Αν ποτέ έχεις χρησιμοποιήσει μια εφαρμογή πλοήγησης και κάποιες φορές σε έχει βγάλει εκτός πορείας, ο ένοχος βρίσκεται 80-300 χιλιόμετρα πάνω από το κεφάλι σας. Η περιοχή αυτή στην ατμόσφαιρα της Γης που αποκαλείται ιονόσφαιρα μπορεί να περιέχει πλήθος επιπέδων ηλεκτρονίων, που σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορούν να επιβραδύνουν τα σήματα του GPS τα οποία ταξιδεύουν μεταξύ των δορυφόρων και των κατόχων των συσκευών.

Cosmote TV: Ο λόγος που πρέπει να συνδέσεις τον λογαριασμό σου Netflix

Σε μια ερευνητική εργασία που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ώρες στο περιοδικό Nature, ερευνητές της Google έδειξαν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι μπόρεσαν να πάρουν μετρήσεις από εκατομμύρια Android συσκευές (ανώνυμα εννοείται) σε μια προσπάθεια να χαρτογραφήσουν την κυκλοφορία της ιονόσφαιρας μέσω ενός δικτύου υψηλής ποιότητας επίγειων σταθμών.  Αν και το σήμα από μια φορητή συσκευή μπορεί να είναι θορυβώδες όπως εξηγούν οι επιστήμονες αυτός ο θόρυβος διορθώνεται όταν υπάρχουν πολλές συσκευές για να γίνει η σύγκριση. Έτσι χρησιμοποιήσαν εκατομμύρια συσκευές για να μπορέσουν να χαρτογραφήσουν την ιονόσφαιρα με έγκυρο τρόπο αντίστοιχο των επίγειων σταθμών.

Οι επιστήμονες μπορούν να μετρήσουν την κυκλοφορία της ιονόσφαιρας μέσω επίγειων σταθμών υψηλής ακριβείας. Ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα εργαλεία είναι δύσκολο να παραχθούν λόγω του κόστους του σε αναπτυσσόμενες χώρες, με αποτέλεσμα να υπάρχει διαφορά στην ακρίβεια της χαρτογράφησης της ιονόσφαιρας σε παγκόσμιο επίπεδο. Και κάπως έτσι το έλυσαν με τη χρήση εργαλείων που χρησιμοποιεί όλος ο κόσμος, τα κινητά τηλέφωνα.

Cosmote: Ανακοίνωση κατάργησης του Cosmote Wi-Fi

Ο ερευνητής της Google και συγγραφέας της εργασίας Brian Williams δήλωσε στο Popular Science ότι είχε δει στο παρελθόν από πρώτο χέρι πώς οι αλλαγές στην ιονόσφαιρα θα μπορούσαν να εμποδίσουν τις δυνατότητες GPS, ενώ εργαζόταν σε προϊόντα Android. Ο ίδιος αναφέρει ότι είδε αυτό το έργο ως μια ευκαιρία να συμβάλει ταυτόχρονα στην επιστημονική πρόοδο και να βελτιώσει την ακρίβεια για τους καθημερινούς χρήστες κινητών συσκευών.

Τα σύγχρονα smartphones έρχονται εξοπλισμένα με GPS δέκτες που λαμβάνουν το σήμα από δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά. Οι δέκτες υπολογίζουν την απόσταση μεταξύ αυτών και των δορυφόρων για να καθορίσουν την τοποθεσία με ακρίβεια 4 μέτρων. Τα σήματα αυτά ταξιδεύουν γρήγορα και ανεμπόδιστα στο διάστημα μέχρι να φτάσουν στην ιονόσφαιρα. Αυτό το κομμάτι της ανώτερης ατμόσφαιρας μπορεί να είναι σε διαφορετικές καταστάσεις με βάση μεταβλητές όπως η εποχή, η ώρα της ημέρας ή η απόσταση από τον ισημερινό, τα οποία μπορούν τελικά να συμβάλουν σε σφάλματα ακρίβειας του GPS.

Οι ερευνητές της Google ήθελαν να δουν αν οι μετρήσεις που λαμβάνονται από τα κινητά τηλέφωνα Android θα μπορούσαν ουσιαστικά να αναπαράγουν τη χαρτογράφηση της ιονόσφαιρας που γίνεται σε πιο προηγμένους σταθμούς παρακολούθησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σταθμοί παρακολούθησης έχουν σαφές πλεονέκτημα έναντι των κινητών τηλεφώνων. Για αρχή, έχουν πολύ μεγαλύτερες κεραίες από τα κινητά τηλέφωνα. Επίσης, συνήθως βρίσκονται κάτω από καθαρό, ανοιχτό ουρανό, σε αντίθεση με τα κινητά τηλέφωνα που συχνά εμποδίζονται από αστικά κτίρια ή από την τσέπη του χρήστη. Κάθε μεμονωμένο τηλέφωνο έχει επίσης τη δική του ανακρίβεια ως προς τη μέτρηση. Ωστόσο όμως οι αδυναμίες των smartphones αναπληρώνονται από τον απόλυτο αριθμό τους.

Google GPS

Οι ερευνητές συνέλλεξαν σήματα GPS από εκατομμύρια κινητά τηλέωνα σε όλο τον κόσμο για να δημιουργήσουν έναν χάρτη ηλεκτρονίων στην ιονόσφαιρα. Στη συνέχεια, συνέκριναν τον χάρτη που δημιούργησαν από τις μετρήσεις που έλαβαν από τα κινητά τηλέφωνα με μετρήσεις από μια βάση δεδομένων από σταθμούς παρακολούθησης σε όλο τον κόσμο. Η μέθοδος της Google αξιοποίησης των δεδομένων από τα κινητά διεύρυνε σημαντικά την κάλυψη, ιδίως σε περιοχές της Ινδίας και της Ανατολικής Ευρώπης όπου υπάρχει έλλειψη σταθμών παρακολούθησης. Στην  εικόνα, οι μπλε κουκκίδες δείχνουν περίπου 100.000 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, όπου ήταν διαθέσιμος επαρκής αριθμός μετρήσεων μέσω τηλεφώνου για να βοηθήσουν στη χαρτογράφηση της ιονόσφαιρας. Όλα αυτά έχουν έναν στόχο. Να κάνουν το GPS πολύ πιο ακριβές για όλους τους χρήστες του πλανήτη.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ευχαριστα νέα συγχαρητήρια για την ενημέρωση Είστε φοβεροί καλησπέρα σας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.