Ο βιομηχανικός πολιτισμός έχει ήδη ξεπεράσει και το έβδομο από τα εννέα πλανητικά όρια για τη ζωή στη Γη σύμφωνα με επιστήμονες που συνέταξαν την τελευταία και πιο πρόσφατη μελέτη για την κατάσταση των συστημάτων του πλανήτη μας στα πλαίσια της κλιματικής κρίσης.

Η μητρική της Cosmote σφάζεται με το Facebook λόγω δεδομένων που καταναλώνεις

Συγκεκριμένα, η οξίνιση των ωκεανών πλησιάζει ένα κρίσιμο όριο και μπορεί να το έχει ξεπεράσει σε ορισμένες περιοχές με υψηλότερο γεωγραφικό πλάτος. Πρόκειται για το φαινόμενο αύξησης της οξύτητας στο νερό της θάλασσας λόγω της απορρόφησης του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα. Η διαδικασία όχι μόνο βλάπτει τους οργανισμούς, αλλά μειώνει και την δυνατότητα που έχει ο ωκεανός να λειτουργεί ως δεξαμενή άνθρακα.

Τα όρια πέρα ​​από τα οποία δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν σωστά έχουν ήδη παραβιαστεί σε έξι περιπτώσεις αναφέρουν οι επιστήμονες. Η κλιματική αλλαγή, η εισαγωγή νέων οντοτήτων, η αλλαγή στην ακεραιότητα της βιόσφαιρας και η τροποποίηση των βιογεωχημικών ροών κρίνεται πως βρίσκονται σε ζώνες υψηλού κινδύνου, ενώ τα πλανητικά όρια ξεπερνιούνται επίσης στην αλλαγή του συστήματος της Γης και στην αλλαγή του γλυκού νερού, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Όλες οι ενδείξεις έχουν επιδεινωθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία

Η έννοια των πλανητικών ορίων εισήχθη το 2009 από μία ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τους Johan Rockström και Will Steffen. Οι ερευνητές προσδιόρισαν εννέα πλανητικά όρια, καθένα από τα οποία αντιπροσωπεύει μια βασική διαδικασία ή ένα αναπόσπαστο κομμάτι του συστήματος της Γης, όπως το κλίμα, το νερό και η ποικιλομορφία της άγριας ζωής, το οποίο εάν ξεπεραστεί, θα μπορούσε να διαταράξει τη σταθερότητα του συνολικού συστήματος του πλανήτη.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.