Οι αστρονόμοι αναμένουν ένα νέο αστέρι να εμφανιστεί στον νυχτερινό ουρανό από σήμερα μέχρι τον Σεπτέμβριο – και θα είναι ένα κάτι που όμοιό του βλέπει κανείς μία φορά στη ζωή του, σύμφωνα με τη NASA.

Το φαινόμενο, γνωστό ως καινοφανής αστέρας (νόβα), θα συμβεί στον αστερισμό Βόρειο Στέφανο (Corona Borealis) του γαλαξία μας, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ των αστερισμών Βοώτη και Ηρακλή.

Ενώ ένας υπερκαινοφανής αστέρας (σουπερνόβα) είναι ο εκρηκτικός θάνατος ενός μεγάλου αστέρα, ο νόβα αναφέρεται στην ξαφνική, σύντομη έκρηξη ενός νεκρού αστέρα, γνωστού ως λευκός νάνος.

Ο T Coronae Borealis είναι ένα δυαδικό σύστημα στον Βόρειο Στέφανο που περιλαμβάνει έναν νεκρό λευκό νάνο και έναν γηρασμένο ερυθρό γίγαντα. Οι ερυθροί γίγαντες σχηματίζονται όταν τα αστέρια έχουν εξαντλήσει τα αποθέματα υδρογόνου για την πυρηνική σύντηξη και αρχίζουν να πεθαίνουν. Σε περίπου 5 δισεκατομμύρια ή 6 δισεκατομμύρια χρόνια, ο ήλιος μας θα γίνει και αυτός ένας ερυθρός γίγαντας.

Η επικείμενη έκρηξη χαρακτηρίζεται ως nova και αποτελεί ένα σπάνιο αστρονομικό γεγονός που συμβαίνει περίπου κάθε αιώνα. Το αστρονομικό αυτό γεγονός λαμβάνει χώρα  όταν ένα νάνο αστέρι με μέγεθος παρόμοιο με τον ήλιο καταρρέει και ένας ερυθρός γίγαντας  στο τέλος της ζωής του που διαστέλλεται σε μέγεθος περίπου 74 φορές μεγαλύτερο από τον ήλιο, πλησιάζουν πολύ κοντά στο ένα το άλλο.

Κάτι περίεργο στον Ουρανό κινητοποιεί το James Webb

Το αστρικό σύστημα, που βρίσκεται 3.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη και συνήθως είναι πολύ αμυδρό για να το δούμε με γυμνό μάτι, αναμένεται να φτάσει σε επίπεδο φωτεινότητας παρόμοιο με αυτό του Πολικού Αστέρα.

Μόλις η φωτεινότητα του νόβα κορυφωθεί, θα είναι σαν να έχει εμφανιστεί ένα νέο αστέρι – ένα αστέρι που θα είναι ορατό για λίγες ημέρες με γυμνό μάτι και για λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα με κιάλια, προτού εξασθενίσει και εξαφανιστεί από το οπτικό πεδίο μας για άλλα 80 χρόνια περίπου.

Ο καινοφανής αστέρας θα εμφανιστεί σε ένα μικρό τόξο μεταξύ των αστερισμών του Βοώτη και του Ηρακλή και θα είναι ορατός από το βόρειο ημισφαίριο.

Ο λογαριασμός NASAUniverse στο X (πρώην Twitter), θα παρέχει ενημερώσεις σχετικά με την έκρηξη και την εμφάνισή της.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.