Οι εφαρμογές πλογήσησης ήδη γνωρίζουν που βρίσκονται τα φανάρια και τα σήματα του stop κυρίως γιατί άλλα οχήματα που χρησιμοποιούν τις εφαρμογές στο δρόμο σταματούν μπροστά από εσένα. Οι εφαρμογές δηλαδή συλλέγουν δεδομένα από όλα τα αυτοκίνητα, τα οποία στη συνέχεια επεξεργάζονται και υπολογίζουν τις συνθήκες στο δρόμο.

Η νέα γενιά του Apple Maps θα εμφανίζει τα stop και τα φανάρια στο χάρτη παρέχοντας σε όλους τους χρήστες τη δυνατότητα να έχουν τον πολύτιμο χρόνο που απαιτείται για να επιβραδύνουν. Το feature δεν περιλαμβάνει την εμφάνιση προειδοποιήσεων στην οθόνη, επομένως  δεν θα εμποδίζει την πλοήγηση χρηστών όταν αυτό ενεργοποιείται αν και θα πρέπει να την κοιτάξουν για να βλέπουν τα εικονίδια στο χάρτη. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλοί τρόποι βελτίωσης της εν λόγω συμπεριφοράς, όπως για παράδειγμα με ηχητικές προειδοποιήσεις, ωστόσο φαίνεται ότι η Apple ψάχνει διάφορους τρόπους να βελτιώσει την πλοήγηση των χρηστών βασιζόμενη σε αυτά τα δεδομένα.

Μια πατέντα η οποία φέρει τον τίτλο “routing based on detected stops”, περιγράφει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο πως η Apple θα χρησιμοποιήσει τα δεδομένα που ήδη γνωρίζει, δηλαδή την τοποθεσία των σημάτων του stop και τα φανάρια, για τη βελτίωση της πλοήγησης και την παροχή στους χρήστες πιο χρήσιμων δεδομένων κατά τη διάρκεια της πλοήγησης.

apple maps

Η Apple εξηγεί δηλαδή, πως όλα ξεκινούν από το πως τα οχήματα μετακινούνται στους δρόμους. Συγκεκριμένα, ένα σήμα stop χαρακτηρίζεται από το μοτίβο κίνησης, όπου κάθε όχημα ακολουθεί ένα συγκεκριμένο μοτίβο, δηλαδή κίνησης και stop. Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι ο κάθε οδηγός επιταχύνει για να μετακινηθεί προς τα μπροστά και σταματά μέχρι ένα άλλο όχημα να μετακινηθεί μπροστά και επιταχύνει ξανά για να προσεγγίσει το σήμα του stop.  Η Apple θα χρησιμοποιήσει αυτό το μοτίβο για να μπορέσει να διακρίνει τα σήματα stop από τα φανάρια.

Μόλις η Apple καθορίσει ποιες διαδρομές περιλαμβάνουν σήματα και φανάρια, στη συνέχεια θα μπορέσει να υπολογίσει το αποκαλούμενο stop duration threshold. Πρόκειται στην ουσία για το μέσο διάστημα που τα οχήματα ξοδεύουν περιμένοντας να περάσουν ένα σήμα stop ή το φανάρι βάσει των μοτίβων κινήσεων. Με αυτά τα δεδομένα η Apple μπορεί να προσφέρει στους χρήστες πιο γρήγορες διαδρομές και θα μπορέσει να καθορίσει το χρόνο που ξοδεύεις σε κάθε σήμα stop ή φανάρια με περισσότερη ακρίβεια.

Θα μπορεί επίσης να προσφέρει πιο ακριβείς εκτιμώμενες ώρες άφιξης. Συνδυάζοντας τις κυκλοφοριακές συνθήκες σε πραγματικό χρόνο, που επίσης συλλέγονται από τα smartphones, με δεδομένα για τις πινακίδες stop και τα φανάρια, πληροφορίες για τον καιρό και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την κυκλοφορία, οι Χάρτες της Apple θα μπορούν να σας ενημερώσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια για το πότε θα φτάσετε στον προορισμό σας. Η έντονη κυκλοφορία που παράγεται από τις πινακίδες stop και τα φανάρια και η μεγάλη διάρκεια της διέλευσης από αυτά επηρεάζει σημαντικά τον εκτιμώμενο χρόνο άφιξης και είναι συνήθως εξαιρετικά μεταβαλλόμενος. Μπορεί να διαφέρει από το ένα λεπτό στο άλλο, καθιστώντας τελικά τον εκτιμώμενο χρόνο άφιξης λιγότερο ακριβή.

Η Apple λέει ότι μπορεί επίσης να βοηθήσει στον εντοπισμό προβλημάτων με τα φανάρια. Εάν το Apple Maps γνωρίζει τη θέση ενός φωτεινού σηματοδότη, αλλά ανιχνεύει ένα διαφορετικό μοτίβο κίνησης, θα μπορούσε να διαπιστώσει ότι ο φωτεινός σηματοδότης δεν λειτουργεί σωστά.

Δεδομένων των δύο διαφορετικών μοτίβων κίνησης μεταξύ πινακίδων στάσης και φωτεινών σηματοδοτών, το  Apple Maps θα μπορούσε να προσδιορίσει μια αλλαγή σχεδόν σε πραγματικό χρόνο. Όταν ένας φωτεινός σηματοδότης χαλάει, τα οχήματα αλλάζουν τα μοτίβα κίνησής τους, καθώς δεν κινούνται πλέον όλα μαζί όταν ο φωτεινός σηματοδότης ανάβει πράσινο. Ο φωτεινός σηματοδότης αλλάζει σε ένα μοτίβο κίνησης με στάση και κίνηση, βοηθώντας το Apple Maps να εντοπίσει πιθανά προβλήματα.

Τα δεδομένα μπορούν να προωθηθούν στις αρχές, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για αποτελεσματικότερη δρομολόγηση και να εμφανιστούν ειδοποιήσεις στους χρήστες των οποίων οι διαδρομές περνούν από τις επισημασμένες τοποθεσίες. Πρόκειται για ένα άκρως ριζικά ανανεωμένο σύστημα που δεν γνωρίζουμε πότε η Apple θα το κυκλοφορήσει ή θα μπει σε μαζική παραγωγή.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.