Ο Άρης, ο γείτονας πλανήτης της Γης, είναι γνωστός για την ψυχρή και εχθρική του επιφάνεια, αλλά δεν ήταν πάντα έτσι, “νεκρός”. Η NASA έχει ανακαλύψει στοιχεία που υποδεικνύουν ότι ο Κόκκινος Πλανήτης ίσως είχε τις κατάλληλες συνθήκες για να υποστηρίξει ζωή, με υγρό νερό να ρέει στην επιφάνειά του. Αρχαίες περιοχές του Άρη δείχνουν σαφή σημάδια της παρουσίας άφθονου νερού, ενός από τα πιο σημαντικά στοιχεία που απαιτούνται για τη ζωή σε έναν πλανήτη. Αλλά τι πήγε στραβά; Γιατί ο Άρης είναι τώρα τόσο άδειος;

Σύμφωνα με δεδομένα που συλλέχθηκαν από το ρόβερ Curiosity της NASA, η ισοτοπική σύνθεση των ορυκτών πλούσιων σε άνθρακα που βρέθηκαν σε έναν κρατήρα στον Άρη μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα γιατί το κλίμα του πλανήτη έχει αλλάξει δραστικά. Τα δεδομένα, που συγκεντρώθηκαν στον κρατήρα Gale, δείχνουν ότι η υπερβολική εξάτμιση πιθανόν να είναι η αιτία για την εχθρική και χωρίς νερό επιφάνεια του Άρη.

Λύθηκε επιτέλους το μυστήριο της εξαφανισμένης ατμόσφαιρας του Άρη

Αυτή η πιθανότητα έχει συζητηθεί από πολλούς επιστήμονες εδώ και χρόνια, αλλά η ύπαρξη πιο συνεκτικών αποδείξεων για το γιατί ο Άρης είναι τόσο “νεκρός” θα ενισχύσει σίγουρα τη νέα έρευνα για το θέμα. Μάλιστα, με τη NASA να σχεδιάζει μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη και την αποστολή δειγμάτων από τον πλανήτη να βρίσκεται σε διαδικασία, οι επιστήμονες είναι ανυπόμονοι να μάθουν περισσότερα για την ιστορία του Κόκκινου Πλανήτη.

Τα ρόβερ Curiosity και Perseverance της NASA συμβάλλουν σημαντικά σε αυτή τη διαδικασία. Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα εξετάζει συγκεκριμένα τα ανθρακικά άλατα που βρέθηκαν στον κρατήρα Gale και πώς αυτά πιθανόν σχηματίστηκαν μέσω μιας σειράς κύκλων υγρασίας-ξηρασίας εντός του κρατήρα. Σύμφωνα με την έρευνα, ο δεύτερος τύπος ανθρακικού άλατος πιθανόν να παράχθηκε από πολύ αλμυρό νερό υπό ψυχρές συνθήκες, ικανές να σχηματίσουν πάγο.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Άρης είναι ήδη γνωστός για το ψυχρό του κλίμα, δεν είναι απροσδόκητο ότι ο πλανήτης πιθανόν να ήταν ψυχρός και πριν γίνει τόσο εχθρικός, πριν καταλήξει τόσο “νεκρός” όσο τον γνωρίσαμε. Αυτές οι κλιματικές υποθέσεις έχουν προταθεί στο παρελθόν, αλλά τα νέα δεδομένα παρέχουν ακόμη περισσότερες επιστημονικές αποδείξεις για να στηρίξουν αυτές τις πιθανές θεωρίες, όπως αναφέρει η NASA.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.