Νέα έρευνα αποκάλυψε την πηγή επαναλαμβανόμενων ραδιοφωνικών σημάτων από το διάστημα, τα οποία ελήφθησαν για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια. Έκτοτε μπόρεσαν να παρακολουθήσουν ένα από τα σήματα πίσω στην αρχική του πηγή.

Πιο συγκεκριμένα, το 2020 ανακαλύφθηκε μια ιδιαίτερα ασυνήθιστη πηγή, η οποία θα μπορούσε να είναι ένα αστέρι που εξερράγη ή ένα σημάδι μιας σύγκρουσης στο διάστημα. Η πηγή αυτή μελετήθηκε περισσότερο το 2022, όταν η ομάδα των ερευνητών ανακάλυψε ότι εκπέμπει σήματα κάθε 18 λεπτά με “ακριβώς την ίδια συχνότητα”. Η αναγνώριση του σήματος αυτού προερχόταν από μια φυσική πηγή η οποία πιθανότατα είχε ένα “ισχυρό μαγνητικό πεδίο”. Οι αστρονόμοι όμως εξακολουθούσαν να μην μπορούν να καταλάβουν από πού ακριβώς προερχόταν αυτή.

ραδιοσήματα διάστημα προέλευση

Η ομάδα αυτή λοιπόν, χρησιμοποιώντας το ραδιοτηλεσκόπιο Murchison Widefield Array στη Δυτική Αυστραλία, σάρωσε τον ουρανό για ραδιοκύματα. Το τηλεσκόπιο αυτό βρήκε μια νέα πηγή η οποία εκπέμπει ραδιοκύματα για ένα λεπτό κάθε 2,9 ώρες. Ένα άλλο τηλεσκόπιο, το MeerKAT στη Νότια Αφρική βοήθησε στη συνέχεια να εντοπιστεί από πού προέρχονταν αυτά τα ραδιοκύματα.

Ένδειξη για μελλοντικό Αλτσχάιμερ θα μπορούσε να κρύβεται στον τρόπο που μιλάμε!

Οι κόκκινοι νάνοι αστέρια είναι ο πιο κοινός τύπος αστεριών στον Γαλαξία μας, αλλά δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι. Συνδυάζοντας δεδομένα από τα τηλεσκόπια Murchison, Widefield Array και MeerKAT, η ομάδα αποφάσισε ότι πιθανότατα δεν ήταν ο ίδιος ο κόκκινος νάνος που εκπέμπει τα ραδιοκύματα αλλά “ένα αόρατο αντικείμενο σε μια δυαδική τροχιά μαζί του”. Σύμφωνα λοιπόν με τους ερευνητές, “ο αόρατος πομπός είναι πολύ πιθανό να είναι ένας λευκός νάνος, ο οποίος είναι το τελικό σημείο για μικρά έως μεσαίου μεγέθους αστέρια όπως ο δικός μας Ήλιος.”

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.