Η NASA επένδυσε 725.000 δολάρια σε ένα νέο σύστημα πυραύλων που υπόσχεται να μειώσει τον χρόνο ταξιδιού προς τον Άρη, λύνοντας ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την αποστολή ανθρώπων στον Κόκκινο Πλανήτη: τον χρόνο ταξιδιού.

Με την τρέχουσα τεχνολογία, ένα ταξίδι μετ’ επιστροφής στον Άρη θα διαρκούσε σχεδόν δύο χρόνια. Για τους αστροναύτες, τόσος χρόνος στο διάστημα εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για την υγεία τους.

Θα εκτίθονταν σε υψηλά επίπεδα ηλιακής και κοσμικής ακτινοβολίας, στις βλαβερές επιδράσεις της μηδενικής βαρύτητας, και σε μια μακρά περίοδο απομόνωσης.

Η διαστημική ακτινοβολία θεωρείται η μεγαλύτερη απειλή. Οι αστροναύτες που περνούν μόλις έξι μήνες στο διάστημα εκτίθενται σε ακτινοβολία ίση με περίπου 1.000 ακτινογραφίες θώρακος, θέτοντας τους σε κίνδυνο για καρκίνο, βλάβες στο νευρικό σύστημα, απώλεια οστών και καρδιοπάθειες, σύμφωνα με τη NASA.

Άρη Πύραυλος NASA

Ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί η έκθεση στην ακτινοβολία και οι άλλες βλαβερές επιπτώσεις είναι να μειωθεί η διάρκεια του ταξιδιού, όπως είπε ο Troy Howe, πρόεδρος της Howe Industries.

Για αυτόν τον λόγο συνεργάζεται με τη NASA για την ανάπτυξη του Pulsed Plasma Rocket (PPR): ενός νέου συστήματος πυραύλων που θα μπορούσε να μειώσει τον χρόνο ταξιδιού μετ’ επιστροφής στον Άρη σε μόλις δύο μήνες.

Αυτή η τεχνολογία “έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στην εξερεύνηση του διαστήματος”, σύμφωνα με τη NASA, και θα μπορούσε μια μέρα να μας πάει ακόμα πιο μακριά από τον Άρη.

NASA: Εθελοντές μόλις γύρισαν από περιβάλλον προσομοίωσης του Άρη

Το PPR είναι ένα σύστημα προώθησης που χρησιμοποιεί παλμούς υπερθερμαινόμενου πλάσματος για να παράγει πολύ ώθηση με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Βρίσκεται στη φάση δύο της ανάπτυξης, χρηματοδοτούμενο από το NASA Innovative Advanced Concepts (NIAC) Program.

Αυτή η δεύτερη φάση, που ξεκινά αυτόν τον μήνα, επικεντρώνεται στη βελτιστοποίηση του σχεδιασμού του κινητήρα, στην εκτέλεση πειραμάτων απόδειξης της έννοιας και στο σχεδιασμό ενός διαστημόπλοιου με προστασία από ακτινοβολία για αποστολές στον Άρη.

Άρη Πύραυλος NASA

Το μεγάλο πλεονέκτημα του PPR είναι ότι μπορεί να κάνει ένα διαστημόπλοιο να πηγαίνει πολύ, πολύ γρήγορα. Παράγει 10.000 Newtons ώθησης με ειδική ώθηση 5.000 δευτερολέπτων, που σημαίνει ότι ένα διαστημόπλοιο εξοπλισμένο με PPR και μετέχοντας 4 έως 6 επιβάτες θα μπορούσε να ταξιδέψει περίπου 100.000 μίλια την ώρα.

Ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της φάσης δύο, θα χρειαστούν μερικές δεκαετίες πριν το PPR είναι έτοιμο να στείλει αστροναύτες στον Άρη. Αλλά μόλις είναι διαθέσιμο, ο Howe ελπίζει ότι αυτή η τεχνολογία θα επεκτείνει σημαντικά το εύρος της ανθρώπινης εξερεύνησης του διαστήματος, ίσως ακόμα και σε αποστολές στον Πλούτωνα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Έχουν λύσει το πρόβλημα των διαστημο-σκουπιδιων, και άρα δεν μπορούν να τρακαρουν. Για γέλια.
    Αυτοί που γράφουν, από τον αρθρογράφο που παπαγαλιζει εδώ που δεν έχει κάνει καμία σοβαρή έρευνα με την λογική της αμφισβήτησης, μέχρι την ΝΑΣΑ που για άλλους σκοπούς κάνουν τις έρευνες τους, έχουν εξετάσει το τι θα συμβεί εάν αυτό το σούπερ ντουπερ διαστημόπλοιο χτυπήσει ένα πετραδάκι με 100.000 χλμ την ώρα κάπου στη μέση του πουθενά του διαστήματος; Θα κινδυνεύουν μια τέτοια επένδυση ;
    Παιδιά, θα σας πρότεινα να κάνετε έρευνα, όχι να παπαγαλιζετε. Έρευνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.