Μια χαραγμένη πέτρινη πλάκα που βρέθηκε κάτω από ένα Κοπτικό κτήριο στην Άβυδο της Αιγύπτου, ήταν ο λόγος που τακτοποιήθηκε η σαρκοφάγος του Ραμσή Β, σύμφωνα με μια ομάδα αρχαιολόγων που ανέλυσαν τα ιερογλυφικά πάνω της. Το σπαρμένο κομμάτι, ταίριαξε άψογα με την σαρκοφάγο που είχε βρεθεί στον τάφο του.

Ο Ραμσής Β ήταν ο μεγαλύτερος φαραώ της Αιγύπτου, με την βασιλεία του να εκτείνεται από το 1279 π.Χ. μέχρι το 1212 π.Χ. Ξεπέρασε την ηλικία των 90 ετών, που για την εποχή ήταν πολύ σπάνιο. Σύμφωνα με το Μουσείο της Αιγύπτου, απέκτησε περίπου 100 παιδιά (Καλή δουλειά είχε για να τα μεγαλώσει άλλωστε).

Το θραύσμα της σαρκοφάγου είναι από γρανίτη και ανακαλύφθηκε το 2009. Όμως, μπορούσ ενα αποδοθεί μόνο σε υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Νέου Βασιλείου. Τώρα, οι αρχαιολόγοι επανεξέτασαν τα ιερογλυφικά στην πέτρινη πλάκα πλάκα και ανακάλυψαν πως η εγχάραξη μεταφράζεται σε «του ίδιου του Ραμσή Β’», αποδεικνύοντας πως το πέτρινο θραύσμα ήταν κάποτε μέρος της σαρκοφάγου του Φαραώ.

Ραμσή Β
Η μούμια του Ramesses II.Φωτογραφία : DEA PICTURE BIBRARY/De Agostini ( Getty Images )

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσίευσε το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας, η σαρκοφάγος φιλοξενούσε δύο άτομα, αλλά μόνο το ένα ήταν γνωστό μέχρι σήμερα. Το ένα ήταν ο Menkheperre, ένας αρχιερέας που έζησε περίπου το 1000 π.Χ. 200 χρόνια μετά τον Ραμσή Β(Menkheperre είναι επίσης το όνομα του θρόνου του φαραώ Thutmose III, του οποίου η μούμια εκτίθεται στη Βασιλική Αίθουσα Μουμιών του Εθνικού Μουσείου του Αιγυπτιακού Πολιτισμού). Όμως, η ανάγνωση της εγχάραξης στη σαρκοφάγο, υποδηλώνει πως ο άλλος “ένοικος” της σαρκοφάγου ήταν ο μεγάλος φαραώ Ραμσής Β.

Η μούμια του Ραμσή μετακινήθηκε πολλές φορές μετά την ταφή, για να πέσει θύμα λεηλασίας. Τελικά βρέθηκε στο Ντέιρ ελ Μπαχαρίν το 1881 μαζί με άλλα λείψανα, μεταξύ των οποίων και του πατέρα του, του φαραώ Σέτι Α. Η μούμια βρέθηκε σε ένα σκαλισμένο κέδρινο φέρετρο, το οποίο δεν ήταν αυτό που είχε σχεδιαστή για τον Φαραώ, σύμφωνα με το Αυστραλιανό Μουσείο.

Το Κονγκό μηνύει την Apple για τα «ματωμένα iPhones»

Ακόμα και μετά τις τόσες μετακινήσεις, η μούμια του Ραμσή Β είναι καλοδιατηρημένη. Το πως και πότε βγήκε από την σαρκοφάγο δεν είναι ξεκάθαρο. Αυτό που έχει σημασία όμως, είναι πως είχε πάνω της το θραύσμα από την σαρκοφάγο, ώστε να τακτοποιηθεί.

Τώρα μένει να βρούμε στοιχεία για την Κλεοπάτρα και φυσικά για τον Μέγα Αλέξανδρο. Τελικά αυτό που χρειάζεται είναι λίγη υπομονή και κάποιο στοιχείο από το παρελθόν θα εμφανιστεί.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.