Ο Chrome κυκλοφόρησε το 2008 και 13 χρόνια μετά η Google ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει την έκδοση 100, στις αρχές του επόμενου έτους. Δυστυχώς, αυτό το ενδιαφέρον ορόσημο για τον browser θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για ορισμένους ιστότοπους.
Αν και δεν έχουν προγραμματιστεί σημαντικές αλλαγές ή επαναστατικές νέες δυνατότητες για τον Chrome 100, ο κολοσσός της αναζήτησης γνώριζε εδώ και αρκετό καιρό ότι αυτή η σημαντική έκδοση πιθανότατα θα οδηγήσει σε προβλήματα για παλαιότερες ιστοσελίδες.
Ο Chrome 100 θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο του 2022, αλλά η Google έχει ήδη αρχίσει να προειδοποιεί τους χρήστες και τους κατόχους ιστότοπων για πιθανά προβλήματα. Συγκεκριμένα, η εταιρεία αναφέρει:
“Το πρώτο εξάμηνο του 2022, ο Chrome θα αποκτήσει τριψήφιο αριθμό κύριας έκδοσης: 100! Όταν τα προγράμματα περιήγησης έπιασαν για πρώτη φορά την έκδοση 10 – πριν από αιώνες, εμφανίστηκαν πολλά προβλήματα με τις βιβλιοθήκες ανάλυσης User Agent τη στιγμή που ο αριθμός της κύριας έκδοσης έγινε διψήφιος.”…
…”Τώρα που πλησιάζουμε την έκδοση 100 τόσο στον Chrome όσο και στον Firefox, με τον Edge να μην είναι πολύ πίσω, θέλουμε να εντοπίσουμε νωρίς πιθανά ζητήματα που σχετίζονται με τον τριψήφιο αριθμό έκδοσης, ώστε να είμαστε έτοιμοι όταν αυτό γίνει πραγματικότητα.”
Όταν ο αριθμός της κύριας έκδοσης του Chrome από δύο ψηφία γίνει τρία, οι ιστότοποι που έχουν αναπτυχθεί με το web design kit Duda δεν θα εμφανίζονται πλέον σωστά. Ευτυχώς όμως, η Google έχει ένα σχέδιο για να αποφύγει την κατάρρευση του ιστού και έχει ήδη αρχίσει να επικοινωνεί με μεμονωμένους προγραμματιστές για να τους προειδοποιήσει για την επερχόμενη αλλαγή.
Προκειμένου ένας ιστότοπος να γνωρίζει ποιο πρόγραμμα περιήγησης και ποια έκδοση του χρησιμοποιείτε κάθε στιγμή, ο ιστότοπος θα ελέγξει το User Agent string – που είναι ουσιαστικά μια γραμμή κειμένου που το πρόγραμμα περιήγησής επισυνάπτει σε κάθε σύνδεση ιστού.
Ακολουθεί ένα παράδειγμα User Agent string: “Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, όπως το Gecko) Chrome/96.0.4664.110 Safari/537.36”. Στο τέλος, μπορείτε να δείτε το “Chrome/96.0.4664.110” που σημαίνει ότι εκτελούμε την έκδοση 96 του Chrome.
Το πρόβλημα με το Duda έγκειται στο γεγονός ότι οι προγραμματιστές του επέλεξαν να διαβάζουν μόνο τα δύο πρώτα ψηφία, έτσι το “Chrome/96” είναι 96 και το “Chrome/100” θεωρείται “10” ή η έκδοση 10 για την ακρίβεια.
Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, το Duda μπλοκάρει αυτόματα οποιαδήποτε έκδοση του Chrome πριν την έκδοση 40. Για αυτόν τον λόγο, ο Chrome 100 θα θεωρείται ως Chrome 10 και θα μπλοκάρεται αυτόματα από το web design kit, καθιστώντας τους ιστότοπους που έχουν δημιουργηθεί με αυτό μη προσπελάσιμους.
Η Google έχει εξετάσει το ενδεχόμενο να βάλει τον αριθμό της κύριας έκδοσης στη θέση της δευτερεύουσας έκδοσης και να παραμείνει στο 99. Έτσι ο “Chrome/100” θα είναι ο “Chrome/99.100”. Όμως, αυτό είναι ένα πρόχειρο σχέδιο.
Ο κολοσσός της αναζήτησης έχει αρχίσει να επικοινωνεί με μεμονωμένους προγραμματιστές για να τους ενημερώσει σχετικά με αυτό το ζήτημα πριν από την κυκλοφορία του Chrome 100.
Επίσης, έχει προσθέσει ένα νέο flag στον Chrome – το #force-major-version-to-100, το οποίο οι προγραμματιστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να δουν εάν οι ιστότοποί τους θα επηρεαστούν ή όχι.
Αν και η μετάβαση στην έκδοση 100 έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει προβλήματα σε πολλούς παλαιότερους ιστότοπους, η Google και η Mozilla εργάζονται σκληρά για να βρουν λύση στο πρόβλημα πριν από την κυκλοφορία της έκδοσης 100 του Chrome και του Firefox – το επόμενο έτος.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.