Η Γη και το φεγγάρι της είναι μοναδικά στοιχεία στο ηλιακό μας σύστημα. Ενώ άλλοι πλανήτες έχουν πολλά ή καθόλου φεγγάρια, η μάζα της Σελήνης σε σχέση με τη Γη είναι ασυνήθιστη. Η προέλευση της Σελήνης παραμένει ένα μυστήριο που απασχολεί τους επιστήμονες, και οι τελευταίες έρευνες αμφισβητούν τις επικρατούσες θεωρίες.
Η πιο διαδεδομένη θεωρία προτείνει ότι η Σελήνη είναι είτε παιδί της Γης, είτε αδελφός της, προερχόμενη από τα ίδια υλικά που σχημάτισαν τον πλανήτη μας. Ωστόσο, οι αστρονόμοι Darren Williams και Michael Zugger από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια διερευνούν μια νέα πιθανότητα: τι και αν η Σελήνη προήλθε από κάπου αλλού και «υιοθετήθηκε» από τη Γη μέσω της βαρύτητας της;
Υπάρχει λοιπόν πιθανότητα η Γη να “έκλεψε” το φεγγάρι της; Σύμφωνα με την έρευνα των αστρονόμων, η αιχμαλωσία φεγγαριών είναι εφικτή για πλανήτες όπως η Γη. Σαφώς, η σύνθεση των δύο σωμάτων δείχνει ότι είναι κατασκευασμένα από σχεδόν τα ίδια υλικά, κάτι που ενισχύει τη θεωρία της γιγαντιαίας σύγκρουσης. Θα μπορούσε μία μεγάλη κοσμική σύγκρουση να μετέτρεψε τα υπολείμματα σε πλανήτη και Σελήνη.
Ωστόσο, η ιδέα της αιχμαλωσίας ανοίγει μια νέα προοπτική. Αν δύο ουράνια σώματα συναντηθούν με τη σωστή γωνία και ταχύτητα, μπορεί να γίνουν βαρύτατα συνδεδεμένα και να δημιουργήσουν μια σταθερή τροχιά. Η διαδικασία γνωστή ως “binary capture” μπορεί να εξηγήσει πώς η Σελήνη θα μπορούσε να έχει δεσμευθεί από τη Γη.
Η Σελήνη δεν είναι πλήρως στερεή, ο μανδύας της περιέχει μια παχιά, λιπαρή ζώνη
Η Σελήνη, σύμφωνα με την έρευνα, μπορεί να έχει μια τροχιά που δεν είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την ισημερινή γραμμή της Γης, όπως θα περίμενε κανείς αν σχηματίστηκε από προϊόντα σύγκρουσης. Οι υπολογισμοί των ερευνητών δείχνουν ότι η Γη θα μπορούσε να έχει αιχμαλωτίσει ένα αντικείμενο παρόμοιο με τη Σελήνη, το οποίο μπορεί να είχε μια ελλειπτική τροχιά που να σταθεροποιήθηκε με την πάροδο του χρόνου.
Αν και αυτή η θεωρία μπορεί να είναι εφικτή, παραμένει αμφισβητήσιμο το πόσο πιθανή είναι. Οι ομοιότητες στη σύνθεση των δύο σωμάτων ενδέχεται να υποδεικνύουν μια πιο στενή σχέση από αυτή που θα επέτρεπε η αιχμαλωσία.
Αυτή η νέα έρευνα μπορεί να μας προσφέρει πολύτιμα διδάγματα για την προέλευση άλλων πλανητών και τα συστήματα τους, ενώ ανοίγει και νέες οδούς για εξερεύνηση και μελέτη. Η Σελήνη θεωρείται ότι έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ζωής στη Γη, και αυτή η κατανόηση μπορεί να μας βοηθήσει στην αναζήτηση κατοικήσιμων κόσμων στον γαλαξία μας.
“Κανείς δεν ξέρει πώς σχηματίστηκε η Σελήνη,” δηλώνει ο Williams. “Τα τελευταία σαράντα χρόνια είχαμε μία δυνατότητα. Τώρα έχουμε δύο. Αυτό ανοίγει ένα θησαυρό νέων ερωτήσεων και ευκαιριών για περαιτέρω μελέτη.” Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Planetary Science Journal.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.