Γνωρίζεις ότι η βαρύτητα δεν είναι η ίδια παντού στη Γη; Και όμως, στο Hudson bay του Καναδά, η βαρύτητα είναι πιο αδύναμη από το παγκόσμιο μέσο όρο. Πρόκειται για μια βαρυτική ανωμαλία που υπάρχει στην εν λόγω περιοχή με τους επιστήμονες να έχουν επικεντρώσει τη μελέτη τους σε αυτή την περιοχή ήδη από το 1960.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι επειδή η μάζα της Γης δεν είναι κατανεμημένη ομοιόμορφα οπότε συγκεκριμένες περιοχές εμφανίζουν πιο ισχυρή βαρυτική έλξη σε σχέση με άλλες. Για παράδειγμα στον κόλπο του Hudson η βαρύτητα είναι κατά περίπου 0.004% μικρότερη από τον μέσο όρο της Γης.

Τέλος το Google Maps; H νέα γενιά του Apple Maps εντυπωσιάζει!

Οι δυο λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό

Οι επιστήμονες έχουν προτείνει δυο κύριες θεωρίες για να εξηγήσουν την βαρυτική αυτή ανωμαλία. Η πρώτη έχει σχέση με την εποχή των παγετώνων, όπου πριν από 20.000 χρόνια ο παγετώνας Laurentide κάλυψε μεγάλο μέρος της Βόρειας Αμερικής. Το βάρος του συμπίεσε προς τα κάτω τη γη ωθώντας προς τα κάτω τον φλοιό.

Αν και οι πάγοι έλιωσαν γρήγορα στο τέλος της εποχής των παγετώνων, ο φλοιός ανακάμπτει πολύ αργά, με ρυθμό περίπου 12 χιλιοστών ανά έτος και μπορεί να χρειαστούν 300.000 χρόνια για να επανέλθει πλήρως.  Αυτή η διαφορά θεωρείται ότι προκαλεί την ανωμαλία στη βαρύτητα. Υπάρχει λιγότερη μάζα στο Hudson bay που έχει ως αποτέλεσμα μικρότερη βαρύτητα στη περιοχή.

Η δεύτερη θεωρία μιλά για τις κινήσεις βαθιά μέσα στη Γη. Κάτω από το φλοιό βρίσκεται ο μανδύας της Γης. Αυτό το στρώμα λιωμένου πετρώματος κυκλοφορεί για μεγάλες χρονικές περιόδους, κινούμενο σε ρεύματα που θερμαίνονται από τον πυρήνα της Γης. Αυτά τα ρεύματα πιέζουν και τραβούν τον φλοιό, επηρεάζοντας την υπερκείμενη γη.

Στο Hudson Bay, αυτή η προς τα κάτω έλξη μειώνει τη μάζα της περιοχής, δημιουργώντας μια ασθενέστερη βαρυτική έλξη που οι επιστήμονες παρατήρησαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1960. Το 2002, δορυφορικά δεδομένα επιβεβαίωσαν ότι και οι δύο θεωρίες ήταν σωστές. Η χαμηλότερη βαρύτητα του κόλπου Hudson οφείλεται σε έναν συνδυασμό της αργής ανάκαμψης του φλοιού από την εποχή των παγετώνων και των ρευμάτων του μανδύα κάτω από την επιφάνεια.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.