Η απροσδόκητη αλλαγή στη δομή μιας αρχαίας κατασκευής γνωστής ως Rujm el-Hiri ή αλλιώς “Wheel of Ghosts” προβληματίζει τους αρχαιολόγους. Πιο συγκεκριμένα, παρατήρησαν μια απροσδόκητη στροφή, η οποία θα μπορούσε να αλλάξει την κατανόησή μας για τον σκοπό της αρχαίας αυτής κατασκευής.

Σύμφωνα με όσα πίστευαν οι ειδικοί μέχρι σήμερα, η τοποθεσία της κατασκευής η οποία βρίσκεται σε μια απομακρυσμένη περιοχή στο οροπέδιο των Υψωμάτων Γκολάν στη σημερινή Συρία, πιστεύεται ότι εξυπηρετούσε μια αστρονομική λειτουργία για τους πρώιμους πολιτισμούς. Όμως με τη νέα παρατήρηση εγείρονται ερωτήματα σχετικά με την αρχική πρόθεση δημιουργίας του. Ο σχηματισμός αυτός είναι κυκλικός και πέτρινος και χρονολογείται πριν από χιλιάδες χρόνια. Το όνομα του προέρχεται από την απόκοσμη εμφάνισή του με φθαρμένες πέτρες και από τη λαογραφία καθώς υποδηλώνει μια σύνδεση με αρχαία πνεύματα.

Οι αρχαιολόγοι και ιστορικοί υπέθεταν για χρόνια ότι χρησίμευε ως αστρονομικό εργαλείο για την παρακολούθηση ουράνιων γεγονότων. Σύμφωνα όμως με μια πρόσφατη έρευνα, αποκαλύφθηκε μια ανεξήγητη μετατόπιση σε μία από τις πέτρες που σχηματίζουν τον κεντρικό άξονα του τροχού, κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν έχει ευθυγραμμιστεί σταθερά με τα ουράνια σώματα. Ερευνητές από το Ισραήλ επιβεβαίωσαν την κίνηση, η οποία δεν θα έπρεπε να ήταν δυνατή χάρη στην ηλικία και τη σταθερότητας της γύρω δομής της κατασκευής.

αρχαία κατασκευή στροφή μετατόπιση

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, η γεωφυσική ανάλυση της περιοχής αποκαλύπτει ότι η τοποθεσία Rujm el-Hiri έχει περιστραφεί αριστερόστροφα και έχει μετατοπιστεί από την αρχική της θέση κατά δεκάδες μέτρα. Η γεωλογική δομή της περιοχής έχει διαμορφωθεί από την τεκτονική εξέλιξη της περιοχής, οδηγώντας στην περιστροφή των οικοπέδων και στη μετανάστευση της θέσης του με την πάροδο του χρόνου.

Τι πρέπει να κάνουμε για να κρατάμε το κινητό ασφαλές με πολύ κρύο καιρό

Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι έγιναν πρόσθετες τροποποιήσεις στους αιώνες που ακολούθησαν καθώς η τοποθεσία θα μπορούσε να χρησίμευε ως οχυρό ή χώρος συγκέντρωσης. Τέλος, αναφέρουν ότι οι περισσότερες αρχαιολογικές κατασκευές στην περιοχή επαναχρησιμοποιήθηκαν μετά την αρχική τους κατασκευή.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.