Δεν έχουν τέλος οι προσπάθειες εξαπάτησης πολιτών από ηλεκτρονικά καταστήματα με δέλεαρ τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές επώνυμων προιόντων πετυχαίνοντας να συγκεντρώνουν ποσά από παραγγελίες μεγάλης αξίας, χωρίς ποτέ να μπορέσουν να τις εκτελέσουν.

Σε άρθρο της Καθημερινής αναφέρεται ότι από τον Σεπτέμβριο του 2023 ως σήμερα, περισσότερες από 50 ιστοσελίδες ηλεκτρονικών καταστημάτων έχουν απενεργοποιηθεί από ενέργειες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Πρόκειται για eshops – απάτες που δεν έχουν ΑΦΜ ούτε και φορολογική έδρα και σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούν την επωνυμία γνωστών αλυσίδων προωθώντας επώνυμα προϊόντα σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.

Τα ηλεκτρονικά καταστήματα-φαντάσματα μαζί με e-shops που αντιστοιχούν σε πραγματικά φυσικά πρόσωπα, λειτουργούν για ορισμένο χρονικό διάστημα απρόσκοπτα, κερδίζουν την εμπιστοσύνη του κοινού και στη συνέχεια παύουν να εκτελούν τις παραγγελίες, αποτελώντας τα πιο συνηθισμένα «οχήματα» εξαπάτησης των διαδικτυακών καταναλωτών.

Πριν από λίγες εβδομάδες, η Γενική Διεύθυνση Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτή της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, επέβαλε πρόστιμο 120.000 ευρώ στο ξmctech.gr καθώς ούτε παρέδιδε τα προϊόντα ούτε ενημέρωνε για το πότε θα παραλάβουν. Κάτι παρόμοιο έκανε και το perishop.gr, το οποίο στη συνέχεια αφού κατέβηκε μετονομάστηκε σε peristore.gr. Κοινός παρονομαστής, η παραπλάνηση για την άμεση διαθεσιμότητα των προϊόντων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα:

 Η δημιουργία νέων ηλεκτρονικών καταστημάτων που αντικαθιστούν αυτά που έχουν κατεβάσει ρολά είναι συνήθης πρακτική. Οταν ανήκουν στην ίδια εταιρεία, το έργο των Αρχών είναι ευκολότερο. Απαιτούνται δηλαδή περίπου δύο ημέρες για να διακοπεί η λειτουργία τους, ενώ χρειάζεται σχετική εντολή από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Σε διαφορετική περίπτωση, όταν δηλαδή επιστρέφει στην αγορά ένα e-shop με διαφορετικό ΑΦΜ, τότε η διακοπή της λειτουργίας του είναι χρονοβόρος διότι υποβάλλονται καταγγελίες, διαδικασία απαραίτητη για να ενεργοποιηθεί η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή ή ο Συνήγορος του Καταναλωτή.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

2 ΣΧΟΛΙΑ

    • Ξέρεις πόσες φορές την πάτησα καί ενώ έλαβα την παραγγελία πλήρωσα στο κούριερ καί τό κουτί είχε άλλο προϊόν μέσα ευτελές καί δεν επιτρέπεται νά ανοίξει κάποιος τό κουτί πριν πληρώσει, τό ποσό τής αντικαταβολής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.