Το ηλιακό μας σύστημα έχει μια ζώνη γεμάτη από παγωμένα συντρίμμια που περιβάλει την εξωτερική πλευρά του. Αυτή η ζώνη ονομάζεται ζώνη Kuiper και η NASA έχει τον ανιχνευτή New Horizons να πλέει ανέμελα μέσα σε αυτήν, προσπαθώντας να την εξερευνήσει.
Η ζώνη Kuiper είναι μια περιοχή σε σχήμα ντόνατ (ή λουκουμά για τους πιο μερακλήδες) που περιβάλλει το μεγαλύτερο μέρος τους ηλιακούς μας συστήματος. Σε αυτή την ζώνη υπάρχει ο Πλούτωνας, ένας πλανήτης νάνος που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ως ένας από τους 9 πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Τώρα όμως έρχεται το James Webb για να δει αυτό τον παγωμένο κόσμο και όλα δείχνουν πως δεν είναι τόσο παγωμένος και νεκρός όσο πιστεύαμε.
Όταν οι αστρονόμοι έστρεψαν το James Webb προς την ζώνη Kuiper τους περίμενε μια τεράστια έκπληξη. Αντί να βρουν παγωμένα και άψυχα ουράνια σώματα, όπως περίμεναν, ανακάλυψαν “ενδιαφέροντα σημάδια θερμών εποχών σε ψυχρά μέρη”, μοιράστηκε ένας από τους ερευνητές σε δήλωσή του.
Ο Glein, ο οποίος προηγουμένως διεξήγαγε έρευνα για το φεγγάρι του Κρόνου που πυροβολεί θερμοπίδακες, τον Εγκέλαδο , ηγήθηκε αυτής της νέας έρευνας για τα αντικείμενα της Ζώνης Kuiper, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό πλανητικής επιστήμης Icarus .
Προσπαθώντας να καταλάβουν τι συμβαίνει, οι ερευνητές έστρεψαν το James Webb σε δύο μεγάλα και γνωστά ουράνια σώματα της ζώνης Kuiper, τον Eris και τον Makemake. Μέχρι σήμερα οι αστρονόμοι θεωρούσαν πως αυτά τα αντικείμενα είναι απομεινάρια του πρώιμου ηλιακού μας συστήματος και πως είναι ψυχρά και νεκρά. το James Webb όμως έχει διαφορετική άποψη, καθώς σε αυτούς τους παγωμένους κόσμους, βρήκε πως υπάρχει κίνηση.
Συγκριμένα, η ομάδα διαπίστωσε πως το παγωμένο μεθάνιο που υπάρχει στις επιφάνειες του Eris και του Makemake, δημιουργήθηκε πρόσφατα. Αυτό υποδηλώνει θερμούς εσωτερικούς χώρους κάτω από αυτές τις παγωμένες κρούστες, ικανές να προωθήσουν υγρό ή αέριο στην επιφάνεια. Τα σχετικά πρόσφατα κοιτάσματα μεθανίου υποδηλώνουν επίσης ότι αυτοί οι κόσμοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να φιλοξενήσουν ακόμη και ωκεανούς, όπως φαίνεται στο παραπάνω γράφημα. Αυτό δείχνει πως η παγωμένη ζώνη Kuiper, ίσως να μην είναι τόσο παγωμένη από όσο πιστεύαμε.
«Οι θερμοί πυρήνες θα μπορούσαν επίσης να δείχνουν πιθανές πηγές υγρού νερού κάτω από τις παγωμένες επιφάνειές τους», εξήγησε ο Glein.
Είναι ακόμη και στη σφαίρα της πιθανότητας ότι ορισμένοι από αυτούς τους παγωμένους κόσμους – δισεκατομμύρια μίλια μακριά – θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν συνθήκες κατάλληλες για τη δυνητική ανάπτυξη της ζωής – αν και σίγουρα δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για αυτό.
James Webb: Εντοπίζει γαλαξία να σχηματίζεται στην αυγή του χρόνου! (φωτογραφίες)
Αυτή την περίοδο, η NASA έχει και το New Horizons να πλέει στην ζώνη Kuiper, δίνοντας και αυτό πολύ δυνατά δεδομένα, όμως αυτό είναι θέμα για ένα διαφορετικό άρθρο. Το New Horizons ήδη έχει δώσει πολλες πληροφορίες για τον Πλούτωνα και ίσως θα είναι και το σκάφος που θα προσεγγίσει Eris και Makemake, για να μας δώσει όσες περισσότερες πληροφορίες γίνεται.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.