Η εξέλιξη είναι μια πολύ αργή διαδικασία. Όμως τα σκυλιά που ζουν στον πυρηνικό σταθμό του Chernobyl έχουν μπει σε διαδικασία ταχείας εξέλιξης, εδώ και 40 χρόνια μετά την καταστροφή. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από σκύλους που περιφέρονται στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής και ανακάλυψαν ενδιαφέροντα πράγματα.

Όσα σκυλιά ήταν πιο κοντά στο σημείο της έκρηξης του Chernobyl, εμφάνιζαν διαφορές στο DNA τους, που δείχνουν πως διαφέρουν γενετικά από τους σκύλους στον υπόλοιπο κόσμο.

«Νομίζω ότι η πιο αξιοσημείωτη σκέψη σχετικά με τη μελέτη είναι ότι εντοπίζουμε πληθυσμούς σκύλων που ζουν μέσα και στη σκιά του αντιδραστήρα και μπορούμε να πούμε ποιοι είναι αυτοί οι σκύλοι κοιτάζοντας το προφίλ DNA τους», είπε η Elaine Ostrander, συγγραφέας της μελέτης και γενετιστής στο Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Ανθρώπινου Γονιδιώματος του NIH.

Την παρούσα στιγμή δεν είναι σαφές πως ακριβώς αυτές οι γενετικές διαφορές επηρεάζουν την υγεία και τα χαρακτηριστικά αυτών των ανθεκτικών στη ραδιενέργεια σκύλων. Όμως, δεν είναι και το μόνο είδος που έχει επιβιώσει στον απόηχο της μεγάλης καταστροφής. Μελέτες έχουν γίνει και σε αγέλες λύκων της περιοχής, που έχουν αναπτύξει προστασία κατά του καρκίνου. Μια άλλη μελέτη ανακάλυψε δενδροβάτραχους που ζουν στη ζώνη αποκλεισμού και είναι πολύ πιο σκούροι από όσους ζουν εκτός. Αυτή η συγκεκριμένη προσαρμογή μπορεί να έχει μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις της έκθεσης στην ακτινοβολία παρέχοντας στους πιο σκουρόχρωμους βατράχους υψηλότερα επίπεδα μελανίνης.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Αν και η τελευταία μελέτη δεν εξηγεί γιατί τα σκυλιά του Chernobyl είναι γενετικά τόσο διαφορετικά από τα αδέρφια τους σε άλλες περιοχές, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους η ακτινοβολία θα μπορούσε να επηρεάσει τους πληθυσμούς ζώων.

Μια πολύ πιθανή εξήγηση βασίζεται σε μια μελέτη του 2020, που έλεγε πως η ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει μεταλλάξεις,  οι οποίες συμβάλλουν στη γενετική παραλλαγή που μεταδίδεται από γονέα σε παιδί. Μια περαιτέρω εξήγηση είναι ότι εκείνα τα άτομα που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της έκθεσης στη ραδιενέργεια θα πεθάνουν, αφήνοντας έναν πληθυσμό καλύτερα προσαρμοσμένο στο νέο τους περιβάλλον.

Αυτή η ιστοσελίδα σειρών, ταινιών και torrents θα δώσει δεδομένα χρηστών στις αρχές

Το 2022, οι ερευνητές μέτρησαν τη γενετική ποικιλότητα σε ένα είδος υδάτινου ψύλλου που κατοικεί σε λίμνες στην περιοχή του Chernobyl και διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα γενετικής ποικιλότητας ήταν υψηλότερα σε εκείνες τις λίμνες που δέχονταν μεγαλύτερα επίπεδα ακτινοβολίας. Αυτό υποδηλώνει –σε αυτή την περίπτωση τουλάχιστον– ότι η μετάλλαξη ήταν η πρωταρχική εξελικτική δύναμη που επηρέαζε τα γονίδια του υδρόβιου ζωύφιου. Ωστόσο, όπως οι ίδιοι οι ερευνητές ήθελαν να επισημάνουν, η μελέτη ήταν συσχετιστική και όχι αιτιολογική, και επομένως δεν παρέχει άμεσες αποδείξεις ότι η μετάλλαξη ήταν η δύναμη που αλλάζει το παιχνίδι. Ομοίως, δεν σημαίνει ότι συνέβησαν οι ίδιες διεργασίες σε πληθυσμούς τοπικών σκύλων.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι οι γενετικές αλλαγές που παρατηρήθηκαν στα κουτάβια του Chernobyl καταδεικνύουν τις εκπληκτικά γρήγορες εξελικτικές διαδικασίες που μπορούν να συμβούν σε πληθυσμούς που επηρεάζονται από την περιβαλλοντική αλλαγή και υπάρχουν πολλά περισσότερα για να ανακαλύψουμε.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.