Η Γη δεν ήταν ένα φιλόξενο μέρος για τους ανθρώπους πριν από 3,26 δισεκατομμύρια χρόνια καθώς δεν υπήρχε πολύ οξυγόνο. Υπήρχε νερό και ζωή, όμως. Ένας τεράστιος αστεροειδής που επρόκειτο να χτυπήσει τον πλανήτη μας, θα μπορούσε να οδηγήσει ορισμένους οργανισμούς να ευδοκιμήσουν.

Οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία για τη σύγκρουση μεταξύ της Γης και ενός αστεροειδούς με την ονομασία S2, μεγέθους τεσσάρων Έβερεστ, ο οποίος είναι 200 ​​φορές μεγαλύτερος από τον αστεροειδή που χτύπησε τον πλανήτη μας στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου, δίνοντας τέλος στους δεινόσαυρους και στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής στη Γη. Γεωλογικά στοιχεία που βρέθηκαν στη περιοχή Barberton Greenstone της Νότιας Αφρικής αποκάλυψαν το μέγεθος αυτής της σύγκρουσης και πώς αυτή θα μπορούσε να είχε επηρεάσει τις αρχέγονες μορφές ζωής που κατοικούσαν στον πλανήτη εκείνη την εποχή.

Η πρόσκρουση προκάλεσε ένα τεράστιο τσουνάμι καθώς θέρμανε την ατμόσφαιρα και το ανώτερο στρώμα του ωκεανού και σκέπασε τη γη σε ένα σύννεφο σκόνης. Ανακάτεψε επίσης, τους ωκεανούς. Η καταστροφή ήταν τεράστια, αλλά εκείνη την εποχή η ζωή που υπήρχε στον πλανήτη μας ήταν απλή. Οι επίπονες παρατηρήσεις δειγμάτων πετρωμάτων από τη Νότια Αφρική αποκάλυψαν ότι οι μικροοργανισμοί ήταν σε θέση να ανταποκριθούν γρήγορα και να ξεπεράσουν τη δραματική καταστροφή.

Η αναβάθμιση σε Android 15 “σκοτώνει” μερικές συσκευές Pixel 6 – Δείτε το λόγο

Η πρόσκρουση απελευθέρωσε και ανάδευσε σίδηρο από το βαθύ ωκεανό, το οποίο μετέφερε το τσουνάμι στις παράκτιες περιοχές. Ο μετεωρίτης και η αύξηση της διάβρωσης μετά την πρόσκρουση, απελευθέρωσε επίσης φώσφορο, ένα στοιχείο πολύ σημαντικό για τους μεταβολισμούς των ζωντανών οργανισμών. Με αυτό το τρόπο, τα βακτήρια που μεταβολίζουν τον σίδηρο θα είχαν ευδοκιμήσει, παρόλο που αυτό θα ήταν μόνο για μικρό χρονικό διάστημα.

Η ομάδα βρήκε στοιχεία για τουλάχιστον οκτώ συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένου του S2, στη ζώνη Barberton Greenstone στη Νότια Αφρική. Οι ερευνητές σχεδιάζουν να μελετήσουν περαιτέρω την περιοχή για να κατανοήσουν καλύτερα πώς αυτές οι επιπτώσεις διαμόρφωσαν τον πλανήτη μας.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.