H Mairlyn Smith, μια Καναδή ηθοποιός και μαγείρισσα αποκάλυψε πρόσφατα στο Tiktok ότι αυτή και ο άντρα της πηγαίνουν βόλτα μετά το φαγητό, σε καθιερωμένες μικροεξόδους που τις ονομάζουν fart walks που όλοι καταλαβαίνουμε τι είναι. Στόχος των fart walks είναι να αρχίσει η διαδικασία της πέψης και της ανακούφισης από την αίσθηση ότι ένα γεύμα βρίσκεται στο στομάχι σου σαν βράχος.
Αυτό είναι το Samsung Galaxy S25 Ultra – Τα χαρακτηριστικά
Τι λέει όμως η επιστήμη;
Πριν όμως απαντήσουμε στο εν λόγω ερώτημα, θα πρέπει να σκεφθούμε τι συμβαίνει όταν το στομάχι σου γεμίζει μετά από ένα καλό γεύμα. Η χωρητικότητα διαφέρει ανάλογα με την ηλικία, το μέγεθος και τις διατροφικές συνήθειες.
Το αυτόνομο νευρικό σύστημα ελέγχει την κίνηση και τη δραστηριότητα της καρδιάς, των πνευμόνων και των εντέρων. Είναι ένα αυτόματο σύστημα που λειτουργεί πέρα από τον έλεγχό μας. Δεν μπορούμε για παράδειγμα να κάνουμε την καρδιά μας να χτυπάει ή τα έντερά μας να κινούνται.
Υπάρχουν δύο τμήματα του αυτόνομου συστήματος. Το συμπαθητικό τμήμα δίνει εντολές για αντιδράσεις μάχης και φυγής, όπως η αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης.
Το αντίθετό του είναι το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο ρυθμίζει τις αντιδράσεις ανάπαυσης και πέψης. Αυτό μπαίνει στο παιχνίδι όταν είστε έτοιμοι να μειώσετε το μασημένο γεύμα και να απορροφήσετε όλα τα θρεπτικά συστατικά του στην κυκλοφορία του αίματος. Στη συνέχεια, αποβάλλετε τα απόβλητα και τα αέρια ως κόπρανα.
Για να γίνει αυτό, το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα κινητοποιεί το έντερό σας. Προκαλεί την απελευθέρωση πεπτικών χυμών που περιέχουν ένζυμα που διασπούν τους υδατάνθρακες, τα λίπη και τις πρωτεΐνες σε μικρότερα απορροφήσιμα μόρια. Ενεργοποιεί επίσης τους μύες στο τοίχωμα του εντέρου, επιτρέποντας στα απόβλητα να κινηθούν.
Από που προκύπτουν τα αέρια;
Ως μετεωρισμός περιγράφεται το σύμπτωμα συσσώρευσης αερίων στο πεπτικό σύστημα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να συσσωρευτούν αέρια και η διατροφή είναι ένας από τους λόγους.
Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και εκείνα με δύσπεπτους υδατάνθρακες, όπως η ινουλίνη, παραμένουν στο έντερο όπου τα βακτήρια του προκαλούν ζύμωση. Όσοι έχουν επιχειρήσει τη δίαιτα της λαχανόσουπας με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί επίσης να το πιστοποιήσουν. Στη συσσώρευση αερίων μπορεί βέβαια να συμβάλλουν και τα ανθρακούχα ποτά.
Ενώ η συσσώρευση αερίων είναι κάτι το φυσιολογικό, η υπερβολική συχνότητα (ή η οσμή) μπορεί να αποτελεί ένδειξη γαστρεντερικής διαταραχής. Σε αυτές περιλαμβάνονται η δυσανεξία στη γλουτένη ή στα γαλακτοκομικά ή το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Εν ολίγοις, το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει την πέψη;
Τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τη διερεύνηση της επίδρασης της άσκησης στο έντερο είναι κάπως αντιφατικά. Υπάρχουν διάφορα γαστρεντερικά συμπτώματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Στην περίπτωση της δυσκοιλιότητας, η κατανάλωση φυτικών ινών είναι ένα καλό μέτρο, αλλά η τακτική άσκηση συνιστάται να έχει θετική επίδραση στις κινήσεις του εντέρου.
Πλήθος μελετών έδειξε θετικές επιδράσεις της αερόβιας άσκησης αν και γενικότερα όλες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι χρειάζονται πιο αυστηρές έρευνες για να διερευνηθούν περαιτέρω.
Τι γίνεται όμως, με τον μετεωρισμό;
«Εργασία διαπίστωσε ότι τα συμπτώματα του εντέρου, κυρίως τα αέρια, είναι πιο έντονα και συχνότερα κατά την ηρεμία παρά κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Μια άλλη μελέτη εξέτασε την επίδραση των επιπέδων άσκησης σε συμπτώματα όπως ο μετεωρισμός και η ναυτία. Διαπιστώθηκε ότι το περπάτημα σε μεγάλες αποστάσεις (δηλαδή, χαμηλής έντασης, παρατεταμένη άσκηση) μπορεί να προκαλέσει αυτά τα συμπτώματα, αν και με σημαντικά μικρότερη συχνότητα και σοβαρότητα σε σύγκριση με την άσκηση υψηλής έντασης.
Εν τω μεταξύ, γαστρεντερικά συμπτώματα αναφέρονται συχνά σε αθλητές, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τα επεισόδια διάρροιας δρομέων.
Άλλες προτάσεις είναι ότι η δράση και ο «καταρράκτης» διαφορετικών ορμονών που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της άσκησης, προκαλούν εντοπισμένη φλεγμονή σε τμήματα του εντέρου. Αυτό μπορεί να έχει την ικανότητα να αλλάξει το μικροβίωμα του εντέρου και επομένως την παραγωγή αερίων.
Έτσι, ενώ οι μελέτες συνεχίζονται ώστε να προκύψει ξεκάθαρη απάντηση, δεν είναι παράλογο να εξετάσετε μια δοκιμή ελαφριάς άσκησης -όπως το περπάτημα-, για να δείτε εάν μπορεί να σας ανακουφίσει. Τα αποδεδειγμένα θετικά του αποτελέσματα σε άλλες πτυχές της υγείας σας, όπως ο καρδιαγγειακός κίνδυνος και η απώλεια βάρους, θα είναι ένα μπόνους».
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.