Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 200 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη που είναι διαβητικοί και λαμβάνουν καθημερινά ινσουλίνη. Παράλληλα υπάρχουν πολλοί παραπάνω που παρακολουθούν την γλυκόζη στο αίμα τους, καθώς είναι μεν διαβητικοί, αλλά όχι σε σημείο που να λαμβάνουν ινσουλίνη. Η Huawei, η Apple και η Samsung, προσπαθούν να φτιάξουν μια τεχνολογία μέτρησης της γλυκόζης στο αίμα, κάτι που θεωρείται το Άγιο Δισκοπότηρο για όλα τα έξυπνα ρολόγια. Τώρα, έρχεται μια εφαρμογή στο Appe Store, το Harmoni – Health and Sleep, που ισχυρίζεται πως εκτός των άλλων, μπορεί να παρακολουθεί και την γλυκόζη στο αίμα μας.
Υπήρχε ένα Screenshot στην καταχώρηση του App Store για το Harmoni που λέει “Παρακολούθηση τάσεων υγείας” και δείχνει μια ένδειξη σακχάρου στο αίμα και ένα γράφημα της τάσης γλυκόζης στο αίμα κάποιου. Αλλά το μόνο που λέει η σελίδα είναι ότι η εφαρμογή «παρακολουθεί» τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο του αίματος και το οξυγόνο αίματος. Με τον όρο “παρακολουθεί”, οι προγραμματιστές εννοούν ότι πρέπει να λαμβάνετε μετρήσεις για τη γλυκόζη σας να το κάνετε με τον παλιό τρόπο μέσω ενός γλυκόμετρου και να πληκτρολογείτε τα αποτελέσματα στην εφαρμογή. Η εφαρμογή δεν μετράει τη γλυκόζη στο αίμα σας όπως προσπαθεί να σας κάνει να πιστέψετε. Το ίδιο ισχύει και για τις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης.
Σαν εφαρμογή του iOS, εννοείται πως έρχεται με συνδρομή, αλλιώς δε μπορεί να γίνει χρήση της εφαρμογής. Φυσικά δεν υπάρχει τρόπος να βάλουμε το δάχτυλό μας στο ρολόι και να πάρουμε μέτρηση σακχάρου, στην καλύτερη να δούμε καρδιακούς παλμούς από τον σαρωτή δακτυλικών αποτυπωμάτων και αυτό δε θα είναι τόσο αξιόπιστο όσο με έναν αισθητήρα smartwatch.
Το επίσης απαράδεκτο, είναι πως οι κριτικές για την εφαρμογή, είναι γεμάτες 5/5 αστέρια. Μέσα στα σχόλια βρήκαμε το σχόλιο ενός χρήστη που δεν είναι πληρωμένο, που αναφέρει.
«Συνέχισα να λαμβάνω διαφημίσεις για αυτήν την εφαρμογή λέγοντάς μου ότι θα ελέγξει το σάκχαρό μου χωρίς βελόνες, θα μου επιτρέψει να δω τον γλυκαιμικό μου δείκτη, να ελέγξω την αρτηριακή μου πίεση κ.λπ. Ναι; ΟΧΙ. ΔΕΝ κάνει απολύτως αυτό που ισχυρίζονται οι διαφημίσεις. Ελπίζω κάποιος στην Apple το βλέπει αυτό και αναλαμβάνει δράση, εν τω μεταξύ διαγράφω την εφαρμογή (η οποία παραλίγο να εισχωρήσει στην έκδοση “Pro” επί πληρωμή συνδρομή) και επισκέπτομαι τον ιστότοπο της FTC για να δω σχετικά με την αναφορά ψευδών διαφημίσεων εκεί». Σχόλιο από τον b_s_l στο App Store.
Και στην χώρα μας έχει παίξει πολύ αυτή η διαφήμιση στα κοινωνικά δίκτυα. Βέβαια η Apple δεν έχει δικαιοδοσία στις διαφημίσεις που βάζει ο προγραμματιστής, έχει όμως δικαιοδοσία να μην επιτρέπει τέτοιες εφαρμογές στο App Store. Έχει αφαιρέσει εφαρμογές για πολύ πιο ανόητους λόγους. Το να αφαιρέσει μια εφαρμογή που προσπαθεί να εκμεταλλευθεί στην ασθένεια κόσμου, είναι κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό.
Τελευταία, οι έλεγχοι της Apple στο App Store, έχουν πέσει σε πολλά παραπτώματα και έχουν κάνει μεγάλες γκάφες. Πιθανότατα φόρτωσαν και αυτή τη διαδικασία στην τεχνητή νοημοσύνη ή απλά η εταιρία έκανε μεγάλες περικοπές σε εργατικό δυναμικό.
Όλο αυτό θυμίζει ένα άλλο έξυπνο σχέδιο στο οποίο η Apple την πάτησε, όχι μία, αλλά δύο φορές σε σύντομη διαδοχή. Μόλις τον περασμένο μήνα βρέθηκε η εφαρμογή “Collect Cards: Store box”, η οποία, όταν δοκιμάστηκε από την Apple στις ΗΠΑ, ήταν μια “απλή” εφαρμογή που χρησιμοποιήθηκε για τη διαχείριση φωτογραφιών και βίντεο. Ωστόσο, εκτός των ΗΠΑ, η εφαρμογή έγινε μια απάτη πειρατικής ροής βίντεο που εμφανίζει περιεχόμενο από Disney+, Netflix, Amazon Prime Video, Apple TV+ και HBO Max.
PimEyes: Ο πιο ενοχλητικός ιστότοπος μπορεί να βρει όλες σας τις φωτογραφίες
Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, αφού η Apple διέγραψε την εφαρμογή από το App Store, οι προγραμματιστές επανέλαβαν την ίδια απάτη και ανέβασαν δύο ακόμη εφαρμογές στη λίστα στο App Store (Collect Cards: Birthday Check και Collect Cards: Sugar). Οι νέες εφαρμογές μεταδίδουν επίσης παράνομα περιεχόμενο βίντεο από άλλες νόμιμες πλατφόρμες ροής.
Η Harmonhy-Health & Sleep δεν είναι η μόνη εφαρμογή που προσπαθεί να μπερδέψει τους καταναλωτές με λειτουργία που υπόσχεται αλλά δε διαθέτει. Μάλλον η Apple θα πρέπει να περνάει από πιο σοβαρό έλεγχο τις εφαρμογές που διαθέτει στο App Store.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.