Όταν οι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) για να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά στους αρχαίους γαλαξίες, βρήκαν μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα που παραβίαζε τους κανόνες της φυσικής καταβροχθίζοντας την ύλη με ρυθμό πάνω από 40 φορές μεγαλύτερο από αυτόν που οι επιστήμονες θεωρούσαν δυνατό.

Η μαύρη τρύπα φέρει την ονομασία LID-568 και ήταν ενεργή όταν το σύμπαν ήταν μόλις 1.5 δισεκατομμύρια χρόνια σε ηλικία. Η ανακάλυψη θα μπορούσε να παρέχει περισσότερες ενδείξεις γιατί ορισμένες μαύρες τρύπες μεγαλώνουν τόσο πολύ, με τα τρέχοντα κοσμολογικά μοντέλα να μην μπορούν να τα εξηγήσουν.

Οι μαύρες τρύπες έχουν αυτό που ονομάζεται όριο Eddington, το οποίο καθορίζει πόσο γρήγορα μπορούν να καταβροχθίσουν την ύλη πριν γίνουν ασταθείς. Η πρόσφατα ανακαλυφθείσα μαύρη τρύπα ξεπερνάει κατά πολύ το όριό της καταναλώνοντας ύλη με 40 φορές μεγαλύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο. Έχει χαρακτηριστεί ως η πιο πεινασμένη μαύρη τρύπα στο πρώιμο σύμπαν.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον αστρονόμο Hyewon Suh, εντόπισε την LID-568 μέσω παρατηρήσεων ακτίνων Χ, οι οποίες έδειξαν ότι ήταν ασυνήθιστα φωτεινή. Η μαύρη τρύπα ήταν αόρατη στο κανονικό φως, οπότε χρειάστηκε η υπέρυθρη όραση του JWST για την παρατήρησή της.

H αναλυτική και άκρως ενδιαφέρουσα επιστημονική μελέτη είναι διαθέσιμη στον εν λόγω σύνδεσμο. 

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.