Ερευνητές του UCLA έχουν πρωτοπορήσει με μια καινοτόμο τεχνική για την κατασκευή πιο ισχυρών ανοσοποιητικών κυττάρων. Κάτι που ενδεχομένως ανοίγει το δρόμο για μια κυτταρική ανοσοθεραπεία που θα βοηθούσε στη αντιμετώπιση δύσκολων καρκίνων.
Η ανοσοθεραπεία που αναφέρεται ως αλλογενής θεραπεία, χρησιμοποιεί ανοσοποιητικά κύτταρα που προέρχονται από υγιείς δότες και όχι από τους ίδιους τους ασθενείς. Η προσέγγιση αυτή υπόσχεται να καταστήσει τις κυτταρικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας με χιμαιρικούς αντιγονικούς υποδοχείς (CAR) Τ-κυττάρων, πιο προσιτές σε ένα ευρύτερο φάσμα ασθενών με πιο έγκαιρο τρόπο – ένα βασικό εμπόδιο στην παροχή σωτήριων θεραπειών.
Η Lili Yang, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας, Ανοσολογίας και Μοριακής Γενετικής και μέλος του UCLA Health Jonsson Comprehensive Cancer Center, υπογράμμισε τον επείγοντα χαρακτήρα της θεραπείας ατόμων με προχωρημένο καρκίνο, τονίζοντας ότι οι τρέχουσες θεραπείες πρέπει να προσαρμόζονται σε κάθε ασθενή. Αυτό περιλαμβάνει την εξαγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τη γενετική τους τροποποίηση και την επανεισαγωγή τους στον ασθενή, μια διαδικασία που είναι χρονοβόρα και δαπανηρή.
Το πρώτο σαπούνι που καταπολεμά των καρκίνο του δέρματος, δια χειρός ενός παιδιού
Η πρωτοποριακή μέθοδος, η οποία παρουσιάζεται λεπτομερώς στο Nature Communications, αντιπροσωπεύει μια κρίσιμη πρόοδο προς τη δημιουργία πιο αποτελεσματικών, οικονομικά αποδοτικών και ευρέως διανεμητέων κυτταρικών θεραπειών. Το επίκεντρο της μελέτης ήταν τα γ-δέλτα Τ-κύτταρα, γνωστά για την ικανότητά τους να στοχεύουν ένα ευρύ φάσμα καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων των συμπαγών όγκων, χωρίς να προκαλούν τη νόσο μοσχεύματος εναντίον του ξενιστή – μια συχνή επιπλοκή στην ανοσοθεραπεία.
Οι θεραπείες με βάση τα γ-δέλτα Τ-κύτταρα έχουν αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως η μεταβλητότητα του δότη και η βραχύβια επιμονή. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα γ-δέλτα Τ-κύτταρα του δότη με υψηλή έκφραση επιφανειακού δείκτη CD16 επέδειξαν αυξημένες καρκινοκτόνες ικανότητες. Με τη χρήση του CD16 ως βιοδείκτη για την επιλογή των δοτών, οι αντικαρκινικές ιδιότητες αυτών των κυττάρων θα μπορούσαν να βελτιωθούν.
Για να αντιμετωπιστούν οι προηγούμενοι περιορισμοί στις θεραπείες με γ-δέλτα Τ-κύτταρα, η ομάδα τροποποίησε τα κύτταρα με CAR και IL-15, κρίσιμα συστατικά που ενισχύουν τις αντικαρκινικές τους ικανότητες. Η παραγωγή μεγάλης κλίμακας αυτών των ισχυρών τροποποιημένων κυττάρων επιτεύχθηκε αποτελεσματικά και οι προκλινικές δοκιμές σε μοντέλα καρκίνου των ωοθηκών κατέδειξαν την ικανότητα των κυττάρων να επιτίθενται στους όγκους με παρατεταμένα αντικαρκινικά αποτελέσματα και χωρίς επιπλοκές όπως η νόσος του μοσχεύματος εναντίον του ξενιστή.
Η μελέτη υπογραμμίζει το πολλά υποσχόμενο θεραπευτικό δυναμικό, τη σκοπιμότητα και το προφίλ ασφάλειας αυτών των τροποποιημένων CD16-υψηλών γ-δέλτα Τ-κυττάρων, προσφέροντας ελπίδες για τη βιωσιμότητά τους σε μελλοντικές θεραπείες του καρκίνου, συμπεριλαμβανομένης και της ανοσοθεραπείας. Η έρευνα υποστηρίχθηκε από διάφορες επιχορηγήσεις, όπως το Ταμείο Εκκίνησης του Τμήματος του UCLA, το Βραβείο Καινοτομίας του Κέντρου Αναγεννητικής Ιατρικής και Έρευνας Βλαστοκυττάρων του UCLA Eli and Edythe Broad, και το Πρόγραμμα Υποτρόφων Ablon.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.