Το Google Play Protect ελέγχει 125 δισεκατομμύρια εφαρμογές την ημέρα, ώστε να πραστατεύσει τους χρήστες από malwares. Αν προσπαθήσετε να εγκαταστήσετε μια προβληματική εφαρμογή, σας αποτρέπει από το να το κάνετε, ενώ αν την έχετε ήδη εγκατεστημένη, μπορεί να την απενεργοποιήσει αυτόματα. Οι κακόβουλοι προγραμματιστές, έχουν βρει τρόπο για να αποφεύγουν την ανίχνευση των εφαρμογών, είτε μοιράζοντάς τις εφαρμογές τους σε καταστήματα τρίτων, μεταμφιέζοντας malwares σε δημοφιλείς εφαρμογές. Έτσι, ξεγελάνε τους χρήστες νομίζοντας πως κατεβάζουν την πραγματική εφαρμογή, ώστε να κατεβάσουν το malware.

Φυσικά δεν σταματάνε εκεί, καθώς χρησιμοποιούν αυτές τις εφαρμογές, ώστε να στέλνουν ειδοποιήσεις, μηνύματα και emails, προσπαθώντας να κάνουν τους χρήστες να αποκαλύψουν τους κωδικούς τους ή τις τραπεζικές τους πληροφορίες. Με αυτό τον τρόπο εκμεταλλεύονται την άγνοια των χρηστών και συνήθως πατάνε και στο συναίσθημα.

Για παράδειγμα, αν δεχθείς ένα μήνυμα από την τράπεζά σου, για μια μεγάλη συναλλαγή που θέλει επιβεβαίωση, πάνω στον πανικό είναι πολύ πιθανό να πατήσεις στο link, που θα σου ζητήσει να κάνει login σε μια σελίδα ίδια με αυτή της τράπεζας. Έτσι θα αποκαλύψεις τα στοιχεία εισόδου στην υπηρεσία, στον επιτιθέμενο, δίνοντάς του πρόσβαση στους τραπεζικούς σου λογαριασμούς.

Το Google Play Protect, θέλει να σε προστατεύσει ακόμα και στις εφαρμογές που είναι εκτός Google Play Store, ελέγχοντας της εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες στην συσκευή μας, χωρίς να υπολογίζει την προέλευσή τους. Η νέες βελτιώσεις στον έλεγχο ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, με την Google να βγάζει δελτίο τύπου.

google play protect

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση από τον τεχνολογικό γίγαντα, κατά τη διεξαγωγή ελέγχου σε πραγματικό χρόνο μιας εφαρμογής που εγκαθίσταται από έναν χρήστη Android, η Google βασιζόταν προηγουμένως στην υπάρχουσα νοημοσύνη σάρωσης, τη μηχανική εκμάθηση στη συσκευή και τις συγκρίσεις ομοιότητας με μολυσμένες εφαρμογές για να βρει εφαρμογές που είχαν φορτωθεί με κακόβουλο λογισμικό.

Τώρα, όταν γίνεται εγκατάσταση μιας εφαρμογής που δεν έχει ελεγχθεί ξανά, γίνεται έλεγχος την ίδια στιγμή σε επίπεδο κώδικα. Όταν ολοκληρωθεί η ανάλυση, ο χρήστης θα ενημερωθεί για το αν είναι ασφαλής η εφαρμογή για εγκατάσταση, ενώ αν θεωρείται κακόβουλη, δεν θα επιτρέπει να προχωρήσει ο χρήστης σε εγκατάσταση. Με αυτό τον τρόπο, η εταιρία θα αποτρέπει εφαρμογές από το να εγκατασταθούν, ακόμα και αν κάνουν χρήση ΑΙ για να κρύψουν την πραγματική τους ταυτότητα.

Η Google λέει: “Οι προστασίες ασφαλείας μας και οι αλγόριθμοι μηχανικής εκμάθησης μαθαίνουν από κάθε εφαρμογή που υποβάλλεται στην Google για έλεγχο και εξετάζουμε χιλιάδες ενδείξεις και συγκρίνουμε τη συμπεριφορά εφαρμογών. Το Google Play Protect βελτιώνεται συνεχώς με κάθε προσδιορισμένη εφαρμογή, επιτρέποντάς μας να ενισχύσουμε τις ασφάλειές μας για ολόκληρο το οικοσύστημα Android.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.