Ερευνητές για πρώτη φορά έγιναν μάρτυρες ενός απίστευτου φαινομένου στο μικροσκόπιο, έχοντας πετύχει να καταγράψουν για πρώτη φορά την αλληλεπίδραση οξυγόνου και υδρογόνου για να σχηματιστούν μικροσκοπικές φυσαλίδες νερού σε νανοκλίμακα.
Το 2024, η ομάδα από το Πανεπιστήμιο Northwestern του Illinois, ανέπτυξε μια νέα μέθοδο για την προβολή και ανάλυση μορίων αερίων σε πραγματικό χρόνο. Η μέθοδος περιλαμβάνει την παγίδευση μορίων αερίου μέσα σε νανοαντιδραστήρες σε σχήμα κηρήθρας με τη χρήση εξαιρετικά λεπτών υαλωδών μεμβρανών, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να εξεταστούν με ηλεκτρονικά μικροσκόπια.
Χρησιμοποιώντας τη νέα τεχνική, η ομάδα επιχείρησε να εξετάσει από κοντά ένα μυστήριο εκατοντάδων ετών πώς το σπάνιο μέταλλο παλλάδιο μπορεί να παράγει γρήγορα νερό από υδρογόνο και οξυγόνο. Χρησιμοποιώντας τη νέα τεχνική, μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την είσοδο του υδρογόνου στο παλλάδιο και τον σχηματισμό μιας νανομεγέθους φυσαλίδας νερού.
Η αναλυτική έρευνα έχει δημοσιευθεί στο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Φανταστικό
Το έχει δείξει ο Σεφερλής πρώτος με το Καπετάνιο σε παράσταση του 🙂
Τρομερό ωστόσο να το βλέπεις ζωντανά…