Οι άνθρωποι έμαθαν για την ύπαρξη άλλων γαλαξιών εκπληκτικά αργά. Μόλις πριν από 100 χρόνια, στην πραγματικότητα, όταν ο Έντουιν Χαμπλ βρήκε έναν τύπο αστεριού γνωστό ως μεταβλητές Κηφειδών μέσα στην Ανδρομέδα και τις χρησιμοποίησε για να μετρήσει την απόσταση του γαλαξία.

Από τότε όμως, η τεχνολογία και ο εξοπλισμός, έχουν προχωρήσει δραματικά και όλο και περισσότερα δεδομένα έχουν συλλεχθεί για την Ανδρομέδα, όπως επίσης και για πολλούς από τους 2 τρισεκατομμύρια γαλαξίες, στο παρατηρήσιμο σύμπαν. Η Ανδρομέδα είναι ένας από τους πιο κοντινούς μας γείτονες και παραμένει ο πρώτος γαλαξίας που παρατηρήσαμε. Τα στοιχεία όμως δείχνουν πως ίσως είναι σε πορεία σύγκρουσης με τον δικό μας Γαλαξία.

«Ταξιδεύοντας με ταχύτητα 402.336 χιλιόμετρα την ώρα, η γειτονική γιγαντιαία σπείρα έχει προγραμματιστεί να συναντήσει τον γαλαξία μας κατά μέτωπο σε περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα», εξηγεί η NASA . «Οι επακόλουθες συγκρούσεις δια διαρκέσουν πάνω από 2 δισεκατομμύρια χρόνια και θα οδηγήσουν σε έναν συνδυασμένο ελλειπτικό γαλαξία, γεμάτο με αστέρια διάσπαρτα σε νέες τροχιές. Φαίνεται ότι η Γη, ο Ήλιος και οι πλανήτες στο Ηλιακό μας Σύστημα θα επιβιώσουν από τη συντριβή αλλά θα πάρουν νέες συντεταγμένες στο σύμπαν».

Οι παρατηρήσεις του Γαλαξία μας και της Ανδρομέδας συνεχίζονται και λαμβάνουμε καλύτερες πληροφορίες όσο η τεχνολογία μας εξελίσσεται. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε καλύτερη εντύπωση για το πότε και το αν τελικά θα συμβεί η σύγκρουση των δύο γαλαξιών.

Σε μια νέα μελέτη, που περιμένει την αξιολόγηση από ομότιμους,  ομάδα εξέτασε τις πιο πρόσφατες και πιο ακριβείς παρατηρήσεις από τα τηλεσκόπια Gaia και Hubble. Μαζί, έκαναν χρήση και των εκτιμήσεων για την μάζα των γαλαξιών της περιοχής που βρισκόμαστε.

Η ομάδα προσπάθησε να εντοπίσει τις περιοχές που η εξέλιξη της τοπικής ομάδας γαλαξιών, ήταν αβέβαιη και να προσδιορίσει πως θα εξελιχθούν τα επόμενα 10 δισεκατομμύρια χρόνια.

«Η πρόβλεψη μελλοντικών συγχωνεύσεων απαιτεί γνώση σχετικά με τις παρούσες συντεταγμένες, τις ταχύτητες και τις μάζες των συστημάτων που συμμετέχουν στην αλληλεπίδραση», εξήγησε η ομάδα στην μελέτη της. «Εκτός από τη βαρυτική δύναμη μεταξύ των γαλαξιών, η δυναμική τριβή είναι η κυρίαρχη διαδικασία στην πορεία προς τις γαλαξιακές συγχωνεύσεις. Περιγράφει μια μεταφορά τροχιακής κινητικής ενέργειας στην εσωτερική ενέργεια των εμπλεκόμενων αντικειμένων και, κατά συνέπεια, οδηγεί στη διάσπαση των γαλαξιακών τροχιών».

Ανδρομέδα

Σε αυτές τις περιπτώσεις, όλες οι δυνάμεις παίζουν ρόλο στα τελικά στάδια μιας συγχώνευσης γαλαξιών. Η βαρύτητα είναι φυσικά αυτή που παίζει το μεγαλύτερο ρόλο στον καθορισμό του εάν οι γαλαξίες θα συγκρουστούν.

Η ομάδα αναζήτησε περιοχές αβεβαιότητας που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εξέλιξη της ομάδας, διαπιστώνοντας ότι η αβεβαιότητα γύρω από την Andromeda (M31) και τον Messier 33 αλλάζει σημαντικά την πιθανότητα συγχώνευσης μεταξύ της Ανδρομέδας και του Γαλαξία μας.

«Ενώ η συμπερίληψη του Μ33 αυξάνει την πιθανότητα συγχώνευσης, η τροχιά του Μεγάλου Νέφους του Μαγγελάνου τρέχει κάθετα στην τροχιά της Ανδρομέδας και καθιστά τη συγχώνευσή τους λιγότερο πιθανή», εξήγησε η ομάδα. «Στο πλήρες σύστημα, διαπιστώνουμε ότι οι αβεβαιότητες στις παρούσες θέσεις, κινήσεις και μάζες όλων των γαλαξιών αφήνουν χώρο για δραστικά διαφορετικά αποτελέσματα και μια πιθανότητα κοντά στο 50 τοις εκατό ότι δεν υπάρχει συγχώνευση Γαλαξίας-Ανδρομέδας κατά τη διάρκεια των επόμενων 10 δισεκατομμύρια χρόνια».

Η ομάδα είναι, φυσικά, επιφυλακτική σχετικά με τα ευρήματά της και λέει ότι χρειάζονται περισσότερες παρατηρήσεις για να καθοριστεί εάν η Ανδρομέδα θα συγκρουστεί με τον Γαλαξία μας. Αλλά «ως έχει, οι εξαγγελίες για την επικείμενη κατάρρευση του Γαλαξία μας φαίνονται πολύ υπερβολικές».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στον διακομιστή προεκτύπωσης arXiv.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.