Μια μεγάλη έκπληξη περίμενε το Curiosity rover που ερευνά τον πλανήτη Άρη. Όταν το rover της NASA πέρασε πάνω από τον εν λόγω βράχο με τα 899 κιλά του κατάφερε να τον ανοίξει, αποκαλύπτοντας κυριολεκτικά έναν θησαυρό, κρυσταλλικό θείο.

Αν και αυτό συναντιέται σε πολλά σημεία στον πλανήτη Άρη, η ανακάλυψη αυτή είναι σημαντική καθώς είναι η πρώτη φορά που ανιχνεύεται στη μοριακή του μορφή. Το ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι η περιοχή Gediz Vallis Channel, όπου το Curiosity βρήκε τον βράχο είναι γεμάτη με πετρώματα που μοιάζουν ύποπτα με το θειούχο πέτρωμα πριν συνθλιβεί τυχαία, γεγονός που υποδηλώνει ότι, κατά κάποιο τρόπο, το στοιχειακό θείο μπορεί να είναι άφθονο εκεί σε ορισμένα μέρη.

Σημαντική προειδοποίηση για το Google Play Store — Μην εγκαθιστάς αυτά τα δωρεάν apps

Curiosity Άρη

Η ανακάλυψη ενός ολόκληρου σημείου με βράχους με θείο είναι σαν να βρίσκεις μια όαση στην έρημο, αναφέρει ο Ashwin Vasavada του Jet Propulsion Laboratory της NASA. Δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί και πρέπει να ανακαλύψουμε για ποιον λόγο είναι εκεί. Και κάπου εδώ είναι το ενδιαφέρον στοιχείο με την εξερεύνηση πλανητών. Το θείο είναι άλατα που σχηματίζονται όταν αναμιγνύεται με άλλα μέταλλα του νερού. Όταν το νερό εξατμίζεται, τα μέταλλα αναμειγνύονται και στεγνώνουν, αφήνοντας πίσω θειικά άλατα.

Curiosity Άρη

Μπορούν να δώσουν πολλές πληροφορίες για τον Άρη, όπως την ιστορία του νερού του και την εξέλιξη του στο πέρασμα των αιώνων. Από την άλλη πλευρά, το καθαρό θείο σχηματίζεται μόνο κάτω από πολύ συγκεκριμένες συνθήκες, οι οποίες δεν είναι γνωστό αν έλαβαν χώρα στον Άρη.

Η διαδρομή του Curiosity

Υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν γνωρίζουμε για την γεωλογική του ιστορία, αλλά το γεγονός της ανακάλυψης καθαρού θείου στην επιφάνεια υποδηλώνει σίγουρα κάτι σημαντικό που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε προς το παρόν.

Curiosity Άρη

Το θείο είναι σημαντικό για τη ζωή. Συνήθως προσλαμβάνεται με τη μορφή θειικών αλάτων και χρησιμοποιείται για την παραγωγή δυο από τα πιο απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζονται οι ζωντανοί οργανισμοί για την παραγωγή πρωτεϊνών. Και από τη στιγμή που γνωρίζουμε ήδη για την ύπαρξή του στο πλανήτη Άρη, η εύρεσή του δεν προσφέρει κάτι περισσότερο όσον αφορά τη ζωή σε αυτόν. Προς το παρόν δεν έχουμε δει σημάδια ζωής στον Άρη.

Ωστόσο ερχόμαστε αντιμέτωποι με απομεινάρια στοιχείων που οι ζωντανοί οργανισμοί θα έβρισκαν χρήσιμα για τη ζωή. Η περιοχή Gediz Vallis είναι μια περιοχή πλούσια σε ιστορία, ένας αρχαίος υδάτινος δρόμος, οι βράχοι του οποίου φέρουν τώρα το αποτύπωμα του αρχαίου ποταμού που κάποτε κυλούσε πάνω τους, δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.