Αν ποτέ έζησες με μια γάτα θα έχεις διαπιστώσει πόσο εύκολα μπορούν να σκαρφαλώσουν, τρυπώσουν, να βγαίνουν από παντού και γενικότερα να λικνίζονται με απίστευτη ευκολία, σαν τα υγρά ένα πράγμα. Ωστόσο όμως δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που θεωρούν τις γάτες σαν υγρά αντικείμενα, ωστόσο και η ίδια η επιστήμη φαίνεται να το υποστηρίζει.

Και μάλιστα, τείνει να το αποδείξει αποτελεσματικά: όταν οι γάτες έρχονται αντιμέτωπες με μια σειρά από όλο και μικρότερα ανοίγματα, είναι σε θέση να περάσουν μέσα από αυτά, όπως ένα υγρό, διστάζοντας όταν το άνοιγμα είναι πολύ μικρό για να νιώσουν άνετα.

Κάτι τέτοιο δείχνει ότι εκτός από το γεγονός ότι οι γάτες εμφανίζουν ορισμένες ιδιότητες των υγρών, αυτές παρουσιάζουν και μια σχετική αυτογνωσία για το μέγεθός τους.

Δωρεάν από 5.99 ευρώ εφαρμογή για φωτογραφίες ταυτοτήτων, διαβατηρίων, βίζα κλπ!

Η διαπίστωση αυτή από τον Péter Pongrácz του Πανεπιστημίου Eötvös Loránd στην Ουγγαρία, συμβάλλει στην κατανόηση της αίσθησης του εαυτού της γάτας, μια βασική παράμετρος για την αξιολόγηση των γνωστικών ικανοτήτων ενός συγκεκριμένου είδους.

Η ρευστότητα των αιλουροειδών πάντα απασχολούσε την επιστήμη. Το 2014, μια δημοσίευση του φυσικού Marc-Antoine Fardin έδειξε ότι, με την πάροδο του χρόνου, οι γάτες προεξέχουν προσπαθώντας να προσαρμοστούν στο σχήμα των δοχείων στα οποία απομονώνονται. Εν ολίγοις, η έρευνα καταλήγει να τοποθετήσει τις γάτες στην κατηγορία των άμορφων στερεών, όχι ακριβώς στερεό, αλλά ούτε και υγρό.

Η έρευνα του Pongrácz διεξήχθη για να διαπιστωθεί αν οι γάτες επιδεικνύουν επίγνωση του σώματός τους. Το 2019 συμμετείχε σε μια παρόμοια έρευνα σε σκύλους, η οποία διαπίστωσε ότι, προσέχοντας να εισέλθουν σε διάκενα πολύ μικρά για το σώμα τους, οι σκύλοι γνωρίζουν το μέγεθός τους και χρησιμοποιούν αυτή τη γνώση για να πάρουν αποφάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γάτες είναι πολύ πιο δύσκολο να μελετηθούν, επειδή είναι ιδιαίτερα δύστροπες. Οι γάτες κάνουν ό,τι τις αρέσει, σε αντίθεση με τους σκύλους. Έτσι, ο Pongrácz σχεδίασε ένα πείραμα που να ταιριάζει σε ένα περιβάλλον πιο άνετο για τις γάτες. Η διάταξη αποτελούνταν από σανίδες με κομμένα ανοίγματα, η πρώτη σειρά με διαφορετικό πλάτος και η δεύτερη με διαφορετικό ύψος, στα σπίτια των αφεντικών τους.

 

Διάγραμμα που δείχνει τα μεγέθη των οπών

 

Αν και μόνο 30 από τις 38 γάτες που επιλέχθηκαν, ολοκλήρωσαν το πείραμα, τα αποτελέσματα της συμμετοχής τους ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικά κατά τους ερευνητές.

Για τις περισσότερες από τις τρύπες, οι γάτες πέρασαν χωρίς δισταγμό μέχρι το αφεντικό τους στην άλλη πλευρά, ακόμη και όταν η τρύπα είχε το μισό πλάτος του σώματός τους. Όμως, για τα panel διαφορετικού ύψους, οι γάτες έδειχναν δισταγμό αν το άνοιγμα ήταν μικρότερο από το ύψος τους, και μάλιστα αναζητούσαν εναλλακτικές λύσεις, όπως το να πηδήξουν εντελώς πάνω από το πάνελ.

Η συμπεριφορά αυτή εμφανίστηκε συχνότερα στις ψηλότερες γάτες, γεγονός που υποδηλώνει ότι η επίγνωση του μεγέθους του σώματος παίζει ρόλο στη λήψη αποφάσεων.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι, επειδή το πείραμα λάμβανε χώρα στα σπίτια τους, ένα περιβάλλον στο οποίο τα ζώα θα αισθάνονταν ασφάλεια,  ο δισταγμός ήταν απίθανο να οφείλεται σε επιφυλακτικότητα για το τι μπορεί να βρίσκεται στην άλλη πλευρά του panel.

Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι η στενότητα του ανοίγματος και το ύψος του γίνονται αντιληπτά με διαφορετικό τρόπο από τις γάτες. Μέσα από τα στενά ανοίγματα μια γάτα θα περάσει μέσα από αυτά χωρίς να νοιάζεται καθόλου. Όπως το ύψος του ανοίγματος απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, ενδεχομένως επειδή η γάτα πρέπει να σκύψει για να περάσει. Όταν το κάνουν αυτό νιώθουν πιο ευάλωτες μάλλον.

Η αναλυτική έρευνα είναι διαθέσιμη στον εν λόγω σύνδεσμο

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.