Ένα ζευγάρι σκαφών ήταν πολύ κοντά στην επιφάνεια του Ερμή, αποκαλύπτοντας την επιφάνειά του με τους κρατήρες. Ο Ευρωπαϊκός Διαστημικός Οργανισμός (ESA), δημοσίευσε ένα βίντεο 90 δευτερολέπτων, από την πρόσφατη πτήση του σκάφους BepiColombo, που έλαβε χώρα στις 4 Σεπτεμβρίου 2024. Αυτή ήταν και η πιο κοντινή πτήση που έχει γίνει ποτέ στον πλανήτη. Τα πλάνα είναι στην ουσία ένα timelapse που δημιουργήθηκε από 128 φωτογραφίες, που ενώθηκαν σε ένα εντυπωσιακό βίντεο.

Αυτή ήταν η τέταρτη υποβοήθηση βαρύτητας του BepiColombo, που πλησίασε τον πλανήτη ώστε να πάρει ώθηση από την βαρύτητά του. Πλησίασε τον πλανήτη σε απόσταση 165 χιλιομέτρων, στις 5:48 ΕΤ. Η επίσκεψη μπορεί να ήταν σύντομη, όμως το σκάφος χρησιμοποίησε τις τρεις ενσωματωμένες κάμερες που διαθέτει, για να καταγράψει λεπτομερείς φωτογραφίες του πλανήτη, παρουσιάζοντας τους κρατήρες του. Στις φωτογραφίες βλέπουμε και για πρώτη φρά την πρώτη καθαρή άποψη του νότιου πόλου του Ερμή.

Οι πρώτες εικόνες που εμφανίζονται στο βίντεο τραβήχτηκαν τις μέρες και τις εβδομάδες πριν από την πτήση, καθώς το διαστημόπλοιο ταξίδευε μέσα από το εσωτερικό ηλιακό σύστημα στο δρόμο του για να βρει τον Ερμή. Ο BepiColombo πλησίασε τον Ερμή από τη νυχτερινή πλευρά του πλανήτη, με τον Ήλιο να φωτίζει την επιφάνεια του κρατήρα καθώς το διαστημόπλοιο πλησίαζε. Ο πλανήτης εμφανίζεται για πρώτη φορά περίπου 10 δευτερόλεπτα μετά την έναρξη βίντεο, με την επιφάνειά του με κρατήρες να αναδύεται από το σκοτάδι.

Περίπου 4 λεπτά αργότερα, βλέπουμε το BepiClombo να φτάνει στο κοντινότερο σημείο από την επιφάνεια του Ερμή, όπου έκαναν και την εμφάνισή τους οι μυστηριώδεις κρατήρες του πλανήτη με μεγάλη λεπτομέρεια. Ένας από τους κρατήρες είναι τεράστιος, με διάμετρο περίπου 155 χιλιόμετρα.

Η σειρά των φωτογραφιών του Ερμή που φαίνεται στο βίντεο τελειώνει περίπου 24 ώρες αργότερα, στις 5 Σεπτεμβρίου, με τον πλανήτη να εμφανίζεται σε απόσταση καθώς το διαστημόπλοιο αποχαιρετά τον πλανήτη.

Το BepiColombo εκτοξεύτηκε τον Οκτώβριο του 2018 από την Γη, σαν κοινή αποστολή μεταξύ της Ευρωπαϊκής Διαστημική Υπηρεσίας (ESA) και του Ιαπωνικού Οργανισμού Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA). Κάθε υπηρεσία παρείχε από ένα σκάφος για να εξερευνήσει την επιφάνεια, το εσωτερικό και το μαγνητικό πεδίο του Ερμή. Το Mercury Planet Orbiter (MPO) της ESA και το Mercury Magnetosphere Orbiter (MMO) της JAXA εκτοξεύτηκαν μαζί σε ένα ενιαίο διαστημόπλοιο και το καθένα είναι σχεδιασμένο να εισέρχεται στην αντίστοιχη τροχιά του γύρω από τον Ερμή.

Ο Elon Musk δείχνει τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την Ελλάδα

Το BepiColombo είναι μόλις το τρίτο σκάφος που επισκέπτεται τον Ερμή, που είναι και ο πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος που έχει εξερευνηθεί λιγότερο. Πρόκειται για έναν βραχώδη πλανήτη, όπως η Γη και ο Άρης. Δεν είναι όμως εύκολο να φτάσουμε στον πλανήτη, λόγω της τεράστιας βαρυτική έλξης από τον Ήλιο, που τραβάει τα σκάφη προς αυτόν.

Για να φτάσει στον Ερμή, το διαστημόπλοιο πρέπει να εκτελέσει συνολικά εννέα ελιγμούς με τη βοήθεια της βαρύτητας: έναν γύρω από τη Γη, δύο γύρω από την Αφροδίτη και έξι γύρω από τον Ερμή. Χωρίς την απαραίτητη ταχύτητα, τα σκάφη θα χάσουν την μάχη με την έλξη του Ήλιου και θα πέσουν πάνω στο άστρο μας.

Το BepiColombo θα κάνει την επόμενη πτήση του γύρω από τον Ερμή, τον Νοέμβριο του 2026.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.