Ο Άρης είναι μια έρημη, άψυχη και ανεμοδαρμένη Γη, χτυπημένη από κοσμική ακτινοβολία. Όμως δεν είναι πεθαμένος, καθώς έχει δραματική δραστηριότητα, καθώς διαστημικοί βράχοι χτυπούν την επιφάνειά του.

Αστεροειδείς ή κομμάτια κομητών πέφτουν πάνω του, αφήνοντας τα σημάδια τους στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη, ο οποίος περιφέρεται πολύ κοντά στη ζώνη αστεροειδών του ηλιακούς μας συστήματος. Πρόκειται για μία περιοχή γεμάτη από εκατομμύρια αστεροειδείς, που τον περιμένουν καρτερικά για να τον χτυπήσουν. Με ατμόσφαιρα στο 1% της πυκνότητας σε σχέση με τη Γη, ο πλανήτης δυσκολεύεται να τους κάψει στην ατμόσφαιρά του λόγω τριβής και θέρμανσης.

Τώρα όμως η NCSA βρήκε τον καταραμένο αστεροειδή που για κάποιο λόγο κάηκε στην αρμοσφαιρα του Άρη και έσπασε σε πολλά κομμάτια, αλλά δεν διαλύθηκε πλήρως. Το Mars Reconnaissance Orbiter, που είναι σε τροχιά γύρω από τον Άρη, εντόπισε ένα νέο σύμπλεγμα κρούσεων δίπλα από έναν μεγαλύτερο κρατήρα.

“Καθώς το κρουστικό εκκρεμές έπεφτε προς τον Άρη, η τριβή με την ατμόσφαιρα οδήγησε στον κατακερματισμό του σώματος σε μικρότερα κομμάτια λίγο πριν χτυπήσει την επιφάνεια δημιουργώντας αυτό το αξιοσημείωτο σχέδιο”, δήλωσε ο Mohamed Ramy El-Maarry , πλανητολόγος και μέλος της ομάδας κάμερας του διαστημικού σκάφους. έγραψε διαδικτυακά. Το blog post έχει διασκεδαστικό τίτλο “Mars Atmosphere Fights Back!” (Η Ατμόσφαιρα του Άρη αντεπιτίθεται”

 Η παρακάτω φωτογραφία τραβήχτηκε από την κάμερα υψηλής ανάλυσης του Mars Reconnaisance Orbiter. Πρόκειται για μια κάμερα με το όνομα HiRISE η High Resolution Imaging Science Experiment. Αυτή η κάμερα μπορεί να τραβήξει με λεπτομέρεια πολύ μικρά πράγματα, εκατοντάδες χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του Άρη. Τόσο μικρά όσο ένα τραπέζι κουζίνας.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε από 265 χιλιόμετρα πάνω και αποκαλύπτει μια εξαιρετική θέα στην επιφάνεια. Ο μεγαλύτερος κρατήρας είναι κάτω αριστερά και η κύρια διασπορά κρουσμάτων είναι στα δεξιά του.

Η Γη έχει την ικανότητα να κρύβει καλά τα χτυπήματα που δέχεται από αστεροειδείς, όμως στον Άρη αυτό δε συμβαίνει, καθώς έχει πολύ λιγότερη γεωλογική δραστηριότητα. Στην Γη έχουμε εκρήξεις ηφαιστείων, σεισμούς και πλημμύρες, που ξεπλένουν και καλύπτουν τους κρατήρες. Στον Άρη δε τα έχουμε όλα αυτά σε αυτό τον βαθμό. Και στον Άρη έχουμε σεισμούς και ηφαίστεια, όμως η δραστηριότητά τους είναι αρκετά πιο μειωμένη.

Μια μαύρη τρύπα αναπτύσσεται δίπλα στον πλανήτη μας και συμπεριφέρεται κάπως περίεργα

Για αυτό τον λόγο ο Άρης είναι γεμάτος από τεράστιους κρατήρες. Σύμφωνα με την NCSA, υπάρχουν πάνω από 250.000 κρατήρες σαν τον κρατήρα Barringer της Αριζόνα, που έχει διάμετρο 1219 μέτρα, ενώ υπάρχουν 43.000 κρατήρες με διάμετρο 5 χιλιομέτρων.

Ο Άρης δεν ήταν πάντα έτσι, αλλά ήταν γεμάτος με νερό και δυνατά ποτάμια, ενώ είχε και πλούσια ατμόσφαιρα που την έχασε. Για αυτό πιστεύεται πως κάποτε φιλοξενούσε ζωή, για αυτό και προσπαθούμε δεδομένα για την ύπαρξη της στον Κόκκινο Πλανήτη.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.