Αν και τα περισσότερα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, γεννιούνται, γερνούν και τελικά πεθαίνουν, ορισμένα είδη μπορούν να ξεφύγουν από αυτόν τον κύκλο ζωής και φαινομενικά να αψηφούν την ηλικία τους και να επιστρέφουν σε νεότερες εκδοχές του εαυτού τους.
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, αποκάλυψε ένα νέο είδος με παρόμοιες ικανότητες, το ctenophore Mnemiopsis leidyi, γνωστό και ως ζελέ χτένας. Το πιο γνωστό από αυτά τα είδη είναι το Turritopsis dohrnii, γνωστό και ως αθάνατη μέδουσα. Οι επιστήμονες, λοιπόν, αναρωτιούνται για το πόσο ακόμη τέτοια είδη μπορεί να υπάρχουν πραγματικά στη φύση.
Ο Soto-Angel και οι συνεργάτες του άρχισαν να ερευνούν το θέμα αφού μια προνύμφη κτενοφόρος εμφανίστηκε ξαφνικά στη θέση ενός ενήλικου κτενοφόρου στο εργαστήριό τους. Όπως αποδείχθηκε επρόκειτο για το ίδιο κτενοφόρο. Στη συνέχεια, άρχισαν να προσπαθούν να αναπαράγουν το σενάριο της αντίστροφης ανάπτυξης και ανακάλυψαν ότι ένα ενήλικο κτενοφόρο μπορεί, στην πραγματικότητα, να επιστρέψει σε ένα προνυμφικό στάδιο όταν βιώνει ακραίο άγχος. Συγκεκριμένα, το είδος αυτό αναμόρφωσε τα μορφολογικά του χαρακτηριστικά, παρουσιάζοντας μια διαφορετική συμπεριφορά διατροφής, η οποία είναι τυπική μιας προνύμφης. Τα ζελέ χτένας είναι αρχαία ζώα τα οποία εμφανίστηκαν πριν από περίπου 700 εκατομμύρια χρόνια.
Μήπως τα φυτά εκπέμπουν ήχους που δεν μπορούμε να ακούσουμε;
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το εύρημα τους αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες ανακαλύψεις σχετικά με τον μοριακό μηχανισμό που οδηγεί στην αντίστροφη ανάπτυξη και τι συμβαίνει στα νευρικά δίκτυα των ζώων κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Οι δύο ερευνητές προτείνουν ακόμη ότι η πλαστικότητα του κύκλου ζωής, η ικανότητα δηλαδή ενός οργανισμού να αλλάζει πτυχές της βιολογίας του όταν βιώνει συγκεκριμένα περιβαλλοντικά ερεθίσματα, μπορεί να είναι ευρύτερα διαδεδομένη μεταξύ και άλλων ειδών ζώων, τα οποία δεν έχουν ανακαλύψει ακόμη οι επιστήμονες.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.