Η έρημος Σαχάρα είναι ένα από τα πιο ξηρά μέρη του πλανήτη, όμως τον Σεπτέμβριο είδε τα βορειοδυτικά της να πλημμυρούν για πρώτη φορά, μετά από δεκαετίες χωρίς νερό. Ένας σπάνιος εξωττροπικός κυκλώνας, έφερε μαζί του έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή, που γέμισε νερό.

Σύμφωνα με το Παρατήριο Γης της NASA, οι πρώτες εκτιμήσεις υποδηλώνουν πως τμήματα της Σαχάρας στο Μαρόκο, την Αλγερία, την Τυνησία και τη Λιβύη, έχουν δεχθεί περισσότερα από 200 χιλιοστά βροχής από τις 7 μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου. Αμέσως μετά, η περιοχή επέστρεψε στον καιρό που βιώνει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

«Έχουν περάσει 30 με 50 χρόνια από τότε που είχαμε τόση βροχή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», είπε στο AP ο Χουασίν Γιουάμπεμπ από τη Γενική Διεύθυνση Μετεωρολογίας του Μαρόκο.

Σαχάρα βροχή
Δορυφορικές εικόνες της Σαχάρας στις 14 Αυγούστου, πριν από τη βροχή (πάνω) και στις 10 Σεπτεμβρίου, μετά τη βροχή (κάτω). Πίστωση εικόνας: Εικόνα του NASA Earth Observatory από τον Michala Garrison, χρησιμοποιώντας δεδομένα MODIS από το NASA EOSDIS LANCE και το GIBS/Worldview

Το αποτέλεσμα του κατακλυσμού ήταν η δημιουργία λιμνών ανάμεσα στου αμμόλοφους, ακόμη και σε μέρη όπως το Εθνικό Πάρκο Iriqui, όπου υπάρχει ένας πυθμένας λίμνης που είναι ξηρός εδώ και δεκαετίες. Η έκταση της πλημμύρας έχει καταγραφεί σε δορυφορικές εικόνες και σε εικόνες από drone, με τα δραματικά πλάνα να δείχνουν μια εντελώς διαφορετική έρημο.

Η βροχή όμως, έχει και συνέπειες, που είναι ο αντίκτυπος στους ανθρώπους. Από την μία οι κάτοικοι του Μαρόκο θα δουν βελτίωση, μετά από έξι συνεχόμενα χρόνια ξηρασίας. Από την άλλη, οι κάτοικοι του Μαρόκο της και της Αλγερίας αναφέρουν σοβαρές ζημιές σε σπίτια και υποδομές, ενώ είχαμε και πάνω από 20 απώλειες ανθρωπίνων ζωών.

Τι προκάλεσε όμως αυτές τις βροχοπτώσεις;

«Ενώ κάποιου βαθμού βροχοπτώσεις σε αυτήν την περιοχή σημειώνονται κάθε καλοκαίρι, αυτό που είναι μοναδικό φέτος είναι η εμπλοκή ενός εξωτροπικού κυκλώνα», είπε ο Moshe Armon, ανώτερος λέκτορας στο Ινστιτούτο Επιστημών της Γης και στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, στο NASA Earth Observatory.

Starlink με ταχύτητες Gigabit σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου!

Οι εξωτροπικοί κυκλώνες μοιάζουν με τους απλούς κυκλώνες, στο ότι είναι μεγάλα περιστρεφόμενα καιρικά συστήματα, όμως εκεί που διαφέρουν είναι ότι εμφανίζονται σε γεωγραφικά πλάτη, πολύ μακριά από τον ισημερινό. Μπορούν να σχηματιστούν τόσο στη θάλασσα όσο και στη στεριά, όμως αυτός που χτύπησε τη Σαχάρα άρχισε να σχηματίζεται πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, από όπου άντλησε και τις τεράστιες ποσότητες νερού. Συνέχισε να τραβάει νερό από τις υγρότερες, ισημερινές περιοχές της Αφρικής.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι ένας τέτοιος κυκλώνας θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για τον καιρό στην περιοχή, είπε ο Youabeb στο Associated Press, με πιθανότητα για περισσότερες καταιγίδες στο μέλλον ως αποτέλεσμα της αυξημένης εξάτμισης και της υγρασίας στον αέρα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.