Ο Ήλιος, όπως φαίνεται από μακριά, δείχνει ήρεμος και γαλήνιος. Αλλά αν πλησιάσεις, θα δεις ένα χαοτικό θέαμα ηλιακής δραστηριότητας που οι αστροφυσικοί δεν περίμεναν, μέχρι πρόσφατα.

Οι ηλιακοί κύκλοι διαρκούν περίπου 11 χρόνια, με τον Ήλιο να εναλλάσσεται από ελάχιστη σε μέγιστη δραστηριότητα, με την κορύφωση να συμβαίνει στη μέση του κύκλου όταν τα μαγνητικά πεδία του αναστρέφονται. Ο προηγούμενος κύκλος διήρκεσε από το 2008 μέχρι το 2019, και τώρα βρισκόμαστε στο μέσον του τρέχοντος κύκλου, πλησιάζοντας σε μέγιστη μαγνητική δραστηριότητα.

ήλιο ηλιακή δραστηριότητα

Η δραστηριότητα αυτή έχει ενταθεί τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια που πνίγει την ενέργεια βαθιά μέσα στον Ήλιο, εμποδίζοντάς την να φτάσει στην επιφάνεια. Αυτό δημιουργεί ψυχρότερα σημεία στην ηλιακή επιφάνεια, γνωστά ως ηλιακές κηλίδες. Οι επιστήμονες παρακολουθούν αυτές τις κηλίδες για να κατανοήσουν τη δραστηριότητα του Ήλιου, και τον τελευταίο χρόνο έχουν καταγραφεί ιστορικά υψηλά νούμερα.

ήλιο ηλιακή δραστηριότητα

Η παρακολούθηση αυτών των κηλίδων είναι κρίσιμη, καθώς μπορεί να προκαλέσουν ισχυρές ηλιακές εκλάμψεις και τεράστιες εκρήξεις γνωστές ως εκτινάξεις στεμματικού υλικού, που μπορεί να προκαλέσουν διακοπές ραδιοσυχνοτήτων, διακοπές ρεύματος, και διαταραχές στη δορυφορική πλοήγηση.

ήλιο ηλιακή δραστηριότητα

Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες που προκαλούνται από αυτές τις εκρήξεις μπορεί να δημιουργήσουν εντυπωσιακά φαινόμενα όπως το βόρειο και το νότιο σέλας, αλλά και προβλήματα, όπως διακοπές ραδιοσημάτων και πτώση δορυφόρων από την τροχιά τους, όπως συνέβη τον Φεβρουάριο του 2022 με 38 δορυφόρους της Starlink.

ήλιο ηλιακή δραστηριότητα

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι η ηλιακή δραστηριότητα θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι να φτάσει στο απόγειό της, που αναμένεται να συμβεί στο δεύτερο μισό του 2025.

Τεράστιες οι επιπτώσεις του 11ετούς ηλιακού μέγιστου στη Γη

Αν και αυτό το ηλιακό μέγιστο φαίνεται να είναι ισχυρότερο από ό,τι προβλεπόταν αρχικά, παραμένει σχετικά μέτριο σε ιστορικό πλαίσιο. Ωστόσο, οι επιπτώσεις του θα είναι πιο αισθητές λόγω της αυξανόμενης εξάρτησής μας από τη δορυφορική τεχνολογία.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.