Η ανάλυση δακτυλικών αποτυπωμάτων αποτελεί για πάνω από ένα αιώνα ένα αξιόπιστο εργαλείο για την εξιχνίαση εγκλημάτων. Σύμφωνα όμως με μια ομάδα ερευνητών υποστηρίζεται ότι τα αποτυπώματα από διαφορετικά δάχτυλα του ίδιου ατόμου μπορεί μερικές φορές να φαίνονται πιο όμοια από ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα αυτή η θεώρηση προήλθε από ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που αποκάλυψε εκπληκτικές συνδέσεις μεταξύ των αποτυπωμάτων. Η μελέτη αυτή έγινε με επικεφαλής τον Hod Lipson από την Columbia Engineering σε συνεργασία με τον Wenyao Xu από το Πανεπιστήμιο στο Buffalo. Είναι χαρακτηριστικό ότι θεωρείται δεδομένο για δεκαετίες ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα από διαφορετικά δάχτυλα ενός ατόμου δεν ταιριάζουν. Η νέα αυτή μελέτη χρησιμοποιώντας μια δημόσια βάση δεδομένων της κυβέρνησης των ΗΠΑ με περίπου 60.000 αποτυπώματα, τροφοδότησε ζεύγη δακτυλικών αποτυπωμάτων σε ένα deep contractive δίκτυο. Κάποια ζευγάρια βρέθηκε ότι ανήκαν στο ίδιο άτομο ενώ άλλα προέρχονταν από διαφορετικούς ανθρώπους.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης έγινε ικανό να λέει πότε τα αποτυπώματα που φαίνονται διαφορετικά ήταν στην πραγματικότητα από ένα άτομο, φτάνοντας σε ακρίβεια 77% για μεμονωμένα ζευγάρια. Παρ όλα αυτά οι ερευνητές αντιμετώπισαν δυσπιστία κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης από ομότιμους. Μετά από πολλές προσπάθειες η μελέτη τους αναγνωρίστηκε τελικά και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances με κριτές. Οι παραδοσιακές μέθοδοι βασίζονται σε μικρολεπτομέρειες, οι οποίες αναφέρονται σε μοτίβα διακλάδωσης και τελικά σημεία στις κορυφογραμμές. Στην έρευνα αυτή όμως η τεχνητή νοημοσύνη δεν χρησιμοποιούσε «λεπτομέρειες», που είναι οι διακλαδώσεις και τα τελικά σημεία στις κορυφές των δακτυλικών αποτυπωμάτων. Αντίθετα χρησιμοποιούσε κάτι που σχετίζεται με τις γωνίες και τις καμπυλότητες των στροβιλισμών και των βρόχων στο κέντρο του δακτυλικού αποτυπώματος.

Αυτές είναι οι νέες σημαντικές επενδύσεις της ΔΕΗ – Το πλάνο ανάπτυξης

Οι ερευνητές είναι σε εγρήγορση για πιθανά κενά δεδομένων και σημείωσαν ότι το σύστημά τους παρουσίασε παρόμοια απόδοση σε διάφορα δημογραφικά στοιχεία, αλλά τόνισαν την ανάγκη για μεγαλύτερες και διαφορετικές συλλογές δακτυλικών αποτυπωμάτων. Η μελέτη αυτή δείχνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εντοπίσει μοτίβα που οι παραδοσιακές μέθοδοι ανάλυσης μπορεί να μην εντοπίζουν και τονίζει την αξία των ανοιχτών συνόλων δεδομένων στην έρευνα.

Η πλήρης μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.