Σύμφωνα με μια πρωτοποριακή έρευνα στα συστήματα μνήμης του εγκεφάλου, οι επιστήμονες ανέπτυξαν μια μέθοδο για την αποδυνάμωση των αρνητικών αναμνήσεων του εγκεφάλου. Πιο συγκεκριμένα, η μέθοδος αυτή ενεργοποιεί τις θετικές αναμνήσεις και θα μπορέσει να βοηθήσει σημαντικά τις θεραπείες για θέματα ψυχικής υγείας που σχετίζονται με τραύματα.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές ζήτησαν από 37 συμμετέχοντες να συνδέσουν τυχαίες λέξεις με συναισθηματικά φορτισμένες αρνητικές εικόνες. Αυτές οι εικόνες επιλέχθηκαν προσεκτικά από βάσεις δεδομένων αποτρεπτικού περιεχομένου. Μόλις σχηματίστηκαν αυτοί οι συσχετισμοί, οι μισές λέξεις “επαναπρογραμματίστηκαν” συνδέοντάς τις με πιο ευχάριστες εικόνες. Η μελέτη έγινε κατά τη διάρκεια του ύπνου των συμμετεχόντων, όταν οι ερευνητές έπαιξαν ηχογραφήσεις των τυχαίων λέξεων κατά τη διάρκεια μιας φάσης ύπνου NREM που είναι γνωστή για το ρόλο της στην εδραίωση των αναμνήσεων.

αρνητικές αναμνήσεις εγκέφαλος αποδυνάμωση
Η κωδικοποίηση μνήμης δοκιμάστηκε για αρκετές ημέρες. (Xia et al., PNAS , 2024)

Η εγκεφαλική δραστηριότητα παρακολουθήθηκε χρησιμοποιώντας ηλεκτροεγκεφαλογραφία, αποκαλύπτοντας αιχμές στη δραστηριότητα της ζώνης θήτα, η οποία σχετίζεται με την επεξεργασία της συναισθηματικής μνήμης. Ο εγκέφαλος αποθηκεύει τις μνήμες αναπαράγοντας τις κατά τη διάρκεια του ύπνου. Εισάγοντας μια θετική συσχέτιση με μια υπάρχουσα αρνητική μνήμη, οι ερευνητές ουσιαστικά αντικατέστησαν τις αναμνήσεις των συμμετεχόντων. Την επόμενη μέρα, όταν οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να ανακαλέσουν τις αρνητικές εικόνες, οι απαντήσεις τους ήταν λιγότερο συναισθηματικά φορτισμένες, δείχνοντας τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν δυσάρεστες αναμνήσεις.

Η σημαντική ανακάλυψη απολιθωμένων παγωμένων δασών στις ΗΠΑ!

Η μελέτη αυτή περιελάμβανε ένα εξαιρετικά ελεγχόμενο εργαστηριακό περιβάλλον αλλά παρουσιάζει έναν νέο τρόπο επηρεασμού του τρόπου με τον οποίο αποθηκεύονται και ανακτώνται οι αναμνήσεις. Υπάρχουν όμως αρκετές προειδοποιήσεις από τη μελέτη αυτή καθώς η αντικατάσταση των βαθιά ριζωμένων αναμνήσεων από τραύματα του πραγματικού κόσμου θα ήταν πιθανότατα πιο δύσκολη. Ακόμη, οι ηθικές εκτιμήσεις του χειρισμού της μνήμης είναι επίσης σημαντικές. Με βάση αυτή την πρώιμη εργασία, οι επιστήμονες στοχεύουν να προσφέρουν κάποτε μη επεμβατικές παρεμβάσεις σε άτομα που πάσχουν από PTSD, άγχος και κατάθλιψη. Συμπερασματικά, ο σκοπός είναι ο χειρισμός της μνήμης να γίνει ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εργαλείο για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.