Τα τελευταία χρόνια το Android έχει περάσει από πολλές αλλαγές, με τη Google να δίνει έμφαση στην ασφάλεια, την ιδιωτικότητα, και την τεχνητή νοημοσύνη. Αν και οι περισσότερες αλλαγές είναι καλοδεχούμενες, κάποιοι πιστεύουν ότι το Android χάνει σιγά σιγά την ταυτότητά του ως ένα λειτουργικό σύστημα με πολλές δυνατότητες προσαρμογής. Αυτό φαίνεται να είναι το τίμημα που η Google είναι διατεθειμένη να πληρώσει για να βάλει το Android στα χέρια περισσότερων καταναλωτών τα επόμενα χρόνια.
Παρά τις αλλαγές, το sideloading εφαρμογών, δηλαδή η εγκατάσταση apps εκτός του Google Play Store, παραμένει σημαντικό στοιχείο του Android. Οι χρήστες έχουν πολλούς λόγους να επιλέξουν αυτόν τον δρόμο, όμως είναι και αρκετά επικίνδυνος, ειδικά αν δεν ξέρεις τι κάνεις, αφού μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα όχι μόνο στην εμπειρία χρήσης αλλά και στο σύστημα συνολικά.
Πιο δύσκολο από ποτέ το sideloading εφαρμογών Android με APK από third-party πηγές
Εδώ μπαίνει η Play Integrity API, μια νέα δυνατότητα της Google που στοχεύει να δυσκολέψει τη διαδικασία του sideloading. Σύμφωνα με τον Mishaal Rahman από το Android Authority, η νέα API θα προσθέσει πολλά “εμπόδια” για όσους θέλουν να εγκαθιστούν εφαρμογές εκτός του Play Store. Ο στόχος της είναι να διασφαλίσει ότι οι εφαρμογές προέρχονται από αξιόπιστες πηγές και ότι δεν έχουν τροποποιηθεί με τρόπο που να επηρεάζει αρνητικά τη συσκευή.
Η Play Integrity API βασίζεται σε διάφορους παράγοντες για να εντοπίσει προβληματικές εφαρμογές, όπως το αν η εφαρμογή εγκαταστάθηκε από το Play Store, αν τρέχει σε πραγματική συσκευή Android, και πολλά άλλα. Οι προγραμματιστές έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν δεδομένα όπως ο αριθμός των αιτημάτων από μια συσκευή και το επίπεδο επικινδυνότητας της εγκατάστασης, για να λάβουν αποφάσεις για το αν μια εφαρμογή πρέπει να επιτραπεί.
Αν η API εντοπίσει κάτι ύποπτο, οι προγραμματιστές μπορούν να ζητήσουν από τους χρήστες να κατεβάσουν την επίσημη έκδοση από το Play Store. Επίσης, η API δίνει τη δυνατότητα να ληφθούν μέτρα κατά της κακόβουλης χρήσης, της απάτης, και της μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης.
Αν και το Android στο παρελθόν φημιζόταν για την ευελιξία και την προσαρμοστικότητά του, φαίνεται πως η Google προχωράει προς μια πιο “κλειστή” προσέγγιση, θυσιάζοντας την προσαρμοστικότητα για χάρη της μαζικής απήχησης. Με τα νέα μέτρα, το Android απομακρύνεται από το παρελθόν του ως το λειτουργικό σύστημα όσων αγαπούν να προσαρμόζουν τη συσκευή τους και γίνεται μια πλατφόρμα που απευθύνεται στο ευρύ κοινό, προσφέροντας περισσότερη ασφάλεια – χωρίς sideloading, ή τουλάχιστον πολύ περιορισμένο sideloading.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Θα δείξει, αν αρχίσουν τέτοιες μεθόδους και δεν παρακάμπτονται, θα ανθίσουν και πάλι οι προσαρμοσμένες ROMs.
Καλά εσύ τι νομίζεις ότι γίνεται τώρα με τις custom ROM? Δεν περνάνε το play integrity γιατί βλέπουν ότι είμαι ανοιχτός ο bootloader και δεν δουλεύουν σημαντικές εφαρμογές πχ wallet. Δεν χρειάζεται καν να είναι rooted το κινητό. Υπάρχουν πατέντες ακόμη με custom fingerprints που ωστόσο θα πεθάνουν κ αυτές σύντομα. Πρέπει να βρεθεί κάποιο άλλο open source λογισμικό πέρα από android και apple γιατί όντως αντιμετωπίζουμε σοβαρά θέματα τελευταία από την Google.
Δεν το έχετε καταλάβει προβατάκια ότι σας εκπαιδευουν για σκλάβους ; σιγά σιγά με τις απαγορεύσει και με τα smartphones. Έξυπνα κινητά και οι χαζοί ιδιοκτήτες τους