Tα πολύμπριζα είναι ένας από τους πιο βολικούς τρόπους να επεκτείνεις μια μπρίζα με περισσότερες θέσεις και φυσικά μπορείς να τοποθετήσεις πάνω στο πολύμπριζο και ένα δεύτερο και ένα τρίτο. Ωστόσο θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός και να βεβαιωθείς ότι οι συσκευές που έχεις συνδέσει πάνω τους δεν υπερβαίνει τη μέγιστη ισχύ του πιο μικρού.

Ξεκινούν οι διαγραφές των δεδομένων του Google Maps – 6 μήνες προθεσμία

Γενικότερα όμως υπάρχουν κάποιες συσκευές τις οποίες καλό είναι να αποφεύγουμε να συνδέουμε σε πολύμπριζα λόγω της πολύ μεγάλης κατανάλωσης που παρουσιάζουν. Για παράδειγμα συσκευές, το ψυγείο, ο φούρνος μικροκυμάτων και οι καφετιέρες καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ρεύματος και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να τοποθετούνται μαζί.

Ο θρυλικός Χρυσός Δίσκος του Voyager (εικόνα)

Το ίδιο ισχύει και για πολλές άλλες συσκευές όπως οι τοστιέρες, οι ηλεκτρικές γάστρες, συσκευές περιποίησης μαλλιών, κλιματιστικά, μπλέντερ, πλυντήρια ρούχων, φορητοί θερμοσυσσωρευτές, ηλεκτρικά εργαλεία, κονσόλα παιχνιδιών κ.α.

Αν οι συνολικές συσκευές που συνδέσουμε σε ένα πολύπριζο έχουν μεγάλη τάση, υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς, ιδιαίτερα αν μιλάμε για απλό πολύπριζο, που δεν διαθέτει ασφάλεια σε περίπτωση που η τάση ξεπεράσει τα επιτρεπόμενα όρια. Έτσι, το πολύπριζο θα ζεσταθεί και υπάρχουν πιθανότητες να πάρει φωτιά, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας.

Έτσι λοιπόν, αποφεύγουμε την σύνδεση σε πολύπριζο σε συσκευές περιποίησης των μαλλιών. Πιστολάκι, σίδερο κτλ., καταναλώνουν μεγάλα ποσά ενέργειας και παράγουν θερμότητα. Αυτές οι συσκευές είναι σχεδιασμένες για σύνδεση απευθείας στην πρόζα και κατά προτίμηση σε μία με διακόπτη GFCI, για να προστατεύεται η πρόζα.

Το ψυγείο και ο καταψύκτης επίσης δεν πρέπει να μπαίνει σε πολύπριζο. Πρόκειται για συσκευές που δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο και ενεργοποιούνται και σβήνουν πολύ συχνά μέσα στη μέρα. Αυτό μπορεί να υπερφορτώσει ένα πολύπριζο για αυτό και απαιτούν σύνδεση απευθείας στην πρίζα.

Οι καφετιέρες είναι άλλη μία συσκευή που φαινομενικά δεν τραβάει πολύ ρεύμα, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Οι περισσότερες καφετιέρες χρειάζονται αρκετή ένταση ρεύματος για να ζεστάνουν τον καφέ και το πολύπριζο δεν είναι η βέλτιστη λύση για αυτές.

Κλήσεις τροχαίας στην Ελλάδα! Μια μεγάλη αλλαγή – Κλήσεις στον αριθμό πλαισίου

Κάτι άλλο που σίγουρα δεν πρέπει να βάζουμε σε πολύπριζο είναι η τοστιέρα. Μια απλή τοστιέρα τραβάει από 1800 μέχρι 3600 Watt και ένα τυπικό πολύπριζο μπορεί να ζεσταθεί πολύ εύκολα κατά την χρήση της τοστιέρας, ιδιαίτερα αν μείνει ενεργή για αρκετή ώρα.

Φαντάζομαι πως καταλαβαίνεται ότι κλιματιστικά και θερμάστρες είναι εκτός επίσης. Πρόκειται για συσκευές που συνήθως έχουν δικές τους πρίζες, απευθείας από τον πίνακα του σπιτιού, ακριβώς γιατί δουλεύουν για ώρες και τραβάει πολύ μεγάλες ποσότητες ρεύματος. Αυτό τις κάνει ιδιαίτερα επικίνδυνες, όταν συνδέονται σε ένα απλό πολύπριζο.

Η δική μας συμβουλή είναι να συνδέετε αυτές τις συσκευές απευθείας στην πρίζα και αν πρέπει οπωσδήποτε να τις συνδέσετε σε πολύπριζο, να έχετε φροντίσει να είναι πολύπριζο ασφαλείας, που να μπορεί να αντέξει σε υψηλή τάση.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Εγώ ξέρω ότι τα οικιακά ψυγεία και καταψύκτες τραβάνε λίγο ρεύμα (π.χ. 200W). Ελάχιστα θα επιβάρυναν ένα πολύπριζο.

    • Εννοείται ότι δεν πρέπει να δουλεύουν όλες οι συσκευές του πολυμπριζου ταυτόχρονα. Το ψυγείο ανοιγοκλείνει σε ανύποπτο χρόνο, οπότε αν ήδη είναι υπερφορτωμένο το πολυμπριζο, από ταυτόχρονη χρήση σεσουάρ και βραστηρα η κάτι παρόμοιο, θα καεί το πελεκουδι .

  2. Το πρόβλημα δεν είναι η τάση αλλά η ένταση του ρεύματος που διέρχεται από το πολυμπριζο. Όλες οι οικιακές συσκευες λειτουργούν σε τάση 220V.

  3. Οι πολλές συσκευές μαζί π.χ ψυγείο που δουλεύει συνέχεια, βάλουμε κ μια τοστιέρα να ψήσουμε κάτι κ ανάψουμε κ το βραστηρα τα αμπέρ που θα τραβάνε όλα μαζί θα αυξήσουν τη θερμοκρασία στο πολυμπριζο κ αν ο χρόνος που θα δουλέψουν μαζί είναι αρκετός κ σε συνδυασμό με ένα πολυμπριζο χαμηλής ποιότητας μπορεί να λιώσουν όλα η ακόμα χειρότερα να πάρει φωτιά…κ η ασφάλεια η το ρελέ διαφυγής να πέσει,η φωτιά δε σβήνει

  4. Κε Βαλαδη Κ πρίν αρχίσετε να γράφετε περισπούδαστες σοφίες καλό θά είναι να ξεχωρίζετε την τάση από το ρεύμα.
    “Αν οι συνολικές συσκευές που συνδέσουμε σε ένα πολύπριζο έχουν μεγάλη ΤΑΣΗ” LOL

  5. Απορία ….Αν όλα αυτά #οχι# τότε το βάζουμε στο πολ,/ζο
    πορτατίφ και φωτάκια δένδρου ????

  6. Καλο ειναι πριν γράψετε τεχνικά άρθρα να παίρνετε την γνώμη ειδικών.

    Σαν ηλεκτρολόγος – ηλεκτρονικός εχω να πω τα εξεις. Ενα επώνυμο πολύμπριζο (δεν αναφέρομαι σε κινέζικο) με καλώδιο 3χ1,5 τα 230v επι 10αμπερ που αντέχει το καλώδιο μας κάνουν 2.300watt. Ο συμπιεστής σε ένα ψυγείο δεν είναι πάνω από 100-300 και σε ψυγειοκαταψύκτη 300-500watt. Αρα οχι μόνο ένα αλλά και 4 ψυγεία μπορούμε να συνδέσουμε ταυτόχρονα χωρείς κανένα πρόβλημα. Και αν είναι και inverter, τότε η κατανάλωση πέφτει αρκετά ποιο κάτω. Ενα a/c 12αρι inverter δεν πάει πάνω από 1000-1200watt στο full,αρα δουλεύει και αυτό άνετα. Όπως και αυτό που αναφέρει ο συντάκτης, (Μια απλή τοστιέρα τραβάει από 1800 μέχρι 3600 Watt) είναι σαφώς λάθος. Οι συσκευές δεν τάβανε watt αλλά αμπέρ από την πρίζα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.