Μια ομάδα ερευνητών έκανε μια σημαντική ανακάλυψη σχετικά με την κατανόησή μας για το πώς ο εγκέφαλος αποθηκεύει τις μακροπρόθεσμες αναμνήσεις. Σύμφωνα με μια νέα εργασία που δημοσιεύτηκε στο Science Advances, φαίνεται να υπάρχει στην πραγματικότητα ένα μόριο που λειτουργεί ως «κόλλα» για να κρατά το ένζυμο ζωτικό για την ενίσχυση των συναπτικών συνδέσεων που είναι υπεύθυνες για την αποθήκευση της μνήμης.

Το εν λόγω ένζυμο είναι γνωστό ως PKMζ ή Mzeta κινάση και η «κόλλα» που είναι υπεύθυνη για την αγκύρωσή του στη θέση του είναι γνωστή ως KIBRA. Οι ερευνητές λένε ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ αυτού του μορίου και αυτού του ενζύμου διασφαλίζει ότι οι μνήμες δεν θα χαθούν καθώς οι πρωτεΐνες στον εγκέφαλο υποβαθμίζονται με την πάροδο του χρόνου και στη συνέχεια αναγεννώνται.

Οι νευροεπιστήμονες προσπαθούν εδώ και πολύ καιρό να καταλάβουν πώς ακριβώς επεξεργάζεται ο εγκέφαλός μας τις αναμνήσεις και συγκεκριμένα, πώς ο εγκέφαλος αποθηκεύει τις μακροπρόθεσμες αναμνήσεις. Η κατανόηση αυτών των διαδικασιών θα μπορούσε να βοηθήσει σε πολλά διαφορετικά πεδία έρευνας, συμπεριλαμβανομένων πεδίων που σχετίζονται με την ιατρική, όπως η εύρεση της βασικής αιτίας της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Οι νευρώνες αποθηκεύουν πληροφορίες σαν αναμνήσεις με τη μορφή συνάψεων μέσα στον εγκέφαλό μας. Ωστόσο, τα μόρια και οι πρωτεΐνες σε αυτές τις συνάψεις γίνονται ασταθή και αποικοδομούνται μετά από λίγες μόνο ημέρες. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ ορισμένων μορίων θα μπορούσαν να είναι το κλειδί για το πώς ο εγκέφαλος αποθηκεύει τις μακροπρόθεσμες αναμνήσεις. Ορισμένοι ερευνητές όπως ο Todd C. Sacktor κατάλαβαν ότι η PKMζ έπρεπε να έχει έναν συνεργάτη για να διαρκέσουν περισσότερο χρόνο οι αναμνήσεις.

Τα ψώνια μέσα στο αυτοκίνητο μπορεί να οδηγήσουν σε πρόστιμο! – Δείτε γιατί

Για να δουν πώς αντιδρούν το KIBRA και το PKMζ μεταξύ τους, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια σειρά πειραμάτων χρησιμοποιώντας τμήματα ιππόκαμπου που ελήφθησαν από ποντίκια στο εργαστήριο. Η περιοχή αυτή του εγκεφάλου είναι κρίσιμη για την αποθήκευση της μνήμης και η λεπτομερής αυτή εξέταση τους βοήθησε να δουν πώς λειτουργούν οι μοριακές αλληλεπιδράσεις μεταξύ KIBRA και PKMζ για την αποθήκευση των αναμνήσεων. Συμπερασματικά, η καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο εγκέφαλος αποθηκεύει τις μακροπρόθεσμες αναμνήσεις είναι βέβαιο ότι θα παρέχει στους ερευνητές σημαντικές πληροφορίες που δεν διέθεταν παλαιότερα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.