Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι έδωσαν στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) την ικανότητα να “αισθάνεται” τις επιφάνειες για πρώτη φορά και με το τρόπο αυτό ανοίγεται μια νέα διάσταση για την ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Οι επιστήμονες αξιοποιόντας την κβαντική επιστήμη συνδύασαν ένα λέιζερ σάρωσης που πυροδοτεί φωτόνια με ένα νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο έχει εκπαιδευτεί να βρίσκει τη διαφορά μεταξύ των διαφορετικών επιφανειών που απεικονίζονται με τα λέιζερ. Το σύστημα αυτό που περιγράφεται σε μια νέα μελέτη στο περιοδικό Applied Optics, εκτοξεύει μια σειρά από σύντομους παλμούς φωτός σε μια επιφάνεια για να την “αισθανθεί” το μοντέλο της AI, προτού επιστρέψουν φωτόνια ή σωματίδια φωτός που φέρουν θόρυβο κηλίδων, με τη μορφή ένα ελαττώματος το οποίο εκδηλώνεται στις εικόνες.

AI αίσθηση επιφάνειες εφαρμογές

Η ομάδα χρησιμοποίησε 31 παραλλαγές βιομηχανικού γυαλόχαρτου με διαφορετική τραχύτητα με το πιο παχύ γυαλόχαρτο να έχει περίπου το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας. Στη συνέχεια, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα σύστημα lidar, το οποίο χρησιμοποίησε μια δέσμη λέιζερ που εκτοξεύτηκε σε παλμούς picosecond. Τα αποτελέσματα της μέτρησης αυτής έδειξαν ένα μέσο σφάλμα περίπου 8 μικρομέτρων, το οποίο στη συνέχεια βελτιώθηκε στα 4 μικρόμετρα με τη βοήθεια της AI σε πολλά δείγματα.

Νέα ανακάλυψη για το ρυθμό γήρανσης των ανθρωπίνων οργάνων!

Οι επιστήμονες ανάφεραν ότι η νέα μέθοδος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για διάφορες εφαρμογές σε ιατρικό πλαίσιο όπως για την ανίχνευση του πάχους των σπίλων, οι οποίοι μπορεί να είναι πρόδρομοι καρκίνου του δέρματος. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι κβαντικές αλληλεπιδράσεις παρέχουν πλήθος πληροφοριών και η χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τη γρήγορη κατανόηση και επεξεργασία τους θα βοηθήσει πάρα πολύ σε αυτή τη κατεύθυνση.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.