Toν Αύγουστο του 2023 η Huawei σόκαρε τους Αμερικάνους και την βιομηχανία smartphones ανακοινώνοντας τον Kirin 9000s στα 7nm, με την σειρά Mate 60. Κανείς δεν περίμενε πως η SMIC και η Huawei θα κατάφερναν να δημιουργήσουν 5G chips εν μέσω περιορισμών και μάλιστα τόσο γρήγορα. Αυτό συμβαίνει γιατί η πρώτη κυβέρνηση Τραμπ έδωσε στην Huawei ελάχιστες επιλογές, μέσω των σκληρών κυρώσεων του 2019 και του 2020, με στόχο να καταστρέψει ολοκληρωτικά την εταιρία. Τώρα η Huawei επιστρέφει με τον Kirin 9100 στα 6nm.

Η Huawei μπήκε στο 2019 στην Entity List, εμποδίζοντάς την να χρησιμοποιήσει προμηθευτές από τις ΗΠΑ χωρίς ειδική άδεια. Το 2020 το Υπουργείο Εμπορείου των ΗΠΑ, άλλαξε τους κανονισμούς εξαγωγών κα αυτό εμπόδισε την Huawei να χρησιμοποιεί αμερικάνικη τεχνολογίας για την κατασκευή ημιαγωγών, όπως επίσης και την συνεργασία με προμηθευτές, ακόμα και εκτός Κίνας, που χρησιμοποιούν αμερικάνικη τεχνολογία στην κατασκευή chips. Την στιγμή που μπήκαν οι κυρώσεις, η Huawei ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος πελάτης της TSMC, μετά την Apple και οι κυρώσεις ήταν για να σταματήσουν την επέλαση της Huawei στα δίκτυα 5G.

Για τα επόμενα χρόνια, η Huawei μη μπορώντας να φτιάξει δικά της chips, χρησιμοποίησε αυτά της Qualcomm, που όμως είχαν κλειδωμένο το 5G. Όμως μετά ήρθε το Mate 60 με τον Kirin 9000s που άλλαξε τα πάντα.

Τώρα, 15 μήνες μετά το λανσάρισμα του Kirin 9000s, η Huawei επιστρέφει με τον Kirin 9100, που κατασκευάστηκε από την SMIC. Η SMIC είναι πλέον το τρίτο μεγαλύτερο χυτήριο στον κόσμο, μετά την TSMC και την Samsung Foundry.

mate 70 kirin 9100 6nm

Το νέο chipset χρησιμοποιεί πυρήνες σχεδιασμένους από την ARM, συμπεριλαμβανομένου και ενός πυρήνα Cortex-X1, τρεις πυρήνες Cortex-A78 και 4 πυρήνες ενεργειακής απόδοσης Cortex-A55.

H SMIC είναι και αυτή κάτω από κυρώσεις και δε μπορεί να αγοράσει μηχανήματα ακραίας υπεριώδους ακτινοβολίας (EUV), που χαράσσει τα κυκλώματα σε γκοφρέτες πυριτίου με διαστάσεις μικρότερες από μια ανθρώπινη τρίχα. Τα EUV μηχανήματα είναι απαραίτητα για να πέσει κάποιο chip κάτω από τα 7nm, όμως η Huawei και η SMIC κατάφεραν να τυπώσουν κυκλώματα στα 6nm με την χρήση DUV μηχανημάτων, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει!

Πώς λοιπόν η SMIC παρήγαγε ένα τσιπ χρησιμοποιώντας τον κόμβο 6nm χωρίς EUV; Χρησιμοποίησε μια τεχνική που ονομάζεται πολλαπλή έκθεση, η οποία χρησιμοποιεί το μηχάνημα DUV πολλές φορές για να δημιουργήσει μικρότερα και πιο περίπλοκα μοτίβα για να χαράξει σε γκοφρέτες πυριτίου. Ελέγχοντας την ευθυγράμμιση και την έκθεση κάθε επιπέδου, η SMIC μπόρεσε να δημιουργήσει τον Kirin 9100 στον κόμβο των 6nm. Η χρήση πολλαπλών εκθέσεων θα μπορούσε να μειώσει την απόδοση του Kirin 9100, να μειώσει την απόδοση και να κάνει το SoC πιο ακριβό στην αγορά της Huawei.

Black Friday: Δωρεάν επέκταση εγγύησης στο skroutz

Η μείωση στην απόδοση ορισμένων κομματιών ίσως είναι και ο λόγος που ο Kirin 9100 περιορίζεται μόνο στα κορυφαία μοντέλα της σειράς Mate 70, καθώς αυτά θα έχουν τα chips που περάσαν τον ποιοτικό έλεγχο. Ως αποτέλεσμα, με ένα μικρό μόνο απόθεμα Kirin 9100 AP διαθέσιμο για χρήση για τη Huawei, η τελευταία ίσως χρειαστεί να περιορίσει τη χρήση του Kirin 9100 AP σε premium high-end μοντέλα Huawei Mate 70 όπως τα Mate 70 Pro, Mate 70 Pro+ και το Mate 70 RS Porsche Design.

Ακόμα και στα 6nm ο Kirin 9100 θα απέχει από τις φετινές υλοποιήσεις του ανταγωνισμού στα 3nm, όμως είναι ένα εντυπωσιακό επίτευγμα από την Huawei και την SMIC. Μάλιστα, οι επιδόσεις του Kirin 9100 φαίνεται πως είναι αρκετές για να τρέξουν τα πάντα από εφαρμογές, χωρίς κανένα πρόβλημα και πιθανότατα με την γνωστή και άριστη διαχείριση ενέργειας που παρέχει η Huawei στις συσκευές της.

Αν πέρσι οι Αμερικάνοι νομοθέτες έχασαν τη Γη κάτω από τα πόδια τους με την ανακοίνωση του Mate 60 και του Kirin 9000s, φέτος θα ζοριστούν περισσότερο. Παρά τις σκληρές κυρώσεις η Huawei κατάφερε όχι μόνο να διατηρήσει την παραγωγή chipsets, αλλά να κατασκευάσει και chips στα 6nm, βελτιώνοντας την τεχνολογία της, όταν κανείς δεν πίστευε πως μπορεί να το κάνει. Αυτό βέβαια μπορεί να φέρει ακόμα μεγαλύτερη πίεση στην εταιρία και κάτι μας λέει πως έρχονται περισσότερες κυρώσεις.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.