Παρατηρήσεις αποκάλυψαν τα πρώτα σεισμικά κύματα σε έναν αρχαίο γαλαξία, προσφέροντας ενδεχομένως νέα στοιχεία για την προέλευση του Γαλαξία μας.
Ο γαλαξίας, γνωστός ως BRI 1335-0417, έχει ηλικία άνω των 12 δισεκατομμυρίων ετών, γεγονός που τον καθιστά τον παλαιότερο και πιο μακρινό γνωστό σπειροειδή γαλαξία στο σύμπαν μας. Χρησιμοποιώντας το ραδιοτηλεσκόπιο Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) στη Χιλή, οι ερευνητές μελέτησαν την κίνηση του αερίου γύρω από τον γαλαξία και, με τη σειρά τους, κατέγραψαν τον σχηματισμό ενός σεισμικού κύματος. Τέτοιο φαινόμενο δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν σε έναν τόσο πρώιμο γαλαξία
Συγκεκριμένα, μας ενδιέφερε το πώς το αέριο κινείται μέσα και μέσα στον γαλαξία”, δήλωσε στην ανακοίνωση ο Takafumi Tsukui, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.Το αέριο είναι ένα βασικό συστατικό για το σχηματισμό των άστρων και μπορεί να μας δώσει σημαντικές ενδείξεις για το πώς ένας γαλαξίας τροφοδοτεί στην πραγματικότητα το σχηματισμό των άστρων του
Οι παρατηρσεις του ALMA δείχνουν ότι ο δίσκος του γαλαξία, που αποτελείται από περιστρεφόμενα αστέρια, αέριο και σκόνη, παρουσιάζει κυματισμούς σαν αυτούς που εξαπλώνονται σε μια λίμνη όταν κάποιος ρίχνει μια πέτρα. Η ομάδα πιστεύει ότι αυτοί οι κυματισμοί είναι πιθανότατα το αποτέλεσμα εξωτερικών παραγόντων, όπως το νέο αέριο που εισέρχεται στον γαλαξία ή οι αλληλεπιδράσεις με μικρότερους γειτονικούς γαλαξίες.
Ο BRI 1335-0417 αντιπροσωπεύει έναν αρχαίο γαλαξία από την εποχή που το σύμπαν ήταν μόλις το 10% της σημερινής του ηλικίας. Ωστόσο, οι σπειροειδείς δομές είναι σπάνιες στο πρώιμο σύμπαν, με τους ερευνητές να εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στον BRI 1335-0417 για να κατανοήσουν καλύτερα πώς σχηματίζονται τέτοιοι γαλαξίες και πώς τροφοδοτείται το αέριο που με τη σειρά του θα τροφοδοτήσει τον ταχύ σχηματισμό των άστρων τους.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.