Η ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να διακρίνει μεταξύ εαυτού και ξένων οντοτήτων είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας. Οι επιστήμονες έχουν τώρα εντοπίσει έναν κομβικό μοριακό μηχανισμό που ρυθμίζει αυτή τη διαδικασία, προσφέροντας βαθιά γνώση της δυναμικής του ανοσοποιητικού συστήματος.

Στον πυρήνα αυτής της ανακάλυψης βρίσκεται η κυκλική συνθάση GMP-AMP (cGAS), ένα ένζυμο υπεύθυνο για την ανίχνευση του εισβάλλοντος ιικού DNA εντός των κυττάρων. Ωστόσο, ο αυστηρός έλεγχος της δραστηριότητας της cGAS είναι απαραίτητος για την αποφυγή περιττών ανοσολογικών αποκρίσεων.

Ερευνητές από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Λωζάνης αποκάλυψαν ένα πρωτεϊνικό σύμπλεγμα με την ονομασία CRL5-SPSB3, το οποίο ενορχηστρώνει την αποικοδόμηση της cGAS σε περιβάλλοντα όπου η ανοσολογική απόκριση είναι περιττή. Η διαδικασία αυτή, που σηματοδοτείται από την προσθήκη μιας χημικής ετικέτας που ονομάζεται ουμπικουιτίνη, “απενεργοποιεί” αποτελεσματικά τη cGAS, εμποδίζοντάς τις επιθέσεις του ανοσοποιητικού συστήματος σε υγιή κύτταρα.

Επιτέλους μάθαμε πως σχηματίστηκαν τα πρώτα κύτταρα και η ζωή στην Γη [Βίντεο]

Η μελέτη παρέχει ένα ολοκληρωμένο δομικό μοντέλο της πυρηνικής ρύθμισης της cGAS και αναδεικνύει την αλληλεπίδρασή της με το μονοπάτι της ιντερφερόνης, ένα κρίσιμο συστατικό της ανοσολογικής απόκρισης. Η κατανόηση αυτών των ρυθμιστικών μηχανισμών έχει σημαντικές επιπτώσεις στις αυτοάνοσες διαταραχές, όπου η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος συμβάλλει σε καταστάσεις όπως ο διαβήτης τύπου 1 και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

Με τη διαλεύκανση των περιπλοκών της ρύθμισης της cGAS, οι ερευνητές στοχεύουν στον εντοπισμό πιθανών θεραπευτικών στόχων για τη διαχείριση αυτών των διαταραχών και τη διατήρηση της ισορροπίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτή η πρωτοποριακή έρευνα ανοίγει νέους δρόμους για στοχευμένες παρεμβάσεις για την καταπολέμηση των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ευτυχώς το δώσανε στην πανδημία…….
    Ρε δεν πάνε….
    Στις βιομηχανίες για πλούτο θα πάει το θέμα και μόνο για τις ελίτ. Ψοφα φτωχε

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.