Μπορεί να μην το αντιλαμβάνεστε, αλλά οι υπηρεσίες τοποθεσίας είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που χρησιμοποιούνται πιο συχνά σε ένα smartphone. Πολλές εφαρμογές, από το Pokemon Go μέχρι το Snapchat, βασίζονται στην τοποθεσία σου για να προσωποποιήσουν την εμπειρία σου και να σου παρέχουν περισσότερα features. Η επακριβής τοποθεσία είναι τα πάντα όταν οδηγείς μέσα στην πόλη για παράδειγμα, ωστόσο όσον αφορά την πλειοψηφία των σύγχρονων συσκευών, δεν μπορείς να είσαι 100% σίγουρος για την ακρίβεια αυτής.

Single vs. Dual-Frequency GNSS

Το τηλέφωνο αποφασίζει την τοποθεσία από τα σήματα που λαμβάνει από τους δορυφόρους ή από τα Global Satellite Navigation Systems (GNSS). Η κανονικότητα στις μέρες μας είναι ένα τηλέφωνο να υποστηρίζει  single-frequency GNSS. Αυτό σημαίνει ότι το smartphone ακολουθεί ένα μόνο σήμα από κάθε δορυφόρο. Και το πρόβλημα είναι ότι τα single-frequency GNSS είναι επιρρεπή σε multipath errors. Στην ουσία αυτό σημαίνει ότι ένα σήμα χτυπά σε ένα κτίριο και αναπηδά, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα, πολλά echo σήματα να φθάνουν στη συσκευή. Αυτό με τη σειρά του προκαλεί ανακρίβειες της τάξης των 5 μέτρων. Και σημαίνει ότι σε μεγάλες πόλεις, η εφαρμογή χαρτών που χρησιμοποιείς, μπορεί να μην μπορεί να σου αναφέρει επακριβώς το δρόμο στον οποίο βρίσκεσαι.

Επομένως πως τα dual-frequency GNSS λύνουν αυτό το πρόβλημα; Η σύντομη απάντηση είναι, τα δυο είναι καλύτερα από ένα. Αντί να βασίζεται σε μόνο ένα σήμα η συσκευή για να αποφασίσει την τοποθεσία σου, το smartphone παρακολουθεί περισσότερα από ένα σήματα από κάθε δορυφόρο, το καθένα σε διαφορετική συχνότητα. Για τους Αμερικανούς, με τα GPS συστήματα, οι συχνότητες αποκαλούνται L1 και L56. Για τους Ευρωπαίους με τους Galileo δορυφόρους οι συχνότητες αποκαλούνται E1 και E5a. Αν και οι περισσότερες συσκευές χρησιμοποιούν την L1/E1 frequency, οι  dual-frequency-enabled συσκευές χρησιμοποιούν και τις δυο. Τα  L5/E5a signals είναι πιο προηγμένα και λιγότερο επιρρεπή σε  multipath errors. Μπορούν να καθορίσουν την τοποθεσία με ακρίβεια 30 εκατοστών.

Τα Dual-frequency GNSS δεν είναι μια νέα τεχνολογία. Η υποστήριξή τους προστέθηκε στο Android 8 Oreo τον Αύγουστο του 2017. Η Broadcom, ακολούθησε με την διάθεση ενός dual-frequency chip, το BCM47755, τον Σεπτέμβριο του 2017. Η Broadcom ανέφερε ότι το BCM47755 θα βρίσκεται στις συσκευές του 2018, αλλά ποτέ δεν τόνισε σε ποιες επακριβώς. Η Xiaomi πάντως διέθεσε το Xiaomi Mi 8 στα τέλη του 2018. Τα Samsung Galaxy S10, δεν διαθέτουν κάτι τέτοιο, τουλάχιστον η Exynos έκδοση. Προς το παρόν μόνο η Huawei και η Xiaomi ισχυρίζονται επισήμως ότι το υποστηρίζουν. Αλλά η Xiaomi είναι ο μόνος κατασκευαστής, όπου η χρήση dual-frequency GNSS  έχει παρατηρηθεί σε τρίτα apps.

Γιατί όμως το dual-frequency GNSS είναι ένα τόσο εξειδικευμένο και σπάνιο χαρακτηριστικό; Η πιο προφανής απάντηση είναι το κόστος. Τα Dual-frequency chips δεν είναι η κανονικότητα προς το παρόν και ίσως μη βιώσιμο για τους κατασκευαστές. Άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι οι κατασκευαστές δεν το θεωρούν σαν ένα σημαντικό χαρακτηριστικό.

Υποστηρίζει το smartphone μου το συγκεκριμένο feature;

Πολύ λίγα τηλέφωνα αυτή τη στιγμή υποστηρίζουν κάτι τέτοιο. Υπάρχει πλήθος εφαρμογών στο Google Play Store που σε βοηθούν να αποφασίσεις αν το smartphone σου το διαθέτει. Αυτό που προτείνουμε είναι το GPSTest από τον barbeauDev, στο Play Store και στο Github. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να εκκινήσεις την εφαρμογή, να αφήσεις να κλειδώσει την τοποθεσία σου και να δεις αν στη στήλη CF υπάρχουν ενδείξεις L5 ή E5a.

Αυτή τη στιγμή, μόνο τα Xiaomi Mi 8 και Xiaomi Mi9 υποστηρίζουν επισήμως το feature. Η χρήση έχει επιβεβαιωθεί και με τρίτα apps. Για το Huawei Mate X, το Huawei Mate 20 RS, Huawei Mate 20 Pro και Mate 20, οι συσκευές αναφέρεται ότι το υποστηρίζουν, αλλά εξαιτίας της έλλειψης GNSS Android APIs που χρησιμοποιούνται από τρίτα apps, η χρήση δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί σε αυτά.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.