smartphone σου δεν σου θυμίζει απλώς που να πας, το θυμάται αυτό για εσένα και με την πάροδο του χρόνου αντικαθιστά σημαντικές νοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου σου, αφού πλέον τις κάνει αυτό.

Ήδη πολλές κριτικές φωνές έχουν μιλήσει για τον αντίκτυπο της χρήσης της AI στον άνθρωπο, η οποία πλέον σκέφτεται για εμάς. Ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αν η εφαρμογή αποτελεί ουσιαστικά μέρος της διαδικασίας σκέψης μας, τότε οι αλλαγές που γίνονται χωρίς τη δική μας επίγνωση δεν αλλάζουν μόνο την εφαρμογή – αλλάζουν τελικά εμάς.

Όπως σημειώνει το bgr.com χαρακτηριστικά:

Σίγουρα, οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι ο «Κόλπος της Αμερικής» ήταν κάποτε ο «Κόλπος του Μεξικού». Αλλά επειδή η Google διαγράφει ενεργά τις κριτικές που μιλούν αρνητικά για την αλλαγή, διευκολύνει την αίσθηση ότι οι άνθρωποι απλά την αποδέχονται.

Σκεφτείτε το. Ρίχνετε μια ματιά στο χάρτη σας και βλέπετε τον «Κόλπο της Αμερικής». Αρχικά, σταματάτε για να το αμφισβητήσετε. Μετά το μυαλό σας το αποδέχεται. Είναι ακριβώς αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν παθητική επιρροή. Και εκεί είναι που αρχίζει πραγματικά να θολώνει η γραμμή μεταξύ της χρήσιμης τεχνολογίας και της χειραγώγησης, καταλήγει η ιστοσελίδα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.