Μια μεγάλη διαφορά μεταξύ iOS και Android είναι ότι το δεύτερο επιτρέπει το sideloading, ενώ το δεύτερο όχι. Όταν κάνετε sideload μια εφαρμογή, την εγκαθιστάτε από ένα ανεξάρτητο κατάστημα εφαρμογών, ή γενικός κάποια άγνωστη πηγή. Η Apple δεν το επιτρέπει αυτό, επειδή δεν είναι σε θέση να ελέγξει τις εφαρμογές που προέρχονται εκτός App Store και έτσι αυξάνεται η πιθανότητα να εγκαταστήσετε κακόβουλο λογισμικό στο iPhone σας.

Πολλοί παραπονιούνται για το γεγονός ότι το iOS είναι πλήρως κλειδωμένο, με μεγάλη μερίδα να μην καταλαβαίνει, ή να μην θέλει να καταλάβει, γιατί η Apple δεν επιτρέπει το sideloading. Ωστόσο, πολλοί μπορεί να αισθάνονται αρκετά μεγάλοι για να αποφασίσουν αν θα πάρουν το ρίσκο να εγκαταστήσουν εφαρμογές από άγνωστες πηγές, με αρχεία που δεν έχουν ελεγχθεί και μπορεί να περιέχουν κώδικα που έχει σχεδιαστεί για να κλέψει τα στοιχεία σύνδεσης στις τραπεζικές και οικονομικές εφαρμογές τους, και πολλά άλλα.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν τρία γράμματα που κρατούν τον CEO της Apple Tim Cook ξύπνιο όλη τη νύχτα, DMA – ο νόμος της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές. Αυτά τα γράμαμτα θα μπορούσαν να αναγκάσουν την Apple να επιτρέψει το sideloading, τουλάχιστον στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Apple μόλις συμφώνησε να υποστηρίξει το Rich Communication Services (RCS) στο iPhone το επόμενο έτος, υπάρχει πιθανότητα να αποφασίσει να επιτρέψει το sideloading κάποια στιγμή το 2024.

Όσον αφορά το Android, το γεγονός ότι μπορείτε να κάνετε sideload εφαρμογές δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε sideload εφαρμογές στο Android. Κατά τη διάρκεια δίκης που τρέχει αυτήν την περίοδο στης ΗΠΑ, ο Sundar Pichai, διευθύνοντας σύμβουλος τόσο της Alphabet όσο και της Google, είπε ότι οι χρήστες Android δεν πρέπει να κάνουν sideload εφαρμογές στα τηλέφωνά τους. Τόνισε ότι δεν θέλουν να επιτρέχουν στους χρήστες να θέσουν σε κίνδυνο τα τηλέφωνα τους. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι μπορεί οι χρήστες να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό, θέτοντας πραγματικά σε κίνδυνο την ασφάλειά τους.

Βέβαια, αυτός είναι και ο λόγος που η Apple αναφέρει ότι δεν επιτρέπει το sideloading στο iOS. Κάποιοι θα μπορούσαν να πουν ότι η διαφορά είναι ότι η Google αντιμετωπίζει τους χρήστες του Android ως ενήλικες που είναι σε θέση να αποφασίσουν μόνοι τους. Από την άλλη πλευρά, έχουμε τους χρήστες που μπορεί να μην είναι εξοικειωμένοι με την έννοια του sideloading ή να μην καταλαβαίνουν τι μπορεί να κάνει το κακόβουλο λογισμικό στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Οπότε, αυτοί οι χρήστες, και όχι μόνο, μπορεί να χαίρονται που η Apple αποτρέπει το sideloading στα iPhone και τους εμποδίζει να κάνουν μια άθελά τους επικίνδυνη επιλογή.

Αυτό ήταν άλλωστε και το κύριο μέλημα του αείμνηστου Steve Jobs σχετικά με το App Store από την πρώτη μέρα. Πλέον, οι εφαρμογές μπορεί να λάβουν κακόβουλο λογισμικό μέσω μιας απλής ενημέρωσης. Οπότε, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αποφύγετε την εγκατάσταση εφαρμογών από προγραμματιστές που δεν γνωρίζετε και από πηγές που δεν είναι επιβεβαιωμένα έμπιστες. Η διαφορά μεταξύ Android και iOS είναι μόνο μία, η Google σου δίνει τη δυνατότητα επιλογής και σε προειδοποιεί, η Apple σε εμποδίζει να κάνεις κάτι “κακό” – λανθασμένη μέθοδος “διαπαιδαγώγησης” για πολλούς.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.