Μια νέα αγωγή κατατέθηκε στην Καλιφόρνια, που κατηγορεί την Apple πως παρακολουθούσε παράνομα τις συσκευές των υπαλλήλων της καθώς και τους λογαριασμούς iCloud. Την ίδια στιγμή, ο τεχνολογικός γίγαντας κατηγορείται πως απαγορεύει στους υπαλλήλους της να συζητούν για τους μισθούς τους και τις εργασιακές συνθήκες. Η αγωγή έγινε εχθές από τον Amar Bhakta, που εργάζεται για το τμήμα ψηφιακού marketing της Apple. Σύμφωνα με την αγωγή, η Apple απαιτεί την εγκατάσταση λογισμικού στις συσκευές των υπαλλήλων, που χρησιμοποιούν στη δουλειά.

Το λογισμικό επιτρέπει στην Apple να αποκτά πρόσβαση σε ορισμένες εφαρμογές που υπάρχουν στις προσωπικές συσκευές των υπαλλήλων, τις οποίες χρησιμοποιούν κατά την εργασία τους στην εταιρία. Η εφαρμογή που απαιτεί η Apple να εγκαταστήσουν, παρακολουθεί τα emails, τις φωτογραφίες και τα βίντεο, την υγεία του χρήστη, τη διαχείριση του smart home τους, καθώς και εφαρμογές με προσωπικά δεδομένα. Οι εργαζόμενοι δεν επιτρέπεται να συζητούν με τα μέσα ενημέρωσης για τις συνθήκες αμοιβής και εργασίας. Ταυτόχρονα, τους απαγορεύεται να είναι καταγγέλλοντες ακόμη και υπό προϋποθέσεις που προστατεύονται νομικά.

Η εταιρία αναγκάζει τους υπαλλήλους να συνδέσουν τους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο iCloud με την εταιρία, κάτι που δίνει στην Apple πρόσβαση σε δεδομένα τοποθεσίες και άλλες προσωπικές πληροφορίες, για τις εκτός εργασίας δραστηριότητές τους. Με αυτό τον τρόπο η Apple έχει πρόσβαση σε όλη την προσωπική ζωή των υπαλλήλων της, σε μια κατάσταση Μεγάλου Αδερφού. Στην αγωγή βλέπουμε και κατηγορίες πως η Apple απαιτεί από τους υπαλλήλους της να συμφωνήσουν σε μια πολιτική που επιτρέπει στον τεχνολογικό γίγαντα να τους παρακολουθεί ηλεκτρονικά, φυσικά και μέσω καταγραφής βίντεο.

«Οι πολιτικές και πρακτικές παρακολούθησης της Apple παγώνουν και επομένως περιορίζουν παράνομα, τις καταγγελίες των εργαζομένων, τον ανταγωνισμό, την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων στην αγορά εργασίας και την ελευθερία του λόγου.» – Διαβάζουμε στην καταγγελία του ενάγοντα από την αγωγή.

Η εταιρία προσπαθεί να διατηρήσει τα παράπονα των εργαζομένων μακριά από τον Τύπο και τα στελέχη της πλέον ανησυχούν. Ο Khatka, ο ενάγων, εργάζεται για την Apple από το 2020 και του απαγορεύτηκε να μιλά για τη δουλειά του σε podcast. Παράλληλα του ζήτησαν να διαγράψει όλα τα σχόλια που έχει κάνει για τις συνθήκες εργασίας του από το προφίλ του στο LinkenIn. Η ίδια νομική ομάδα που εργαζόταν για τον ενάγοντα εκπροσώπησε επίσης δύο γυναίκες που υπέβαλαν μήνυση κατά της Apple τον Ιούνιο. Αυτή η μήνυση κατηγόρησε την Apple ότι αμείβει λιγότερο τις γυναίκες υπαλλήλους στα τμήματα μηχανολογίας, μάρκετινγκ και AppleCare.

“Για τους υπαλλήλους της Apple, το οικοσύστημα της Apple δεν είναι ένας περιφραγμένος κήπος. Είναι μια αυλή φυλακών. Ένα πανοπτικό όπου οι εργαζόμενοι, τόσο εν ώρα υπηρεσίας όσο και εκτός υπηρεσίας, υπόκεινται πάντα στο μάτι της Apple που βλέπει τα πάντα.” – Διαβάζουμε στην αγωγή.

Η Apple δημοσίευσε μια δήλωση για το θέμα, αναφέροντας πως οι ισχυρισμοί που διατυπώνονται στην αγωγή του Bhakta δεν έχουν αξία και πρόσθεσε πως οι εργαζόμενοί της εκπαιδεύονται ετησίως σχετικά με τα δικαιώματά τους για να συζητούν τις συνθήκες εργασίας στην εταιρεία. Στην αγωγή όμως διαβάζουμε πως ενώ η Apple προσφέρει στους υπαλλήλους της ένα iPhone για χρήση στο γραφείο, απαιτεί να φέρουν και τα προσωπικά τους iPhone, ώστε να περάσει το λογισμικό της για να τους παρακολουθεί.

Οι αλλαγές στις μεταφορές χρημάτων μεταξύ λογαριασμών των τραπεζών

“Στην Apple, επικεντρωνόμαστε στη δημιουργία των καλύτερων προϊόντων και υπηρεσιών στον κόσμο και εργαζόμαστε για να προστατεύσουμε τις εφευρέσεις που δημιουργούν οι ομάδες μας για τους πελάτες. Κάθε εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να συζητήσει τους μισθούς, τις ώρες και τις συνθήκες εργασίας του και αυτό είναι μέρος της πολιτικής μας για την επιχειρηματική συμπεριφορά, για την οποία όλοι οι εργαζόμενοι εκπαιδεύονται ετησίως. Διαφωνούμε κάθετα με αυτούς τους ισχυρισμούς και πιστεύουμε ότι δεν έχουν αξία.” – Τζος Ρόζενστοκ, εκπρόσωπος της Apple.

Πάντως, ότι και να λέει η Apple πως οι ισχυρισμοί δεν έχουν αξία, όταν μια εταιρία απαιτεί να παρακολουθούνται και οι προσωπικές συσκευές των εργαζομένων, προφανώς το θέμα είναι μεγάλης σημασίας. Αν η εταιρία παρακολουθεί τις προσωπικές συσκευές του προσωπικού της με τέτοια άνεση, τι μας κάνει να πιστεύουμε πως δεν το κάνει σε όλα τα iPhones; Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε πως η εταιρία έχει δώσει το ελεύθερο στην αμερικανική κυβέρνηση να παρακολουθεί όποιον θέλει. Τα είπε και ο Snowden, όταν παρέδωσε τα στοιχεία στον The Guardian. O Snowden είναι ένας άνθρωπος που έχει κυνηγηθεί από τις ΗΠΑ και πλέον έχει πολιτικό άσυλο στη Ρωσία, ενώ οι πληροφορίες που έδωσε για τις παρακολουθήσεις σε όλο τον κόσμο, έχουν επιβεβαιωθεί ως έγκυρες.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.