Αστρονόμοι χρησιμοποίησαν το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) για να ανακαλύψουν έναν νέο εξωπλανήτη, έναν γιγαντιαίο αέριο πλανήτη που ονομάστηκε Eps Ind Ab. Το συναρπαστικό είναι ότι αυτός ο εξωπλανήτης απεικονίστηκε άμεσα ως μια ξεχωριστή οντότητα, ανεξάρτητη από τις παρατηρήσεις του άστρου του. Αυτός είναι ο πρώτος εξωπλανήτης που απεικονίστηκε από το JWST χωρίς να έχει προηγηθεί απεικόνισή του από τηλεσκόπια στο έδαφος.

Eντοπίστηκε εξωπλανήτης και μυρίζει κλούβιο αυγό

Ο νεοανακαλυφθείς πλανήτης είναι πολύ πιο ψυχρός από οποιονδήποτε άλλο γιγαντιαίο αέριο πλανήτη που έχει μελετηθεί μέχρι σήμερα από το JWST. Είναι ένας υπερ-Δίας (έξι φορές το μέγεθος του Δία) που περιστρέφεται γύρω από το άστρο του σε μια απόσταση συγκρίσιμη με την απόσταση του Ποσειδώνα από τον Ήλιο. Αυτή η ανακάλυψη είναι ένας σπάνιος θησαυρός ανάμεσα στους εξωπλανήτες και θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας φάσης στην επιστήμη των εξωπλανητών.

Η αστρονόμος Elisabeth Matthews από το Max Planck Institute for Astronomy στη Γερμανία δήλωσε: “Ενθουσιαστήκαμε όταν συνειδητοποιήσαμε ότι είχαμε απεικονίσει αυτόν τον νέο εξωπλανήτη. Το φωτεινό σημείο που εμφανίστηκε στις εικόνες μας δεν ταίριαζε με τη θέση που περιμέναμε για αυτόν.”

Ο Eps Ind Ab περιφέρεται γύρω από το άστρο Epsilon Indi A, ένα πορτοκαλί νάνο άστρο σε ένα τριπλό αστρικό σύστημα που βρίσκεται μόλις 12 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Οι αστρονόμοι είχαν παρατηρήσει την περίεργη κίνηση του άστρου, υποδηλώνοντας την ύπαρξη ενός γιγαντιαίου πλανήτη. Το JWST, με την ικανότητά του να ανιχνεύει αμυδρό φως και να μπλοκάρει το φως του άστρου, επιβεβαίωσε την παρουσία του εξωπλανήτη.

Αυτή η άμεση απεικόνιση προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τους εξωπλανήτες και τη δημιουργία και εξέλιξή τους. Οι ερευνητές ελπίζουν να συνεχίσουν τις παρατηρήσεις για να μάθουν περισσότερα για τη σύνθεση της ατμόσφαιρας του Eps Ind Ab και να βελτιώσουν την κατανόησή τους για άλλους παρόμοιους πλανήτες.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.