Το διάσημο νεφέλωμα “Κεφάλι αλόγου”¨. ένα κοσμικό αριστούργημα 1.300 έτη φωτός μακριά μας, πήρε το όνομά του από το σχήμα του, που μοιάζει με κεφάλι αλόγου ή με ιππόκαμπο. Η αλήθεια είναι πως θυμίζει τον ίππο στο σκάκι.
Πολλά τηλεσκόπια έχουν τραβήξει λεπτομερείς φωτογραφίες του νεφελώματος και οι επιστήμονες πίστευαν πως γνώριζαν τα πάντα για αυτό. Τώρα όμως έχουμε το James Webb και τις υπέρυθρες κάμερές του, που μπορεί να μας δώσει νέες πληροφορίες. Μια κοινή επιχείρηση της NASA, της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) και την Καναδική Διαστημικής Υπηρεσίας, συνεργάστηκαν για να τραβήξουν ένα ακραία κοντινό πλάνο του διάσημου νεφελώματος.
Το νεφέλωμα “Κεφάλι Αλόγου” ονομάζεται επίσης Barnard 33 και βρίσκεται στον αστερισμό του Ωρίωνα. Αυτό το σύννεφο αποτελείται από άλλα διάσημα σημεία του Σύμπαντος, όπως το Νεφέλωμα του Μεγάλου Ωρίωνα, το Νεφέλωμα της Φλόγας και τον Βρόχο του Barnard. Λόγω των τεράστιων σύννεφων από υλικά, αποτελεί ένα από τα πιο κοντινά μέρη σε εμάς, στο οποίο γεννιούνται νέα και τεράστια αστέρια.
Η νέα εικόνα όμως μας δείχνει την χαίτη του αλόγου, ως μια δυναμική περιοχή. Αυτή η περιοχή μεταβαίνει από μια αρκετά ουδέτερη, ζεστή περιοχή αερίου και σκόνης, στο καυτό περιβάλλον ιονισμένου αερίου, σύμφωνα με το Επιστημονικό Ινστιτούτο Διαστημικού Τηλεσκοπίου. Η χαίτη σχηματίζεται από ένα καταρρέουν σύννεφο αστεριών και λάμπει επειδή βρίσκεται κάτω από ένα τεράστιο καυτό αστέρι.
https://twitter.com/SpaceTelescope/status/1784967735782310354
Όμως, ακόμα και τώρα, είναι ξεκάθαρο πως αυτό το εμβληματικό νεφέλωμα δεν θα διαρκέσει για πάντα. Τα σύννεφα αερίων που το περιβάλλουν έχουν ήδη εξαφανιστεί. Αν και η κολόνα της Κεφαλής του αλόγου είναι κατασκευασμένη από πυκνότερες συστάδες υλικού που δεν είναι εύκολο να διαλυθούν, τελικά θα υποχωρήσει και αυτή.
Σε συμπαντικά μεγέθη, αυτό θα γίνει σε μια στιγμή. Για τα ανθρώπινα μεγέθη όμως, αυτή η στιγμή θα είναι περίπου σε πέντε εκατομμύρια χρόνια.
Το διάσημο νεφέλωμα που ανακαλύφθηκε πρώτη φορά πριν από έναν αιώνα, είναι πλέον γνωστό σαν μια περιοχή φωτοδιάσπασης ή PDR. Το υπεριώδες φως που λάμπει από νεαρά αστέρια, δημιουργεί μια καυτή φωλιά αερίου και σκόνης, ανάμεσα στο πλάσμα (τρομερά καυτό αέριο). Αυτή η επιπλέον ακτινοβολία UV όμως, επηρεάζει την χημεία της περιοχής και δημιουργεί τεράστια ποσά θερμότητας.
Όμως, η ακτινοβολία φωτός από τέτοιες περιοχές, δίνει στους επιστήμονες έναν μοναδικό τρόπο ώστε να μελετήσουν τις διαδικασίες που προκαλούν την εξέλιξη της διαστρικής ύλης. Δεν μιλάμε μόνο για τον Γαλαξία μας, αλλά για όλο το Σύμπαν.
“Καθώς το υπεριώδες φως εξατμίζει το σύννεφο σκόνης, τα σωματίδια σκόνης παρασύρονται μακριά από το σύννεφο και μεταφέρονται με το θερμαινόμενο αέριο. Ο Webb ανίχνευσε ένα δίκτυο λεπτών χαρακτηριστικών που εντοπίζουν αυτή την κίνηση”, εξήγησε το ινστιτούτο . «Οι παρατηρήσεις επέτρεψαν επίσης στους αστρονόμους να διερευνήσουν πώς η σκόνη μπλοκάρει και εκπέμπει το φως και να κατανοήσουν καλύτερα το πολυδιάστατο σχήμα του νεφελώματος».
Για την ιστορία, το James Webb Space Telescope, εκτοξεύτηκε από την Γη τον Δεκέμβριο του 2021. Τώρα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον ήλιο, σχεδόν 1.600.000 χιλιόμετρα μακριά. Σύμφωνα με την NASA, το τηλεσκόπιο διαθέτει αρκετά καύσιμα για να υποστηρίξει την έρευνα για ακόμα 20 χρόνια.
Η Google μόλις κατέστρεψε όλο το διαδίκτυο. Τέλος η ελευθερία λόγου
Το James Webb κατασκευάστηκε για να βλέπει μακρύτερα από το Hubble, καθώς χρησιμοποιεί έναν πολύ μεγαλύτερο πρωτεύοντα καθρέφτη, 6.4 μέτρων αντί για 2.4 μέτρα. Μπορεί επίσης να ανιχνεύσει αόρατο φως σε υπέρυθρα μήκη κύματος. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να δει πολλά σημεία του ουρανού που η σκόνη και τα αέρια μπλοκάρουν την θέα σε εξαιρετικά μακρινές και αμυδρές πηγές φωτός. Τα υπέρυθρα κύματα μπορούν να διαπεράσουν αυτά τα σύννεφα σκόνης και αερίων, μέχρι το σημείο που γίνονται τρομακτικά πυκνά, στις απαρχές του Σύμπαντος, λίγο μετά την Μεγάλη έκρηξη.
Ένα μεγάλο μέρος του χρόνου, και συγκεκριμένα το ένα τρίτο, το James Webb μελετά τους γαλαξίες και των σύννεφων σκόνης και αερίων που υπάρχει μεταξύ τους.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.